Un doctor român care profesează în Anglia este acuzat de erori medicale grave, fiind suspendat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doctoriţă din România care îşi desfăşura activitatea la un spital din Marea Britanie a fost suspendată de conducerea unităţii sanitare, fiind acuzată de mai multe erori grave. Printre altele, medicul Camelia Jurcuţ nu a reuşit să vadă un corp străin din metal în ochiul unui pacient şi a trimis acasă un pacient care avea gâtul rupt, dar şi o gravidă care avea sarcină extrauterină.

În privinţa acesteia din urmă, ea a fost contactată de o asistentă medicală din spital, îngrijorată de diagnosticul pus de doctoriţa din România, transmite dailymail.com.

Ulterior, pacienta a fost dusă la un alt spitale, unde a beneficiat de asistenţă medicală corespunzătoare, mai arată sursa citată. Camelia Jurcuţ, care a obţinut licenţa în medicină în România, în anul 1999, a fost suspendată pentru nouă luni de zile de conducerea spitalului.

„Din punctul nostru de vedere, doctoriţa Jurcuţ are prea multă încredere în abilităţile sale profesionale, deşi uneori ne dă senzaţia că nu pune preţ pe siguranţa pacienţilor săi”, a spus un îndrumător.

Doctoriţa a administrat greşit tratamente pentru nouă pacienţi

Pe de altă parte, câteva dintre diagnosticele puse de Camelia Jurcuţ au fost descrise de alţi medici ca fiind „bizare” şi „pripite”, dar a răspuns acuzaţiilor, spunând că prescripţiile sale medicale sunt normale în România.

Magistraţii britanici au ajuns la concluzia că doctoriţa a administrat greşit tratamente pentru nouă pacienţi în cursul câtorva luni. Unii dintre bolnavi sufereau de afecţiuni grave, au constatat specialiştii britanici.

„Nu aţi reuşit să faceţi o anamneză (istoric, n.red.) corectă. Sunt situaţii în care nu aţi luat în considerare sfatul celorlalţi colegi, vis-a-vis de tratamentul pe care trebuia să îl administraţi şi aţi prescris medicamente care nu erau indicate”, a precizat judecătorul. Potrivit publicaţiei britanice, românca intenţionează să revină în ţară.

Destinaţiile preferate de medicii români

Un studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Destinaţiile favorite sunt Italia, Franţa, Spania, UK şi Scandinavia.

Statisticile arată că din anul 2007, de când Romania a intrat în Uniunea Europenă şi până în februarie 2013, un total de 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, dintre care 80% au fost acceptaţi din punct de vedere al diplomelor şi al limbilor străine cunoscute, etc.

În plus, Romania a iesit pe locul 18 în cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numărul de specialişti din domeniul medical născuţi în străinătate, cu 5.182 doctori şi 4.440 asistente.

80% dintre tinerii absolvenţi români sunt pregătiţi să plece peste hotare

În anul 2010, peste 7.000 de specialişti au părăsit ţara şi peste 4.000 au fost dispusisă lucreze în străinătate. În 2011, 16.500 doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în afara graniţelor ţării, dublu faţă de 2010, când numai 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toţi profesioniştii care îşi caută un loc de muncăîn străinătate, angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi conform statisticilor de emigrare.

Studiile arată că  80% dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiştilor români pleacă în alte tări.

Pe aceeaşi temă:

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor: Peste 20.000 de medici salvează vieţi în străinătate, cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi

Proiect de lege. Medicii care s-au specializat în străinătate pot profesa în România doar cu condiţii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite