Varianta Delta are un impact major asupra copiilor şi tinerilor. Arafat: „Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidităţi”

7
Publicat:
Ultima actualizare:
„Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii”, a spus şeful DSU.
„Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii”, a spus şeful DSU.

Varianta Delta a coronavirusului are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor şi copiilor, o constatare făcută deja în Statele Unite, în timp ce în România au existat în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani, fără comorbidităţi, a declarat, şeful DSU, medicul Raed Arafat. El a spus că autorităţile din România se pregătesc deja cu mai multe locuri la terapie intensivă destinate copiilor.

În comparaţie cu variantele trecute ale coronavirusului, „se văd mai mulţi copii şi tineri, cel puţin în Statele Unite, în terapie intensivă şi cu nevoie de oxigen la spital. Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă. Era extrem de rar să găseşti un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale şi 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră aşa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau aşa ceva. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat Raed Arafat, la Digi24.

„Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii. Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidităţi, iar astăzi, vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani, fără comorbidităţi, care se află în terapie intensivă într-un judeţ aproape de Bucureşti. Sunt tineri care ajung în terapie intensivă. Unii dintre ei ajung într-o formă foarte gravă”, a spus şeful DSU.

El a spus că autorităţile române pun întotdeauna pe hârtie scenariul cel mai urât, şi se pregătesc pentru asta, inclusiv cu mai multe locuri de terapie intensivă pentru copii.

„Nu dau cifre. La acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi şi 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul pe care o să-l ia (valul 4 în România - n.r.). În Olanda, au urcat încet-încet şi brusc a urcat la 90 de grade graficul şi a crescut foarte mult numărul cazurilor. În alte ţări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiţi, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”, a declarat Raed Arafat.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite