UPDATE Cod galben de furtuni emis pentru mai multe judeţe din ţară. Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au emis o informare de vremea rea FOTO Adevărul
Specialiştii au emis o informare de vremea rea FOTO Adevărul

O informare de vreme rea, valabilă până miercuri seara la ora 22.00, a intrat în vigoare în această dimineaţă. Specialiştii au anunţat ploi, grindină şi intensificări ale vântului. De asemenea, au fost emise mai multe avertizări de Cod galben de furtuni. Hidrologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii valabil pentru mai multe judeţe din ţară.

UPDATE Până la ora 21.00, judeţul Olt se află sub Cod galben de furtună. Se vor semnala averse ce vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de furtună pentru Bucureşti, valabilă până la ora 20.30. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula până la 15 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Specialiştii au emis o avertizare de Cod galben de furtună, valabilă până la ora 20.00, pentru judeţele Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Alba şi Braşov. Se vor semnala descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Partea de nord a judeţului Cluj şi judeţele Giurgiu şi Teleorman se află, până la 20.15, sub Cod galben de furtună fiind aşteptate cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

De asemenea, judeţul Maramureş se află, până la ora 20.10 sub Cod galben de furtună şi se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Judeţele Bistriţa Năsăud, Mureş şi Teleoman se află, până la ora 19.00, sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate  cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Judeţul Constanţa se află, până la ora 16.45, sub Cod portocaliu de furtuni fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 35- 40 de litri pe metrul pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie şi grindină de medii şi mari dimesiuni.

Zona carpatică şi subcarpatică a judeţelor Prahova şi Buzău se află, până la ora 17.00, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 20 - 25 de litri pe metru pătrat, grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Judeţele Harghita şi Covasna se află astăzi, până, la ora 17.00, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Până la ora 16.30, jumătatea nordică a judeţului Constanţa şi vestul judeţului Tulcea se află sub cod galben de furtuni, fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi izolat 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni şi intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

De asemenea, extremitatea vestică a judeţului Sălaj (în zona localităţilor Sag, Plopiş, Halmasad, Marca) se află, până la ora 16.00, sub Cod galben de furtună. Se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, le-a atras atenţia prefecţilor, în cadrul unei videoconferinţe să fie pregătiţi să acţioneze pentru a ajuta populaţia în cazul inundaţiilor. 

Acesta a mai precizat că în acest moment, ca urmare a inundaţiilor produse săptămâna trecută, 15 localităţi din şapte judeţe mai sunt afectate de inundaţii, iar 148 de persoane din Vâlcea şi Timiş sunt încă evacuate din locuinţe.

„La Vaideeni (judeţul Vâlcea - n.r.) este o tabără de sinistraţi unde s-au instalat 20 de locuinţe modulare. În perioada aceasta am scos din rezerva statului 22 tone de combustibil, 5.000 de kilograme de alimentate şi 10.000 de litri de apă”, a mai spus Oprea.

Acesta a mai adăugat că în continuare se acţionează pentru crearea unor albii de râuri.

Ministrul de Interne a anunţat că peste 1.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti sprijină autorităţile locale pentru a „readuce normalitatea în viaţa comunităţilor afectate”. De asemenea, în cazul în care va fi nevoie, alţi peste 7.000 de angajaţi ai MAI şi ai armatei sunt pregătiţi să intervină.

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat că şi în zilele următoare sunt aşteptate ploi în zona de sud-vest şi de munte a ţării, însă cantităţile de apă nu vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat.

Acesta a adăugat că vor mai fi emise avertizări de ploi de scurtă durată, cantităţile de apă ce vor cădea vor fi de peste 30 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Specialiştii au emis o avertizare de Cod galben de furtuni, valabilă până la ora 15.30, pentru judeţele  Bihor şi Cluj. 

Au fost anunţate averse ce vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, susţine o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii MAI din teritoriu privind cele mai recente intervenţii la inundaţii, de la ora 15.00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până în această seară vor fi intervale cu instabilitate atmosferică îndeosebi în jumătatea vestică a ţării şi în zonele de deal şi de munte. 

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie. 

Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20-30 de litri pe metru pătrat şi se va semnala şi grindină.

Cod portocaliu de inundaţii pentru patru judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Prahova şi Dâmboviţa. 

Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 august, ora 14.00 - 6 august, ora 6.00 va fi valabilă o avertizare de Cod portocaliu pentre râul Moraviţa – curs inferior (sector îndiguit - judeţul Timiş), ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

De asemenea, începând de miercuri, ora 6.00 şi până joi, ora 9.00, vor fi sub Cod portocaliu de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Moraviţa şi Caraş (judeţele Caraş Severin şi Timiş).

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Prognoza pe două săptămâni. Temperaturi de peste 32 de grade însoţite de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza pentru următoarele două săptămâni (4 – 17 august) potrivit căreia vom avea parte de zile călduroase, cu temperaturi de până la 33 de grade Celsius. Cu toate acestea, specialiştii anunţă că vom avea parte şi de ploi torenţiale.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea în ţară în perioada august-octombrie

Vine vara. Din august vremea se va încălzi şi va deveni secetoasă. Şi în luna septembrie vom avea temperaturi peste medie. Meteorologii spun că nici în octombrie nu va fi frig, însă va plua ceva mai mult. Aşa arată prognoza Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite