Tot ce trebuie să ştii despre cardurile naţionale de sănătate. Acestea vor ajunge la asiguraţi începând de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardurile de sanatate vor ajunge la asiguraţi începând de vineri FOTO Adevărul
Cardurile de sanatate vor ajunge la asiguraţi începând de vineri FOTO Adevărul

Autorităţile vor distribui, începând de vineri, cardurile de sănătate. Primii care vor primi documentul electronic sunt asiguraţii bucureşteni, urmând ca din 22 septembrie distribuţia să fie făcută şi în celelalte judeţe din ţară.

Concret, începând din 19 septembrie începe procesul de predare-primire al cardului naţional de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care susţine că, pe zi, vor fi trimise către asiguraţi câte 600.000 - 700.000 de carduri.

Conform contractului încheiat între CNAS şi Poşta Română, aceasta din urmă se obligă, prin lege, să distribuie cardul în 20 de zile lucrătoare de la recepţionarea cardurilor de sănătate.

Cum puteţi intra în posesia documentului

Cardul naţional de sănătate va intra în posesia asiguratului doar în baza unei semnături şi a actului de identitate. Dacă nu va fi găsit acasă în cele 20 de zile lucrătoare prevăzute de lege, cardul va fi înapoiat casei de sănătate de care aparţine asiguratul. Astfel, acesta va fi nevoit să îl ridice direct de la ghişeu, subliniază autorităţile.

CNAS a anunţat deja că au fost trimise circulare către toate casele de sănătate, astfel încât toţi furnizorii aflaţi în contract cu ele să fie informaţi cu privire la stadiul în care se află distribuţia documentului electronic. De altfel, furnizorii de servicii medicale, fie că vorbim de spitale, fie că vorbim de medici de familie, vor fi obligaţi să achiziţioneze cititoare de carduri.

Cardul, obligatoriu din 2015

Deşi distribuţia celor 12,5 milioane de carduri tipărite de Imprimeria Naţională va fi finalizată până în noiembrie 2014, utilizarea acestuia devine obligatorie abia din anul 2015. În tot acest interval, sistemul pe hârtii şi cel electronic vor funcţiona în paralelel, cel mai probabil începând din decembrie 2014. Aşa a anunţat la Adevărul Live ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Cardul naţional face dovada calităţii de asigurat. Cu ajutorul lui vom putea depista din timp scurgerile din sistem şi vom avea un mai bun control al banului public”, a declarat Bănicioiu.

Ce este cardul de sănătate

Cardul distribuit asiguraţilor arată ca un card bancar. Acesta are încorporat un cip, prevăzute pe suprafaţa documentului fiind numele şi prenumele asiguratului precum şi codul de asigurat. Totodată, cardul de sănătate are un număr dar şi o dată la care expiră, notează autorităţile.

Documentul este inactiv în momentul intră în posesia asiguratului, el urmând să fie activat la prima vizită făcută de pacient la medicul de familie sau la cel din spital. Atunci, codul pin - 0000 - va fi schimbat cu unul personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre, pin ce va fi introdus personal de către pacient.

Pe aceeaşi temă:

Din 2015, cardul de sănătate devine obligatoriu. Peste 5,4 milioane de carduri au fost realizate până în prezent

Imprimeria Naţională a tipărit până în prezent 5,4 milioane de carduri naţionale de sănătate, care ar putea deveni funcţionale începând cu luna octombrie 2014. Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, care susţine că din martie va fi testat şi dosarul electronic al pacientului, într-un proiect pilot. Din 2015, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţi.

Peste 4 milioane de carduri de sănătate au fost tipărite. Când şi cum se va face distribuţia documentelor

Până în prezent au fost tipărite peste 4 milioane de carduri de sănătate, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi. Acesta a precizat că, începând cu anul 2014, documentele vor ajunge strict la persoanele adulte, gratuit, prin intermediul Poştei Române.

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă. „Poşta Română e cea mai proastă soluţie!”, susţin pacienţii

Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, adăugând că luni va fi publicat un proiect de lege care să reglementeze problema cardului de sănătate care va fi distribuit începând din 2014.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite