VIDEO Societatea civilă va propune Forumul ONG-urilor două coduri de conduită pentru funcţionarii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, a discutat la Adevărul LIVE despre relaţia Guvernului cu reprezentaţii organizaţiilor neguvernamentale. În platou s-a aflat şi Viorel Micescu, directorul executiv al CENTRAS, organizator al Forumului ONG-urilor.

 

Ministrul Aurelia Cristea va participa, începând de joi, la un eveniment care adună peste 200 de organizaţii guvernamentale.

Pe 16 şi 17 octombrie are loc, la Palatul Parlamentului, Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din România organizat de CENTRAS (Centrul de asistenţă pentru organizaţii neguvernamentale) şi ministrul delegat pentru Dialog Social. După prima zi, în care se întâlnesc membrii ONG-urilor, urmează „confruntarea“ dintre cele 200 de organizaţii neguvernamentale cu reprezentanţii adminstraţiei publice centrale: miniştri, secretari de stat şi directori dion ministere. 

Urmăriţi emisiunea pe live.adevarul.ro luni de la ora 11.00

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

„Apanajul datei nu-mi aparţine, ci aparţine reprezentanţilor societăţii civile. Am încercat să am o relaţie cât mai bună cu societatea civilă, am organizat în iulie o sesiune de consultări cu organizaţiile neguvernamentale”, a explicat Aurelia Cristea, adăugând că a încercat să dezbată în cadrul a 10 ateliere problemele pe care le au ONG-urile.

„Acest forum este un prim pas. Ca politicieni trebuie să recunoaştem rolul important al societăţii civile”, a spus Cristea.

„Transparenţa este o problemă. Ne dorim o relaţie mai bine definită, ne dorim o colaborare mai bună pentru că ea vine în interesul omului de rând. Există la momentul actual şi transparenţă, şi legi dar şi nemulţumiri legate de modul în care funcţionează aceste legi”, a explicat Viorel Micescu, directorul executiv al CENTRAS.

Potrivit Aureliei Cristea, printre ministerele care au o relaţie bună cu societatea civilă se numără Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului şi Sportului.

„Relaţia cu autorităţile scârţâie pe anumite paliere”

La rândul său, Viorel Micescu spune că nu există suficientă cunoaştere între reprezentanţii ONG-urilor şi cei din ministere. „Din acest punct de vedere, relaţia noastră scârţâie pe anumite paliere”, a explicat directorul executiv CENTRAS, adăugând că prin colaborare se pot corecta anumite erori.

„La forum vor veni ONG-uri din toate zonele de activitate. În principal la forum vin organizaţii care îşi ridică miza. Spre exemplu, o organizaţie din domeniul social poate să lucreze strict pe proiecte într-un anumit loc. Procesul de participare la acest forum este liber. Mai au loc discuţii largi când apar discuţii legate de sectorul asociativ”, a mai spus Micescu.

„Bunele practici, proiectele de succes, expertiza pe care o au aceste organizaţii de 20 de ani de când activează este mare lucru”, a spus Aurelia Cristea.

Cel mai mare interes al ONG-urilor este în zona absorbţiei de fonduri europene, spune directorul executiv CENTRAS. „Au venit semnalele că există şi o dorinţă ca acest dialog să se structureze şi să existe o anumită continuitate. Vorbim de asumarea unor politici privind consultarea”, a precizat Micescu.

Coduri de conduită pentru funcţionari publici

„Vom veni cu două coduri de conduită pentru funcţionarii publici. În primul rând ele trebuie asumate, dar odată asumate ele se pot aplica imediat. Nu presupun penalizări”, a spus Micescu.

ONG-urile au pus o mare presiune în timpul protestelor privind proiectul Roşia Montantă. „Eu cred că societatea civilă este unul din factorii mobilizatori ai societăţii româneşti. Din cauza birocraţiei, noi nu reuşim să răspundem şi să găsim nişte soluţii mult mai eficiente. Însă ele vin din zona ONG-urilor pentru că ele îmmbină expertiza cu pasiunea”, a explicat Aurelia Cristea, adăugând că un parteneriat poate fi extins la nivel regional sau naţional.

„Eu cred că indiferent de presiunea pusă, esenţa este să stăm la masa dialogului”, a completat ministrul.

Discrepanţa dintre ONG-uri

„În sudul ţării aveam o pată albă din punct de vedere al dezvoltării ONG-urilor. În Ardeal şi în Banat sunt mult mai multe ONG-uri, la ei există ideea de comunitate”, a spus Micescu.

Potrivit Aureliei Cristea, sunt multe ONG-uri în Moldova, în zona de economie socială. Un astfel de forum aduce în atenţia opiniei publice proiectele de succes. Mă aştept ca în 2015 să avem nişte direcţii clare de acţiune, atât la nivel regional cât şi la nivel naţional”, a spus ministrul pentru Dialog Social.

„Sunt situaţii în care ONG-urile pot prelua o parte din serviciile sociale şi este de dorit. Pentru eficientizare sunt mai bune soluţiile lor. Spre exemplu, aşa se întâmplă în Marea Britanie”, a continuat Aurelia Cristea. „Sunt acolo trei elemente esenţiale: competenţa, pasiunea şi expertiza. Aceste elemente nu pot să ducă decât la un rezultat bun”, a mai spus Cristea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite