STUDIU: Ţigările electronice îi ajută pe fumători să se lase de fumat mai bine decât metodele clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumătorii care încearcă să se lase de fumat au o şansă cu 60% mai mare să reuşească dacă trec pe ţigările electronice, decât dacă ar folosi produse pe bază de nicotină ca plasturii sau guma de mestecat, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii care au prezentat un studiu realizat pe aproape 6.000 de fumători în cursul a cinci ani spun că rezultatele lor sugerează că ţigările electronice pot juca un rol important în reducerea ratelor de fumat, aşadar pot diminua decesele sau bolile cauzate de fumat, notează „Reuters“.

E-ţigările te ajută să renunţi la tutun

Pe lângă faptul că este de vină pentru cancerul de plămâni şi pentru alte boli cronice respiratorii, tutunul contribuie în mare măsură şi la bolile cardiovasculare, prima cauza de deces în lume. „Ţigările electronice ar putea îmbunătăţi substanţial sănătatea publică pentru că popularitatea lor şi câştigurile din punct de vedere al sănătăţii sunt asociate cu renunţarea la fumatul tutunului“, declară autorul studiului, Robert West de la Departamentul de Epidemiologie şi Sănătate Publică din cadrul Colegiului Universitar din Londra, Marea Britanie. 

Cercetarea, finanţată în principal de organizaţia non-profit „Cercetarea Cancerului“ din Marea Britanie şi publicată în revista de specialitate „Dependenţa“ (Addiction), a inclus 5.863 de fumători intervievaţi între 2009 şi 2014. Fumătorii încercaseră să renunţe la fumat fără a folosi medicamente prescrise sau ajutor profesionist.

Rezultatele au fost ajustate pentru a include o gamă largă de factori care ar putea influenţa succesul renunţării la fumat, inclusiv vârsta, dependenţa de nicotină, încercări anterioare de a se lăsa şi dacă renunţarea la tutun a avut loc gradual sau brusc.

Astfel, 20% dintre cei care încercau să se lase de fumat cu ajutorul ţigărilor electronice au raportat că nu mai fumează deloc ţigări obişnuite. Doar 10,1% dintre cei care folosesc ajutoare ca plasturii sau guma cu nicotină nu s-au mai atins de tutun. Dintre cei care s-au folosit doar de propria determinare, 15,4% au reuşit să renunţe complet la ţigări.

Ţigările electronice, un produs controversat

Ţigările electronice conţin nicotină, un stimulat care nu face foarte multă rău, deşi dă dependenţă. Prin ţigara electronică, nicotina se aspiră prin vapori de apă şi nu prin tutun care arde cum se întâmplă la ţigările obişnuite, notează „Reuters“.

Ţigara electronică este un produs relativ nou care a devenit destul de controversat: fie este considerat o unealtă puternică pentru a te ajuta să renunţi la fumat, fie pur şi simplu înlocuiesc un obicei nesănătos cu un altul. Pentru că trecerea de la tutun la ţigările electronice nu presupune scăparea de dependenţa de nicotină, unii specialişti spun e-ţigările împiedică renunţarea la fumat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) numeşte fumatul „una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă lumea“.

Nu există studii pe termen lung privind siguranţa ţigărilor electronice

Încă criticii spun că există o lipsă mare de dovezi ştiinţifice pe termen lung care să susţină siguranţa şi eficienţa ţigărilor electronice şi avertizează că aceste ţigări pot populariza fumatul, impulsionând copii sau nefumătorii se se apuce. 

Cercetătorul de la Colegiul Universitar, West, este de acord că dovezile pe termen lung cu privire la eficienţa ţigărilor electronice sunt aproape inexistente, dar accentuează că riscurile ţigărilor electronice sunt mai mici decât ale ţigărilor adevărate. „Nu este clar dacă folosirea pe termen lung a e-ţigărilor are riscuri, dar din ce se ştie despre conţinutul vaporilor, acestea sunt mult mai sigure decât ţigările cu tutun“, declară West.

Tutunul omoară jumătate din oamenii care fumează, conform datelor OMS, cauzând moartea a peste şase milioane de persoane anual. West spune că s-a demonstrat că fumătorii care caută ajutor profesionist pentru a se lăsa de fumat la medici sau la clinici ce oferă servicii de renunţare la fumat au cea mai mare rată de succes în renunţare. 


Citeşte şi:

Nicotina din ţigările electronice ne poate îmbolnăvi de inimă

Nicotina din ţigări, chiar şi din cele electronice, poate contribui la apariţia bolilor de inimă, susţine un nou studiu.

Olandezii dau primii alarma împotriva ţigărilor electronice

Ministerul Sănătăţii din Olanda a emis un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice, anunţând restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Prin ce metode se lasă românii definitiv de fumat. Ţigările light, slim şi electronice, păcăleli de marketing

Pentru a avea succes, cel mai mult contează să nu înlocuieşti ţigara cu nimic altceva, nici măcar cu mentosane, au spus majoritatea foştilor fumători cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, care a fost marcată joi, 21 noiembrie.

Ţigările electronice pot produce formaldehidă, substanţă cu efect cancerigen demonstrat

E-ţigările, care au luat având în ultimii ani, pot răspândi molecule toxice în cantităţi care le depăşesc chiar pe cele din ţigările clasice, arată un studiu recent.

Nu este posibil să fumezi sănătos! Reclamele la ţigara electronică nu sunt fondate

Precizarea „Ţigara electronică nu are niciun risc pentru sănătate“ a fost interzisă în materialele promoţionale ale companiilor producătoare din Marea Britanie. Deocamdată, nu există studii riguroase care să confirme lipsa de riscuri a ţigării electronice asupra fumătorului şi asupra celor din jur.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite