Un nou val COVID în atenția experților
0„Probabil că întrebarea cea mai importantă înaintea toamnei este: ce ar putea urma după varianta BA.5 a virusului, care a determinat valul din această vară?”, punctează dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină InoMed.
Specialistul adaugă că, dintre variantele care circulă acum și care sunt caracterizate prin secvențiere genomică în special în Marea Britanie, SUA, Africa de Sud și India, trei sunt cele care, momentan, nu pun probleme din punctul de vedere al sănătății publice.
„Dar prezintă interes prin prisma mutațiilor pe care le au și a riscului potențial de a genera un val nou, în această toamnă-iarnă. Dintre aceste variante, BA.2.75 a derivat din BA.1/2 – care a generat valul din primăvară, iar BA.4.6 s-a desprins din trunchiul BA.4/5 – care a determinat valul din aceasta vară. Dacă una dintre cele două variante (BA.2.75 sau BA.4.6) se va dovedi că ar putea determina un val nou în această toamnă, ar fi o veste bună întrucât avem deja două vaccinuri bivalente deja autorizate împotriva BA.1/2 în UE, iar aprobarea pentru vaccinul actualizat împotriva BA.4/5 ar putea să fie acordată în această lună – vaccinul acesta este deja autorizat în SUA. Aceste vaccinuri actualizate vor juca un rol important în reducerea impactului unui posibil val în această toamnă”, mai spune dr. Geantă.
O a treia variantă studiată în Africa de Sud, care a captat atenția, este așa-numita XAY, subliniază medicul: „Aceasta este o variantă care combină caracteristici ale variantelor Delta și Omicron, dar în privința acesteia datele fiind limitate, momentan”.
Medicul îndeamnă la prudență și la respectarea regulilor deja învățate în pandemie: purtarea măștii în spațiile aglomerate, distanțare pe cât posibil și igiena mâinilor.
„Mai ales că nu știm cum va arăta sezonul de gripă după doi ani de restricții. Grupele la risc ar trebui să-și facă vaccinul antigripal”, a conchis medicul.
Și COVID-19, și gripă
Comisia Europeană (CE) a avertizat asupra posibilității de a fi reintrodusă purtarea măștii și de a fi limitate reuniunile în lunile următoare, pentru a încetini răspândirea SARS-CoV-2.
Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19, ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi scăderea temperaturilor, menționează oficialii europeni într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulțiri a cazurilor de COVID-19. Potrivit aceleiași surse, „este foarte probabil ca UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa”, ceea ce va presupune „o provocare pentru sistemele de sănătate naţionale deja suprasolicitate”.
În aceste condiții, CE recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare „folosind vaccinurile în prezent disponibile pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele”, iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se „dezvolte programe naţionale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populaţie”, prioritate având vârstnicii, persoanele cu comorbidități sau cele imuno-deprimate.
Vaccinuri adaptate, pentru categorii de risc
La rândul lor, specialiștii Agenției Europene a Medicamentului, EMA, au făcut recomandări nonfarmaceutice de limitare a pandemiei în lunile următoare, respectiv purtarea măștii și distanțare, avertizând, la rândul lor, că în această iarnă ar putea apărea noi variante de SARS-CoV-2. Însă, vaccinurile existente pe piaţă ar trebui să protejeze în continuare populaţiile împotriva formelor grave de COVID-19, au mai spus experții EMA.
În prezent, Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster înaintea unui val anticipat de noi infectări până la sfârșitul acestui an. Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate – autorizate joi de către EMA –, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum şi cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus.
Marco Cavaleri, directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, a declarat că oamenii nu ar trebui să aştepte un vaccin specific: „Ar putea să apară o nouă variantă emergentă, pe care noi nu putem să o prevedem astăzi”. Potrivit lui Cavaleri, vaccinurile adaptate vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii, femeile însărcinate şi angajaţii din sectorul sănătății.
Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, „care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces”, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat Cavaleri.
Bilanț pe 24 de ore
În România, ultimele cifre oficiale indică 981 de noi cazuri de infecții cu SARS-CoV-2, în 24 de ore, din 1.715 teste RT-PCR și 5.583 de teste rapide antigenice. În spitale, numărul pacienților internați este de 2.246.