Vaccinare cu semnătură şi programare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine începe imunizarea elevilor de peste 16 ani şi a studenţilor. Programul de vaccinare împotriva gripei A(H1N1) este în plină desfăşurare. Fiecare român trebuie să dea o semnătură înaintea injecţiei cu serul antiporcină.

Liceele şi universităţile din toată ţara trebuie să facă liste cu elevii şi studenţii care vor dori să se vaccineze.

În funcţie de aceste liste, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor trimite dozele de care este nevoie. „Suntem în faza în care finalizăm distribuirea dozelor de vaccin. Avem liste făcute cu personalul medical şi cu militarii care doresc vaccinarea.

Pentru a avea o evidenţă, toţi cei imunizaţi vor semna la administrarea serului", a declarat dr Ruxandra Dumitrache Marin, DSP Bucureşti. Vaccinul împotriva gripei A(H1N1) nu se găseşte în farmacii, iar din primele 1.340.000 de doze vor fi vaccinaţi doar medicii, militarii, elevii şi studenţii.

Cluj: o treime dintre medici acceptă vaccinul

La Spitalul Clinic Judeţean Cluj doar 30% din personalul medical a acceptat vaccinul împotriva virusului A(H1N1). „Dintre cei 3.000 de angajaţi, aproximativ 900 au semnat lista de acceptare", a declarat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.

Chiar dacă directoarea a încercat să dea un exemplu şi s-a vaccinat, peste 2.000 de colegi ai ei nu au fost de acord. „Unii au refuzat vaccinul din cauza contraindicaţiilor, fiind alergici la proteina din ou şi la neomicină. Un alt motiv al refuzului este acela că personalul medical consideră că vaccinul nu a fost suficient de mult testat", explică managerul spitalului.

„Am refuzat vaccinul deoarece nu sunt suficient de informată şi nu ştiu ce efecte secundare are", a mărturisit Anca Vicol, 28 de ani, asistentă medicală. Autoritatea de Sănătate Publică Cluj a primit 65.000 de doze de vaccin împotriva virusului (AH1N1). O mare parte dintre fiole au ajuns în unităţile medicale, iar o altă parte vor ajunge, începând de mâine, la cabinetele medicale din şcoli, unde vor fi vaccinaţi elevii cu vârstă de peste 16 ani.

Vaccinare în stand-by din cauza zilei naţionale

Vaccinul împotriva virusului A(H1N1) a ajuns şi în vestul ţării. La Timişoara, cele aproape 66.000 de doze au fost stocate în frigiderele Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, unde vor mai rămâne pentru câteva zile, din cauza minivacanţei de 1 Decembrie. Cei mai norocoşi au fost oamenii legii, care au intrat deja în posesia dozelor de vaccin antigripal.

„Am distribuit deja aproape 5.000 de doze de vaccin către Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie de frontieră", a spus Melania Arion, medic în cadrul DSP Timiş. Cabinetele medicilor de familie, spitalele şi unităţile de învăţământ vor trebui să înainteze, până miercuri, către DSP listele cu numărul celor care sunt de acord să fie imunizaţi. „Cel mai probabil, mâine, medicii vor veni să ridice dozele şi vor începe campania de vaccinare", a mai spus dr Melania Arion.

„Nu mă tem de efectele secundare"

Primul ieşean care s-a vaccinat a fost un cadru medical de la Spitalul „Sfântul Spiridon", asistenta Viorica Axinie. Ea susţine că de mai bine de 20 de ani se vaccinează împotriva gripei sezoniere şi nu se teme de eventualele efecte adverse ale noului ser produs la Institutul Cantacuzino. „Este decizia corectă, pentru că trebuie să mă protejez pe mine în primul rând, iar apoi şi pe pacienţii care vin în spital", a spus Viorica Axinte.

Bărbat răpus de ciroză şi de gripă porcină

Tot la Iaşi, un tânăr de 27 de ani care fusese diagnosticat cu gripă nouă în urmă cu două săptămâni a murit în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul „Sfântul Spiridon". Medicii susţin că bărbatul suferea şi de ciroză hepatică, iar virusul A(H1N1) i-a agravat foarte mult starea de sănătate.

Iniţial, tânărul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi pentru a fi tratat pentru gripa nouă, dar starea lui s-a agravat şi a făcut insuficienţă hepatică, aşa că a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon".

„Aceşti pacienţi sunt extrem de vulnerabili la infecţii de orice fel, precum gripa. Au o rezistenţă scăzută a organismului şi, dacă se suprapune o infecţie peste boala lor, ficatul cedează. Pacientul a decedat de insuficienţă hepatică, accelerată cel mai probabil de virusul A(H1N1)", a explicat prof. dr Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie.

Campanie de imunizare în toată ţara

- Alba. 2.000 de poliţişti şi jandarmi au fost primii care s-au înscris pentru vaccinare.
- Oradea. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă, este primul bihorean care s-a vaccinat.
- Bistriţa. Prima persoană care s-a imunizat împotriva virusului A(H1N1) a fost Doina Petri, director adjunct DSP.
- Mureş. Au ajuns 33.100 de doze de vaccin împotriva gripei noi.
- Satu Mare. Au ajuns 12.900 de doze, iar campania de imunizare va începe mâine.
- Maramureş. Au fost trimise 20.300 de doze de vaccin împotriva gripei noi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite