Universitatea Bucureşti: Victor Ponta a plagiat şi a plagiat intenţionat. Numărul paginilor cu copy-paste a crescut la 115
0"Elemente de plagiat pot fi indentificate în 115 pagini din cele 297", s-a plagiat intenţionat şi s-au copiat idei şi blocuri enorme de text, a concluzionat Comisia de etică a Universităţii Bucureşti.
UPDATE16:42 Citiţi aici materialele realizate de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti în cazul auto-sesizării referitor la acuzaţiile de plagiat aduse dr. Victor Ponta
UPDATE 13.35: Cât despre contradicţia dintre concluzia Comisiei de etică a UB şi cea a Consiliului Naţional de Etică (din subordinea Ministerului educaţiei, deci a premierului), profesorul Marian Popescu spune că este vorba despre competenţe diferite: "CNE are o serie de competenţe, iar una din cele clamate de Consiliu privea calitatea de demnitar a domnului Ponta. Pe noi ne-a interesat calitatea de doctorand a acestuia. Prin urmare, nu există nicio contradicţie între cele două concluzii", a spus Popescu.
Cine sunt membrii Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti care au decis că Victor Ponta a plagiat
Rectorul Universităţii, profesorul Mircea Dumitru, a completat explicând: "Noi am făcut o demonstraţie de existenţă, am demonstrat că există pasaje identice preluate din alţi autori. Este sarcina celeilalte comisii (a Consiliului Naţional de Etică - nota redacţiei) să explice existenţa acestor pasaje.
UPDATE 13.33: Referitor la ameninţarea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cea care spunea că va desfiinţa şcoala doctorală de la Facultatea de Drept dacă se va ajunge la concluzia că este vorba de un plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, Flavius Baias, cel care şi-a dat demisia din funcţia de decal al Facultăţii deoarece Consiliul acesteia şi-a declinat competenţa analizării lucrării, a zis că ar fi o mare greşeală.
"Nu văd cum s-ar putea desfiinţa şcoala doctorală pentru că este cea mai importantă şi cea mai prestigioasă din România. Este un organism care poate elimina lucrurile negative şi poate să ia măsuri", a mai spus Flavius Baias.
Marian Popescu, preşedintele Comisiei, a declarat că nu-şi permite să-i recomande lui Ponta să renunţe la titlu şi nici măcar nu ştie cine ar fi în măsură să-i recomande acestuia aşa ceva. "Domnul Ponta va trage singur concluziile care se impun".
UPDATE 12.45: Din Raportul Comisiei de etică a UB
Concluziile Comisie de etică din cadrul Universităţii din Bucureşti:
1. Cât din lucrare este plagiată?
Cel puțin o treime din teză este plagiată: preluarea fără citările de rigoare a peste 68 de blocuri de text. Acestea au mărimi diferite, de la câteva rânduri la 8-10 pagini. Paginile afectate de plagiatul identificat sunt concentrate în special în capitolele 1 și 3 din lucrare.
2. Ce fel de plagiat?
Și de cuvinte și de idei, și cu și fără referire la acte normative, din surse de sinteza, prin traducere, prin preluare judecăți de valoare etc.
3. Erau necunoscute bunele practici de respectare a integrității academice în cercetarea juridică în perioada care a precedat redactarea tezei?
Nu. Trei (ID, VD, CV) dintre cele patru lucrări sursă a plagiatului adoptă citări frecvent, cu respectarea standardelor actuale. Similar, în bibliografie sunt multe lucrări exemplare pentru bunele practici în domeniu.
4. Este plagiatul VP intenționat?
Da:
-bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca surse dar preluările fără citare corectă sunt masive;
- unii autori, deși citați incorect, apar totuși în corpul tezei (Vespasian Pella, Nicolas Politis, Grigore Geamănu) și sunt incluși in lista de bibliografie. In schimb, autorii din care s-a plagiat direct și masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei (VD, ID, DD, CV).
5. Este lucrarea un plagiat?
Da, unul masiv prin:
-numărul de pagini afectate din teză (peste o treime),
- numărul de blocuri de text preluate fără citare (peste 68),
- mărimea blocurilor de text preluate incorect (ajungând până la 8-10 pagini de teză).
6. Pe scurt, teza evaluată reprezintă un plagiat masiv realizat prin colaje multiple de blocuri mari de
texte de mare diversitate prin conținut , prin procedurile și tipurile de plagiat.
- Principalele proceduri de plagiere sunt:
- preluarea copy paste a unor blocuri de texte,
- ignorarea bunelor practici de redactare din principalele lucrări sursă,
- eliminarea oricăror referiri la autorii-sursă de plagiat din corpul lucrării,
- degradarea citatelor corecte prin preluare in teză
- Principalele tipuri de plagiere:
- Din texte de introducere
- Din concluzii pentru concluzii
- Cumulativă, de citate care includ si sintagmele de introducere a acestora din
lucrările sursă,
- Prin preluare parafrazări cu eliminarea citărilor
- Prin traducere cuvânt cu cuvânt
- Pentru conținuturi ne-normative
UPDATE 12.40:
Vedeţi aici textele plagiate, aşa cum au fost ele selectate în anexa 2 a Raportului Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti
UPDATE 12.36: Fostul interimar de la Educaţie, Lipviu Pop, susţine în continuare că un singur organism are dreptul să stabilească dacă o lucrare este sau nu plagiat şi acest organism este Consiliul Naţional de Etică, din subordinarea Ministerului Educaţiei, adică din subordinea premierului Ponta.
UPDATE 12.26: Rectorul Mircea Dumitru spune că, în continuare, se va lua o decizie, săptămâna viitoare, referitor la diploma lui Vuctor Ponta, în şedinţa Senatului, adică se va stabili ce demersuri se vor face pentru retragerea diplomei.
"Săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă a Senatului şi una a Consiliului de Administraţie în care vor lua o decizie în acord cu actuala legislaţie. Cu alte cuvinte, universitatea nu poate retrage titlul de doctor decât după ce Ministerul îşi dă acordul", a explicat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.
Tot rectorul spune că, pentru a retrage un titlu universitar, trebuie revocat ordinul de ministru care a fost dat pentru oferirea titlului respectiv. Or, acesta este un proces foarte complicat, pentru că înseamnă să anulezi şi titlurile altor oameni, care nu au comis nicio infracţiune. Pirn urmare, Ministerul trebuie să intervină.
Rectorul nu poate să retragă singur diploma, dacă Universitatea va decide acest lucru, decât după ce Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât diploma a fost acordată cu avizul acestui minister.
UPDATE 12.24: Experţii nu vor mai putea aduce în plus decât chestiuni de conţinut, dar plagiatul s-a lămurit prin această hotărâre a Comsiei, a mai explicat Baias.
UPDATE 12. 21: Fostul decan al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, Flavius Baias, reaminteşte că Facultatea de Drept a susţinut că nu dispune de cadrul legal pentru a analiza lucrarea premierului.
Din cauza asta, Baias şi-a dat demisia din cauza acelei declinări de competenţe.
"Sper din tot sufletul că plagiatul lui Victor Ponta este o chestiune singulară, Facultatea de Drept din Bucureşti este cea mai prestigioasă facultatea de Drept din România".
UPDATE 12.19: Chestiunea cu experţii priveşte aspectele de conţinut, Comisia de Etică s-a ocupat de formă, plagiatul fiind legat de formă, nu de conţinut.
UPDATE 12.18: Două anexe la Raportulul Comisiei, prima conţine tipurile de plagiat, al doilea lista completă a lucrărilor şi pasajelor copiate.
UPDATE 12.16: Există blocuri mari de text preluate cu totul. În topul plagierilor din lucrare pe locul 1 se află un loc compact de 15 pagini, iar pe locul 2, unul de 12 pagini.
"S-a preluat enorm", spune profesorul Marian Popescu.
Au mai fost descoperite şi traduceri din engleză, preluate cuvânt cu cuvânt, dar, a observat profesorul Popescu, s-a tradus greşit, uneori: "probabil asta este contribuţia personală a autorului", a spus ironic Popescu.
Citiţi aici analiza realizată de Comisia de etică a Universităţii Bucureşti
UPDATE 12.11: Întregul conţinut al materialelor care sunt prezentate acum de profesorul Mihai Popescu arată că s-a copiat în succesiune, spune şeful Comisiei de Etică a UB.
UPDATE: Profesorul Marian Popescu spune că membrii Comisiei nu au nicio plăcere să anunţe concluzia: Ponta a plagiat.
Regulile de bună conduită şi normele etice existau înainte de 2003, există de aproape 230 de ani. În general, când eşti mic, acasă, eşti învăşat cum să te ecomporţi, nu-ţi trebuie elemente de legislaţie. Dar, pentru plagiat există norme produse de Academie în urmă cu 200 şi ceva de ani.
UPDATE 12.05: Vorbeşte Mircea Dumitru, rector al Universităţii Bucureşti. Spune că singurele valori care au animat Comsiai au fost apărarea autonomiei universitare şi a cercetării academice.
UPDATE: Comisia a concluzionat că plagiatul lui Victor Ponta a fost intenţionat.
UPDATE: "S-a mai găsit plagiat pe parafrazări cu eliminarea citărilor din textul - sursă şi prin traducere cuvânt cu cuvânt".
UPDATE : "Comisia mai spune că, la nivel de idei, se diferenţiază clar plagiatul din concluzii, pentru concluzii, plagiatul din texte dense de introducere şi cele care provin din traducerea unor lucrări de cercetare în domeniul Dreptului redactate în engleză".
UPDATE: Comisia a găsit "patru tipuri de plagiere: preluarea copy-paste fără citare a unor blocuri masive de text care ajung şi la 8 - 10 pagini, ignorarea voită a bunelor practici din lucrările sursă pentru plagiat, eliminarea autorilor sursă - majoră de plagiat din corpul lucrării şi degradarea modurilrod e citare corectă din lucrările - sursă".
UPDATE: "Elemente de plagiat identificate sunt concenttrate în capitolele 1 şi 3".
"Comisia îşi exprimă serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat".
"Comisia face apel la rersponsabilitatea şi decenţa actorilor vieţii publice de a nu utiliza acest punct de vedre în scopuri partizane, ca argument în disputele politice în curs".
UPDATE: Comisia spune că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă pincipiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".
Joi, Consiliul Naţional de Etică (CNE), structură din subordinea Ministerului Educaţiei, a finalizat, miercuri seară, raportul privind teza de doctorat a şefului Guvernului. Rezultatul a fost făcut public joi, iar din raport reiese că Ponta nu a plagiat.
„În urma analizelor efectuate, s-a constatat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare din 2003 şi nu se poate susţine calificarea de «plagiat»", se arată în hotărârea nr.879 din 18.07.2001 a CNE. Acest raport confirmă de fapt decizia comisiei tehnice a CNE. Unul dintre cei trei experţi în Drept numiţi de CNE să analizeze lucrarea a fost avocatul Gheorghiţă Mateuţ, coleg de breaslă al premierului. În 2006, Ponta şi Mateuţ l-au reprezentat pe omul de afaceri Ovidiu Tender în dosarul RAFO - VGB - Carom. Hotărârea CNE pe teza de doctorat a lui Ponta este al treilea verdict pronunţat pe plagiat.
CLICK PE IMAGINE PENTRU COMPARAŢIA INTEGRALĂ!
Cine sunt membrii Comisiei Consiliului Naţional de Etică
Teodor Petrescu (preşedinte) - Universitatea Politehnica din Bucureşti, a cărei rector a fost actualul ministru Ecaterina Andronescu - s-a retras
Virgil Muraru (vicepreşedinte) - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare
Romiţă Iucu Universitatea din Bucureşti - s-a retras
Doru Vladimir Puşcaşu- CEPROCIM
Nicolae Burnete - Universitatea Tehnică Cluj
Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova
Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timişoara
Victor Stoica - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" Bucureşti
Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucureşti
Florin Ionescu - Steinbeis University BerlinPaul Dobrescu - Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative