Tigările electronice, interzise minorilor. OMS: Folosirea lor poate avea efecte asupra dezvoltării creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice ar putea afecta sănătatea populaţiei FOTO Adevărul
Ţigările electronice ar putea afecta sănătatea populaţiei FOTO Adevărul

Minorii nu vor avea voie să cumpere ţigări electronice, după ce experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că acestea pot prezenta „ameninţări grave” la adresa adolescenţilor.

De asemenea, specialiştii s-au pronunţat şi pentru interzicerea ţigărilor electronice în spaţiul public până când se va dovedi că vaporii emanaţi nu sunt periculoşi pentru cei din jur.

„Probele existente arată că ţigările electronice 'nu sunt doar vapori emanaţi în aer”, cum spun adesea producătorii, arată Agerpres. Potrivit experţilor, folosirea ţigărilor electronice „constituie ameninţări grave pentru adolescenţi şi pentru femeile însărcinate”.

În plu, subliniază specialiştii, există probe suficiente pentru a avertiza „copiii, adolescenţii, femeile însărcinate sau cele care vor să aibă copii” asupra consecinţelor pe care le poate avea pe termen lung asupra „dezvoltării creierului” fumatul ţigărilor electrice.

Recomandările au fost publicate de OMS în perspectiva celei de-a şasea sesiuni a conferinţei ministeriale a statelor părţi la Convenţia cadru privind lupta anti-tutun (FCTC), care va avea loc în perioada 13-18 octombrie la Moscova.

Scrisoare deschisă semnată de peste 50 de cercetători şi specialişti

În mai, peste 50 de specialişti din întreaga lume au trimis o scrisoare deschisă OMS în lumina negocierilor internaţionale despre tutun care au loc anul acesta. Susţinătorii ţigărilor electronice, care spun că ţigările electronice sunt un substitut cu risc mic pentru fumat, se tem că ele pot deveni subiectul unor recomandări de reducere a producţiei şi de împiedicare a reclamelor.

Criticii ţigărilor electronice spun că nu se ştiu îndeajuns de multe lucruri despre efectele pe termen lung ale acestor produse. Un raport recent dat publicităţii de Sănătatea Publică din Marea Britanie spune că ţigările electronice „necesită o reglementare potrivită, atent documentată şi având o estimare de risc coerentă“, în cazul în care beneficiilor lor se doresc a fi maximizate.

Scrisoarea deschisă este semnată de 53 de cercetători, inclusiv specialişti în politicile publice privind sănătatea şi experţi cum este profesorul Robert West, cel care şi-a publicat cercetările săptămâna trecută sugerând că ţigările electronice mai degrabă îi ajută pe oameni să renunţe la fumat decât metodele convenţionale de renunţare.

Unii dintre semnatari lucrează la cercetări privind tutunul şi renunţarea la fumat. Trei dintre ei au fost implicaţi în consilierea Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NIICE) privind ghidurile de reducere a riscurilor din cauza fumatului.

„Efect pervers“ al limitării ţigărilor electronice

„Aceste produse pot reprezenta cea mai importantă inovaţie pentru sănătate a secolului XXI, salvând, posibil, sute de milioane de vieţi“, potrivit scrisorii deschise. „Dacă legiuitorii tratează produsele pe bază de nicotină drept ţigări normale pe bază de tutun le identifică greşit ca parte din problemă. Moderatorii ar trebui să evite susţinerea măsurilor care ar avea efectul pervers de a prelungi consumul tutunului“, se specifică în scrisoare.

„Suntem profund îngrijoraţi de această clasificare a ţigărilor electronice, va produce mai mult rău decât bine“, adaugă specialiştii în scrisoarea lor.

Organizatorii acestei intervenţii citează un document OMS scăpat public care se referă la ţigările electronice ca la o „ameninţare care poate rezulta într-un nou val de epidemie a tutunului“. Tratatul de control al tutunului al OMS acoperă la momentul actual 178 de ţări şi 90% din întreaga populaţie a globului.

OMS lucrează în acest moment la recomandări pentru guverne privind regularizarea şi marketingul ţigărilor electronice şi dispozitivelor asemănătoare. De asemenea mai colaborăm şi cu organismele de control naţionale, dar şi cu experţi toxicologi pentru a înţelege mai multe despre posibilul impact al ţigărilor electronice asupra sănătăţii“, a mărturisit un purtător de cuvânt al OMS.

Citeşte şi:

Sâmbătă se serbează Ziua Mondială Fără Tutun. OMS solicită creşterea accizei la ţigări. Motivul: asta ar duce la scăderea numărului de fumători cu 4-8%

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere cu o zi înainte de Ziua Mondială Fără Tutun creşterea taxelor şi accizelor la tutun, astfel încât oamenii să fumeze mai puţin. „Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o sădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii”, susţin specialiştii.

STUDIU: Ţigările electronice îi ajută pe fumători să se lase de fumat mai bine decât metodele clasice

Fumătorii care încearcă să se lase de fumat au o şansă cu 60% mai mare să reuşească dacă trec pe ţigările electronice, decât dacă ar folosi produse pe bază de nicotină ca plasturii sau guma de mestecat, potrivit unui nou studiu.

Nicotina din ţigările electronice ne poate îmbolnăvi de inimă

Nicotina din ţigări, chiar şi din cele electronice, poate contribui la apariţia bolilor de inimă, susţine un nou studiu.

Olandezii dau primii alarma împotriva ţigărilor electronice

Ministerul Sănătăţii din Olanda a emis un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice, anunţând restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite