The Guardian: „La 30 de ani de la căderea lui Ceauşescu, vor plăti cei vinovaţi de ororile orfelinatelor comuniste?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele trei decenii, doar câteva persoane au fost pedepsite pentru rolul pe care l-au jucat în regimul reperesiv al lui Nicolae Ceauşescu şi nici măcar o persoană nu a fost adusă în faţa justiţiei pentru maltratarea miilor de copii din orfelinatele inumane ale României comuniste, scrie The Guardian într-un amplu material.

Reportajul realizat de ziarul britanic observă, însă, că unele progrese au fost făcute în aceste cazuri în ultimii ani, procurorii investigând zeci de persoane care sunt responsabile, direct sau indirect, de moartea copiilor din sistemul de orfelinate al României comuniste, totul după o investigaţia a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

„Când am început investigaţiile, ştiam că au exitat abuzuri, dar nu ne-am imaginat niciodată amploarea acestora şi a crimelor comise”, a spus Florin Soare, un angajat al IICCMER, jurnalistului de la The Guardian, estimând că între 1966 şi 1989, între 15.000 şi 20.000 de copii au murit în orfelinatele din România, majoritatea în unităţile destinate copiilor cu dizabilităţi.

 Rezultatele investigaţiei realizate de IICCMER au fost date procurorilor în 2017, dar aceştia continuă să strângă dovezi şi, conform declaraţiilor făcute pentru ziarul britanic, punerea sub acuzare ar putea fi realizată anul viitor.

Moştenirea ororilor din orfelinate

Reportajul The Guardian aminteşte şi de ororile orfelinatelor comuniste în viaţa publică a României contemporane. „Orfelinatele sunt un punct sensibil de discuţie în România, multe persoane considerând că publicitatea de care au avut parte imaginile din orfelinate şi campania globală de adopţii care a urmat sunt o pată pe reputaţia ţării care ar trebui uitată”, scrie jurnalistul Shaun Walker.

Imagine indisponibilă

Orfelinatele României au început să se umple la sfârşitul anilor 1960, pe fondul luptei cu criza demografică prin decretul care interzicea avorturile şi comercializarea de materialele contraceptive. Cele mai groaznice abuzuri, arată articolul din The Guardian, au avut loc în orfelinatele pentru copii cu dizabilităţi. „La vârstă de trei ani, copiii cu dizabilităţi erau sortaţi de comisii din spitale în trei categorii: „cei care pot fi vindecaţi”, „cei care pot fi vindecaţi doar parţial”, „cei care nu mai pot fi vindecaţi”. Copiii din ultima categorie, unii neavând vreo dizabilitate, au fost expuşi la cele mai brutale condiţii”, arată The Guardian.

Din cele 26 de orfelinate destinate celor din categoria a treia, cercetătorii IICCMER au ales doar 3 în investigaţiile lor, descoprind, însă, rate de mortalitate enorme printre copii. „Nu au murit din cauza dizabilităţilor pe care le aveau; 70% dintre decese erau înregistrate ca fiind cauzate de pneumonie. Mureau din cauze externe care erau tratabile şi puteau fi prevenite”, a explicat Soare pentru ziarul britanic.

Investigaţia a concluzionat că 771 de decese puteau fi prevenite în cele 3 unităţi în ultima parte a anilor 1980, sugerându-se astfel că numărul total pentru întreaga perioadă şi pentru toate orfelinatele este enorm. „Nu există niciun document care să poată dovedi asta, dar este clar că scopul ultim al acestor lucruri era o campanie de exterminare”, a mai declarat Soare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite