Topul celor mai bine plătiți angajați din România. Cum să obținem joburile cel mai bine plătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al unei platforme de recrutare online arată care sunt domeniile, dar și orașele din România în care angajații câștigă cel mai bine. Experții nu sunt surprinși de domeniile în care se plătește cel mai bine.

Domeniile în care angajații câștigă cel mai bine - Foto Arhiva
Domeniile în care angajații câștigă cel mai bine - Foto Arhiva

În 2023, au fost peste 5,7 milioane de angajați activi în România, potrivit unui raport eJobs, iar jumătate dintre salariați au câștigat între 2.000 și 4.000 de lei pe lună. Puțin peste un sfert (26%) dintre angajați au câștigat între 4.001 și 7.000 de lei pe lună, iar 7,8% au câștigat mai puțin de 2.000 de lei net, pe lună, adică mai puțin decât salariul minim pe economie.

În același timp, 10,3% dintre angajați au avut venituri nete între 7.001 și 10.000 de lei, iar 5,5% – peste 10.000 de lei. Raportul a fost elaborat analizând cele peste 700.000 de salarii introduse de către angajați în Salario, comparatorul salarial al platformei de recrutare online.

Domeniile cel mai bine plătite

Deloc surprinzător, cele mai mari salarii sunt ale angajaților din București, cu o medie generală de 5.000 de lei pe lună. Locul doi este ocupat de salariații din Timiș, cu 4.700 de lei net, urmați de cei din Cluj (4.500 de lei), Ilfov, Iași, Brașov, Sibiu și Satu Mare (toate cu 4.000 de lei). Cele mai mici salarii din țară se regăsesc în județul Caraș-Severin, cu o medie de 3.100 lei pe lună. Dar, remunerațiile sunt mici și în Gorj, Ialomița și Vâlcea (în medie 3.200 de lei), Vaslui (3.300 de lei), Covasna și Vrancea (3.400 de lei), Călărași, Teleorman și Mehedinți (3.500 de lei).

Indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună.

Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

În schimb, cele mai mici salarii sunt în domenii precum: serviciile de înfrumusețare (3.000 de lei), au pair/babysitting/curățenie (3.000 de lei), office/back-office/secretariat (3.100 de lei), confecții (3.300 de lei) și turism (3.400 de lei).

Porivit companiei de recrutare, cele mai căutate locuri de muncă în 2023 au fost cele de șofer, asistent medical, operator call-center, contabil, inginer și economist. Reprezentanții eJobs spun că joburile care au afișat salariul primesc cu până la 40% mai multe aplicări decât cele care nu îl au.

Nu sunt surprize

Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră, a explicat că era de așteptat ca acesta să fie topul celor mai bine plătite domenii.

Primele trei domenii în care salariații câștigă cel mai bine sunt interesante pentru că acestea își pun amprenta pe dezvoltarea oricărei activități, afaceri. Dacă ne gândim la IT, niciun business nu mai este independent de acest domeniu, fiind folosit în fabrici, în producție, în comerț, servicii și chiar și în agricultură. Această arie de activitate este într-o continuă dezvoltare, iar inteligența artificială a luat destul de multă amploare și mulți se vor duce către acest domeniu. Pe de altă parte, multe activități sunt organizate sub formă de proiecte, și atunci angajatorii au nevoie de personal care să coordoneze și să facă managementul unei întregi activități. Și cercetarea-dezvoltarea este importantă, chiar dacă la nivel guvernamental, public, nu se investește mult în acest aspect, companiile private, mai ales cele mari, au tot interesul să se dezvolte. Companiile mari nu fac planuri pentru doi, cinci ani, ci pentru perioade foarte lungi. Dacă ne gândim la partea de management, este normal să ocupe un loc fruntaș pentru că în general cei care coordonează diverse departamente, activități clar vor fi remunerați mai bine decât cei din execuție, pentru că își asumă și partea de responsabilitate“, a explicat expertul.

La rândul său, Octavian Ceban, doctor în Economie și Data Scientist în Finanțe, aduce în discuție și diferențele de formare dintre cei care lucrează în domeniile cel mai bine plătite și cei care muncesc în ariile în care se câștigă mai puțin.

Pentru a forma un IT-ist bun, care știe bine și alt domeniu precum matematică, statistică sau chiar un domeniu precum finanțe, durează 5 ani în cel mai optimist caz. S-ar putea să nu i se pară rentabil unui tânăr să dedice atâta timp ca abia după aceea să intre într-o industrie cu un salariu mare. De aici rezultă și puțini candidați pentru astfel de poziții. Un fenomen similar se întâmpla și în industria de construcții, unde, după criza economică din 2007, mulți muncitori au emigrat. Merită menționat și faptul că valorile prezentate în raport sunt doar medii, iar pe lângă acestea pot există și salarii semnificativ mai mari – spre exemplu, un IT-ist care lucrează pe PFA pentru o companie bună poate avea și 40.000-50.000 RON net lunar“, a evidențiat Octavian Ceban.

Experții sunt de părere că anul acesta nu ne așteaptă mari schimbări în ceea ce privește cel mai bine plătite arii de lucru.

Schimbări majore nu vor fi pentru simplu motiv că este destul de dificil ca o industrie să urce repede în top cinci. Poate eventual să cadă una din industrii din top cinci, dacă guvernanții vor decide către jumătatea sau finalul anului să împovăreze o activitate prin anumite taxe suplimentare, însă pentru că suntem în an electoral, acest lucru este puțin posibil să se întâmple“, a precizat Gabriel Chicioreanu.

Cum să obținem joburile cel mai bine plătite

Pentru a ajunge în posturile în care salariile sunt cele mai mari, consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu îi îndeamnă pe tineri să aibă curajul să capete experiență, să înceapă de jos, să investească timp în experiența practică. Acesta a explicat că, fără experiență, nimeni nu va fi angajat într-un post de manager.

De multe ori, stând de vorbă cu angajatori, am aflat că vin studenți de la Facultățile de Management și deja se văd pe posturi de conducere, în condițiile în care nici practica obligatorie, de la facultate, nu au făcut-o într-o companie, ci doar au obținut o adeverință și cer salarii mari. Este important să înțeleagă că majoritatea angajatorilor îi vor angaja în baza experienței, nu doar în baza a ceea ce au învățat. Indiferent că au 18-19 ani sau 22-23 de ani, este important ca tinerii să înțeleagă că trebuie să investească timp și în partea de pregătire practică, nu doar în partea teoretică“, a subliniat expertul.

Cel mai mare salariu

Cel mai mare salariu introdus în 2023 de angajați în Salario a fost de 45.000 de lei, remunerație încasată de un arhitect IT. Un alt salariu mare este cel al unui CEO, care a câștigat 42.000 de lei. Și un ofițer naval a încasat 25.000 de lei. Cu toate acestea, mediile pieței pentru o poziție de CEO sunt de 18.000 de lei, de 16.000 lei pentru un ofițer naval, de 14.000 de lei pentru un arhitect IT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite