Times New Roman vs. femeile PSD: între jigniri şi discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verdictul aplicat de CNCD publicaţiei TNR pentru publicarea unui articol despre servilismul (femeilor) din PSD este nelegal, susţin avocaţii contactaţi de „Adevărul“. De altfel, publicaţia a transmis, ieri, că va acţiona în instanţă Consiliul pentru amenda 16.000 de lei pentru articolul cu titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de pesedişti“. La polul opus, CNCD şi activistele pentru drepturile femeilor spun că articolul discriminează femeile.

Reprezentanţii publicaţiei de satiră Times New Roman afirmă că hotărârea este nedreaptă întrucât conţinutul articolului nu este discriminatoriu, ci este o „metaforă pentru servilismul din PSD. Este un pamflet. El se referă la un congres PSD şi la toţi cei 4.000 de membri prezenţi, nu doar la cele cinci persoane care s-au considerat discriminate“, au transmis membrii publicaţiei.

 „Judecata CNCD este nelegală, întrucât această autoritate de stat este pusă acolo să judece asupra cazurilor de discriminare, or, în niciun moment, limbajul dur, pamfletar al unui organ de presă online nu poate fi discriminare”, explică avocatul Cornelia Lalu.

A doua problemă legală este legată de faptul că ordonanţa guvernului 137/2000, document invocat în decizia CNCD, prevede că deciziile Consiliului „nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la liberă exprimare şi a dreptului la opinie”. „Libertatea de exprimare nu este absolută, ea merge până acolo unde este afectată demnitatea unui om, însă în cazul unei publicaţii satirice, orice material este privit cu mult mai multă indulgenţă, lucru dovedit şi de jurisprudenţa CEDO”, subliniază avocatul Daniel Fenechiu.

„CNCD are două viteze: viteza PSD şi viteza restul“

La rândul său, Irina Zamfirescu, membră ActiveWatch, susţine că CNCD acţionează diferit când vine vorba de PSD. „CNCD are două viteze – viteza PSD şi viteza restul. Dacă în mod normal o sesizare aşteaptă luni de zile până la soluţionare, în cazurile în care un membru PSD depune o sesizare, soluţia vine rapid şi, se pare, de cele mai multe ori, alături de o amendă. Mai are, se pare, şi două unităţi de măsură diferite. În cazurile în care sunt implicaţi membri PSD, decizia CNCD a fost de a da strict avertismente. Pe de altă parte, în cazurile în care imaginea unui membru PSD este afectată, aceeaşi instituţie şi-a scos chitanţierul şi a aplicat amenzi. În cazul TNR, Consiliul ar fi trebuit să îşi decline competenţa, articolul neîncadrându-se în definiţia discriminării“, afirmă Zamfirescu.

Conform Ordonanţei nr.137/2001, discriminarea este o acţiune care presupune un tratament diferit, nedrept faţă de persoane din cauza apartenenţei lor la un anumit grup social (de gen, rasă, naţionalitate sau orice alt criteriu).

„Decizia în cazul TNR nu face decât să întărească percepţia generală că CNCD a devenit mai degrabă o instituţie publică angajată în a apăra imaginea PSD. În cel mai rău caz, se poate discuta dacă pamfletul poate fi considerat în categoria insultă. Dar insultele nu sunt de competenţa Consiliului, decât în cazul în care sunt intim legate de o trăsătură constitutivă a victimei. Cu alte cuvinte, faptul că insult o femeie nu înseamnă că discriminez femeile, dar dacă insult o persoană pentru că e femeie, atunci discutăm despre discriminare. Ceea ce a făcut CNCD arată că instituţia fie nu înţelege mecanismele de evaluare ale situaţiilor de discurs instigator la ură, fie se profită abuziv, în mod deliberat, de formulările ambigue din lege“, conchide Zamfirescu. 

Termenul de <<curvă>> asociat unei femei nu este neutru

 „Într-adevăr există această discriminare a femeilor în politică, dar vinovatul principal nu poate fi un site de glume. Să rezolvăm această problemă a discriminării într-un mod mai eficient. A lua glumele în serios nu poate fi soluţia, libertatea de exprimare fiind un drept fundamental, inclusiv pentru publicaţiile de satiră. Pe de altă parte, discriminarea merită sancţionată si criticată, indiferent dacă oamenii vizaţi sunt sau nu în PSD“, afirmă Ioana Stăniloiu, activistă pentru drepturile omului.

În schimb, directorul executiv la Centrul Filia, Andreea Bragă, consideră că articolul atinge demnitatea femeii. „Desigur că putem să ne întrebăm dacă CNCD acţionează la fel în toate cazurile de discriminare. Poate că este o problemă cu dublu standard, având în vedere că unele sesizări sunt rezolvate imediat, în timp ce la altele durează mai mult timp. Trebuie să luăm în considerare că persoanele din CNCD sunt numite de o comisie politică. Aşadar, e discutabil în ce măsură această instituţie şi deciziile pe care le ia sunt libere şi independente. Personal, cred că articolul atinge demnitatea femeii întrucât în acesta, sau în orice alt articol scris de TNR, nu există un limbaj echivalent la adresa bărbaţilor“, crede Bragă.

De aceeaşi părere este şi conferenţiarul universitar, Oana Băluţă, care a scris pe profilul său de Facebook că  „termenul de <<curvă>> asociat unei femei nu este neutru. Taie în carne vie şi reduce la tăcere. Cuvântul este alăturat femeilor cu scopul să le ruşineze, să le disciplineze, să le aşeze 'la locul lor'. Acesta este un loc pe care nu ele l-au decis, ci bărbaţii cu putere din societate care au stabilit ce e cuviincios pentru o femeie şi ce nu. Aceştia sunt filosofi, literaţi, teologi, politicieni, jurnalişti si alţii, sunt cei care deţin pâinea şi cuţitul“.

„Cititorii trebuie să taxeze abaterile“

„Textul publicat de TNR e sexist şi la mijloc e clar vorba despre discriminare, nu doar de insultă, dar intervenţia CNCD nu e tocmai oportună. Instituţia şi-a pierdut credibilitatea după ce a venit recent cu nişte decizii favorabile PSD, în nişte cazuri în care a arătat că nu judecă cu aceeaşi măsură. E ciudat cum într-o societate în care se folosesc cuvinte dure cu mare lejeritate, se iau măsuri doar atunci când e vizată partenera celui mai influent politician. Când e vorba de insulte la adresa unor politicieni, cititorii trebuie să taxeze abaterile, nu CNCD“, consideră Dan Panaet, scriitor la publicaţia de satiră „Caţavencii“.

Cum a motivat CNCD decizia

„Articolul postat pe pagina de internet www.timesnewroman.ro, din data de 12.03.2018, cu titlul “Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-işti, …’’, prin care se creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al acestora conform art. 2, alin.1. şi art 15. din O.G. 137/2000, republicată“, se arată în comunicatul transmis de CNCD.

Preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos, a declarat pentru Adevărul că articolul cu pricina este „mai mult decât sexist. Cred că oricine va citi textul va înţelege de ce am dat acest verdict. Sunt cinci femei care au sesizat CNCD-ul cu privire la conţinutul acelui articol. Acestea au acţionat în instanţă atât publicaţia cât şi autorul“, a afirmat şeful CNCD.

În ultimul an CNCD a dat decizii favorabile oficialilor PSD

În ultimul an CNCD a dat mai multe decizii favorabile oficialilor PSD. De pildă, în ceea ce o priveşte pe Viorica Dăncilă instituţia a hotărât că nu a discriminat persoanele cu autism atunci când i-a numit „autişti“ pe europarlamentarii care „dezinformează“ la Bruxelles. Favorabilă i-a fost şi decizia cu privire la afirmaţia jurnalistului Cristian Tudor Popescu în care compara coafura premierului cu un pavian cu mantie (o specie de maimuţă). CTP a fost amendat cu 1.000 de lei.  Pe de altă parte, fostul premier PSD, Mihai Tudose, a scăpat doar cu un avertisment de la Consiliu după ce a afirmat că dacă „steagul acela (secuiesc n.r.) flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag“. La fel a hotărât instituţia şi în privinţa senatorului PSD Şerban Nicolae, care i-a spus deputatei USR Cosette Chichirău că „are poze cu ea făcând sex anal“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite