VIDEO Adevărul Live: Un instructor de arte marţiale şi un psiholog ne învaţă cum să reacţionăm dacă suntem agresate sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serban Cantacuzino si Ilie Marinescu - FOTO Eduard Enea

Psihologul Ilie Marinescu şi Şerban Cantacuzino, instructor de arte marţiale au fost invitaţi la Adevărul Live. Au vorbit despre cum putem să ne ferim de agresori, dar şi cum facem să nu „îngheţăm” atunci suntem în pericol.

În contextul în care sâmbătă seara un violator în serie, Iulian Fentzel, recidivist, de curând eliberat, a violat două femei în Capitală, întrebările cele mai importante sunt: ce facem pentru a nu deveni victime? Cum ne putem creşte şansa de a scăpa în cazul unei agresiuni? 

Cazurile de viol care ajung în presă sunt doar vârful icebergului. Abuzul implică o relaţie inegală de putere între victimă şi agresor, cel din urmă având puterea. 

Ce putem face pentru a evita să devenim victime? Ce se întâmplă în creierul şi corpul nostru atunci când suntem speriaţi? Cum este recomanat să reacţionăm în momentul unei agresiuni, fie că vorbim de bătaie, abuz sexual sau furtul unui bun? 

La aceste întrebări au răspuns  invitaţii în platoul Adevărul, instructor auto-apărare, Şerban Cantacuzino şi psihologul Ilie Marinescu. 

După intervenţia unei victime a agresiunii sexuale, tonul discuţiei a fost dat de intervenţia psihologului Ilie Marinescu care a vorbit despre faptul că oamenii nu sunt atenţi în jurul lor. „Oamenii nu s-au învăţat să aibă o vedere de ansamblu atunci când merg pe stradă. Agresorii îşi aleg victimele. Le văd pe care sunt neatente şi care sunt slabe şi nu pot să opună rezistenţă”. Mai mult, violatorii câştigă putere asupra victimei folosind intimidarea, forţa sau ameninţarea, atrage atenţia Marinescu. 

Oamenii trebuie să înveţe să fie atenţi în jurul lor

„Atunci când ne aflăm pe stradă sau în metrou e important să nu stăm cu ochii în telefon sau pe tabletă, să fim atenţi în jurul nostru, să observăm ce se întâmplă, pentru că doar aşa putem reacţiona rapid şi nu suntem luaţi prin surprinde de vreun eventual atac”, spune instructorul Şerban Cantacuzino. 

Pe lângă starea de alertă continuă, este important să înţelegem că atunci când suntem agresaţi, fie sexual sau fizic, fie ameninţaţi, să stăm calmi şi să lăsăm corpul să reacţioneze, pentru a nu intra în starea de îngheţ, spun experţii. 

„Este vital modul în care mergem pe stradă, limbajul non-verbal. Un sport sau curs de auto-apărare ne poate ajuta, desigur. Iar dacă devenim victime, să ţipăm după ajutor, să numim o persoană care e lângă noi şi ne poate ajuta, să zgâriem atacatorul şi să fugim cât putem de repede, fără să ne mai gândim la telefonul sau geanta care ne-au căzut”, mai adaugă Cantacuzino.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite