„Tricolorul călător” trece prin localități din Muntenia și Moldova pentru a vesti Unirea. Drapelul are 120 de metri FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un drapel tricolor, lung de 120 de metri, este purtat prin mai multe localități din Muntenia și Moldova pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la „Mica Unire”. Până la 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române de la 1859, vor avea loc manifestări în șapte județe.

Tricolorul călător a trecut prin Argeș Foto: Victor Mihalache/Facebook
Tricolorul călător a trecut prin Argeș Foto: Victor Mihalache/Facebook

„Tricolorul călător”, ajuns la a V-a ediție, a avut ca punct de plecare Dealul Crucii, din comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, unde drapelul a fost coborât, pe 18 ianuarie, de pe Crucea Păcii.

Tricolorul nostru s-a întâmplat să mai fie răstignit de unii pe cruce, dar el, de fiecare dată, s-a ridicat prin intermediul oamenilor inimoși și a trezit simțământul patriotic”, a precizat Victor Mihalache, organizatorul acestor manifestări. Drumul a început în Dâmbovița și se va termina în Neamț.

Pe 19 ianuarie, drapelul impresionant a ajuns în județul Argeș, în comuna Bughea de Sus, unde a fost purtat, de la mic la mare, de zeci de persoane, de la dealul Măgura și până la Monumentul Eroilor din centrul localității.

Drapelul și-a continuat călătoria și a ajuns, pe 20 ianuarie, în comuna Costache Negri din Galați. În toate aceste localității oamenii au jucat „Hora Unirii”, păstrând vie memoria celor care au contribuit și s-au jertfit pentru realizarea unirii tuturor românilor într-un stat unitar și independent.

Duminică, 21 ianuarie, „Tricolorul călător” a ajuns la Focșani, orașul simbol al Unirii, iar luni, 22 ianuarie, de la ora 11:00, va ajunge la Casa Memorială Moș Ion Roată din comuna Câmpuri, județul Vrancea. Ion Roată, țăran fruntaș din comuna Câmpuri, a făcut parte ca deputat din divanurile ad-hoc care aveau să se pronunțe asupra unirii Moldovei cu Muntenia.

Drumul continuă, iar marți, 23 ianuarie, de la ora 10:00, „Tricolorul călător” ajunge în județul Buzău, la Monumentul Eroilor din Padina. În aceeași zi, poposește și în orașul Târgu Ocna din județul Bacău, unde punctul de plecare al evenimentului îl constituie mormântul marelui om politic Costache Negri, aflat în incinta Bisericii Buna Vestire (Răducanu), care a contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 1859. De aici, traseul va continua spre Piațeta Costache Negri, unde drapelul va fi arborat în turnul clădirii Primăriei orașului Târgu Ocna.

De Mica Unire, pe 24 Ianuarie, în jurul orei 10:00, drapelul ajunge în comuna Negrești, din județul Neamț, locul în care s-a născut scriitorul și istoricul Dumitru Almaș, cel care a scris despre Moș Ion Roată și Mica Unire. De la ora 14:00, „Tricolorul călător” ajunge în Piatra Neamț.

Drapelul impresionant va fi arborat pe Turnul lui Ştefan cel Mare de la Piatra Neamţ, amplasat lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române cuprind și spectacole, lansări de carte sau simpozioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite