Vîntu şi Ghiţă îşi dau în cap cu instituţii de stat
0Între managerul Realitatea TV şi fostul şi actualul patron s-a declanşat un război total, în care sunt implicate ANAF şi CNA.
Două direcţii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Consiliul Naţional al Audiovizualului au fost atrase şi folosite în războiul ce se poartă între managerul postului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, şi alianţa formată dintre fostul şi actualul patron, respectiv Sorin Ovidiu Vîntu şi Elan Schwartzenberg.
Vineri, la procesul în care este judecat pentru ameninţări cu moartea la adresa lui Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vîntu a împărţit jurnaliştilor două documente ale Inspecţiei Fiscale din cadrul ANAF, adresate Oficiului de Combatere a Spălării banilor şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit acestor documente, Sebastian Ghiţă va trebui să răspundă în faţa procurorilor anticorupţie, ca urmare a unor sesizări ale ANAF, privind operaţiunea de spălare de bani şi evaziune, cu prejudicii aduse statului estimate la peste 69 de milioane de lei (16 milioane de euro). Investigaţia fiscală arată că toate aceste mişcări de fonduri au fost comise sub umbrela Asesoft International SA, controlată de Sebastian Ghiţă (33 de ani).
Firmele-fantomă, modelul Asesoft
Dosarul, în care mai sunt vizate 16 persoane - directori ai firmelor din grupul Asesoft sau administratori ai unor societăţi controlate de apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă - a ajuns şi pe masa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În plângerea transmisă DNA, inspectorii fiscali susţin că, în perioada 2010 - 2011, grupul Asesoft a prejudiciat statul, prin neplata TVA, „operând după modelul firmelor-fantomă".
„În cadrul relaţiilor comerciale derulate între societăţi au fost emise facturi de avans «conform contract», în valoare totală de 370 de milioane de lei, din care TVA aferent în sumă totală de 69 de milioane de lei (16 milioane de euro), pentru achiziţia de soft inexistent sau pentru care nici nu se impunea achiziţia", se arată în sesizarea Fiscului.
În încercarea de a recupera o parte din prejudiciu, luna trecută, ANAF a pus poprire pe mai mult de 20 de milioane de lei (4,6 milioane de euro) din conturile grupului Asesoft şi pe 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro) din conturile Realitatea TV, care ar fi fost finanţată de firmele lui Sebastian Ghiţă din sumele care ar fi trebuit să ajungă în contul statului.
Ghiţă răspunde cu o altă adresă
Solicitat să comenteze acuzaţiile din documentele ANAF, Sebastian Ghiţă a furnizat presei o adresă din partea unei alte direcţii ANAF, cea de administrare a marilor contribuabili, din care rezultă că Asesoft Internaţional nu are niciun fel de datorie către bugetul de stat. Adresa este datată 29 sptembrie 2011, cu o zi înainte ca Sorin Ovidiu Vîntu să facă publice documentele ANAF.
Un document trimis către CNA de firma care administrează insolvenţa Realitatea Media arată cât de gravă este situaţia din interiorul staţiei. Compania Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, a trimis CNA o adresă în care solicita să nu autorizeze servicii de programe TV care folosesc mărcile Realitatea TV sau RTV, deţinute în fapt de Realitatea Media, conform paginademedia.ro.
CNA, chemat să intervină
„Este de necontestat faptul că aceste mărci au devenit notorii în România ca urmare a utilizării şi promovării lor de către Societate (Realitatea Media SA, n.r.). În acest sens, OSIM a respins recent cererile formulate de terţe persoane pentru înregistrarea unor mărci care aveau în componenţă aceste cuvinte", se spune în respectiva adresă, în care se mai precizează că Realitatea Media SA nu şi-a exprimat sub nicio formă acordul pentru utilizarea de către vreo altă persoană a denumirii serviciilor sale de programe ori a mărcilor, siglelor sau a altor asemenea active intangibile.
În document se mai precizează că „o decizie de autorizare emisă într-o asemenea cauză de membrii CNA ar deschide calea pentru săvârşirea unor fapte de concurenţă neloială". Din informaţiile paginademedia.ro, cei de la Realitatea Media se referă la firma Ridzone Computers, din Târgu-Jiu, care deţine o licenţă pe numele RTV şi în spatele căreia ar fi Sebastian Ghiţă, managerul Asesoft. În acţionariatul firmei Ridzone apar Răitaru Ionuţ Daniel - asociat principal - 95% şi Răitaru Maria Mădălina - 5%. Ghiţă a declarat recent echipei de la Realitatea TV că nu are nicio intenţie să lanseze un post paralel.
Replici Elan-Ghiţă
Sebatian Ghiţă a evitat să comenteze documentul depus de Rovigo la CNA, trimiţând parcă mesaje codate „taberei adverse" a lui Elan Schwartzenberg, proprietarul Realitatea Media. „Situaţia companiei Realitatea Media nu a fost şi nu este una fericită. Eu sunt responsabil faţă de cei 800 de jurnalişti care lucrează la acest produs media. Dacă cineva doreşte să creeze probleme acestui produs media sunt mai mult decât pregătit să-mi îndeplinesc obligaţiile. Această televiziune (Realitatea TV) va funcţiona în ciuda tuturor opoziţiilor care pot veni din neînţelegeri ale situaţiei, din grabă sau din neştiinţă", a declarat Ghiţă pentru Mediafax.
La rândul său, Elan Schwartzenberg a declarat: „Ca orice proprietar al oricărei afaceri consider natural, normal să fac toate demersurile pentru a-mi proteja afacerea şi proprietatea; drept care, oricare persoane vor încerca să aducă prejudicii grupului Realitatea trebuie să ia în considerare că voi utiliza toate mijloacele legale pentru a-mi proteja ce-mi aparţine şi automat a-i trage la răspundere atât civil, cât şi penal".
Ghiţă ţine cu dinţii de contractul de management dintre fima sa, Asesoft, şi Realitatea Media, care a fost semnat în toamna lui 2010, şi care este valabil cinci ani. El şi-a întărit controlul asupra Realitatea Media după ce a reuşit să preia, prin intermediul Asesoft, spaţiile din Casa Presei Libere, în care Realitatea îşi desfăşoară activitatea. În plus, el i-a obligat pe angajaţii Realitatea Media să semneze un nou contract cu o firmă nou înfiinţată din Ploieşti, RTV Satellite NET SRL. Astfel, 95% din oamenii Realităţii sunt plătiţi de Ghiţă. În cazul în care nu s-ar fi mutat pe noua firmă, cei de la Realitatea nu şi-ar mai fi primit salariile. Acesta este şi cazul unora dintre oamenii care nu au vrut să semneze cu noua firmă, cum e producătorul Daniel Bugnar.
"Ca orice proprietar consider natural, normal să fac toate demersurile pentru a-mi proteja afacerea.''
Elan Schwartzenberg proprietarul Realitatea Media
Ghiţă în paradis fiscal
În urmă cu nici două luni, Sebastian Ghiţă s-a retras din acţionariatul Asesoft International, locul său fiind luat de o firmă offshore, Minasee Holdings Ltd., cu sediul în Limasol, Cipru, firmă care deţine 99,4 % din acţiuni.
Digi News atrage forţe noi
Emma Zeicescu şi Cosmin Stan au lăsat Realitatea TV pentru viitorul post de ştiri Digi News Foto: emmazeicescu.ro
Compania de cablu RCS&RDS, condusă de Zoltan Teszari, a primit în 2008 licenţă pentru o televiziune de ştiri. Numele nu a fost comunicat oficial, însă licenţa a fost luată pe numele Digi TV News. Postul de ştiri este „în curs de lansare" de luni bune. Dacă inaugurarea staţiei fusese stabilită pentru luna septembrie, acum aceasta a fost amânată pentru decembrie. Pentru lansarea televiziunii de ştiri au fost cooptaţi mai mulţi jurnalişti din curtea Antenelor, potrivit informaţiilor „Adevărul". Este explicabil, având în vedere că staţia este condusă de Mihai Stegerean, fost producător al Observatorul de la Antena 1.
De curând, Digi News a mai făcut o achiziţie importantă din zona Realitatea TV. Cuplul de prezentatori de ştiri Emma Zeicescu şi Cosmin Stan au lăsat Realitatea pentru a se alătura Digi News. „Mi-am anunţat superiorii că am decis să merg mai departe. Nu sunt singură în alegerea mea şi mă bucur din tot sufletul. Cosmin Stan şi producătorul Bebe Nicola îmi sunt alături", a scris Emma Zeicescu pe blogul personal. În acest moment, la Digi News se lucrează „în orb". Mai precis, o parte dintre jurnaliştii angajaţi merg pe teren, fac materiale, care sunt adunate într-un buletin de ştiri prezentat de Liana Pătraş, fostă prezentatoare la Realitatea TV. Casetele cu înregistrările sunt pasate, mai apoi, la şefi.