Terapia Intensivă este plină cu bolnavi de COVID-19, situaţia devine critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile la ATI pentru pacienţii COVID sunt tot mai puţine Foto. EPA
Locurile la ATI pentru pacienţii COVID sunt tot mai puţine Foto. EPA

Managerii spitalelor de boli infecţioase atrag atenţia că locurile la secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID-19 sunt deja ocupate. Situaţia va deveni curând critică dacă nu vor fi organizate circuite duble şi în celelalte spitale. Ei fac apel la oameni să se prezinte la medic la primele semne de boală.

Ne îndreptăm vertiginos către un vârf al valului 4 al pandemiei de COVID-19. Numărul paturilor din spitalele de boli infecţioase şi pneumologie pentru bolnavii cu COVID-19 sunt tot mai puţine, iar secţiile de Terapie Intensivă, TI, sunt pline. 

La cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară – Institutul de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, orice loc care se eliberează la TI COVID-19 este imediat ocupat. „În principal, cu bolnavi care sunt în stare gravă de la noi din spital. Suntem în punctul în care toate spitalele trebuie să organizeze circuite pentru bolnavii de COVID-19, inclusiv la TI. Aceasta ar fi o rezolvare, cea mai simplă. Aceste lucruri sunt prevăzute de lege, dar nu există în practică, mai ales la nivel de Capitală”, subliniază dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al institutului. 

În aceste condiţii, presiunea pe spitalele de boli infecţioase şi pneumologie este mai mare. „Nu pot două sau trei spitale să preia toate cazurile din Bucureşti”, adaugă specialistul. 

„Vom găsi o soluţie, dar nu în timp real“ 

Mai mult decât atât, de circa două luni, mai toate paturile destinate bolnavilor cu COVID-19 sunt şi ele ocupate. „Încercăm deocamdată să ne descurcăm. Nu putem să spunem că refuzăm pacienţi pentru că, oricum, evaluarea lor se face. Dar, peste o săptămână sau două, s-ar putea să discutăm de dificultatea de a găsi un loc pentru pacienţi. Pentru că găsim oricum o soluţie pentru pacienţii care ajung la camera de gardă. Doar că nu găsim în timp real, nemaiavând locuri în spital”, atrage atenţia dr. Marinescu. 

La rândul lui, conf.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, este îngrijorat. „Nu mai avem locuri la ATI-COVID-19. Mai avem câteva pe secţia de boli infecţioase”, a spus acesta. 

Un alt aspect important al actualului val de infecţii este acela că tinerii sunt cei mai afectaţi. „În momentul în care vorbim de varianta Delta care se răspândeşte mai uşor, tinerii care interacţionează mai mult şi care, în general, într-un procent destul de important, nu sunt vaccinaţi se vor infecta. Dar sunt, din păcate, şi cazuri care au nevoie de internare, sunt forme severe sau critice. Şi, atenţie! Una este să vorbim de pacientul de 20 de ani şi alta este să vorbim de pacientul de vârstă medie 40 de ani. Cel de vârstă medie poate avea afecţiuni cronice despre care ştie sau nu, să fie supraponderal, şi atunci există un risc de a face o formă severă”, conchide dr. Adrian Marinescu. 

„Mulţi stau acasă, că poate se vindecă“ 

Medicii fac apel la populaţie să nu stea acasă dacă au semne de boală. „Pacienţii care constată apariţia unor simptome specifice să vină şi să caute un medic, medicul de familie, un medic specialist. Să vină la spital, să nu amâne venirea în spital pentru ultimul moment, pentru că, dacă este într-o fază preliminară, atunci evoluţia bolii poate fi mult mai favorabilă“, a declarat Robert Andras Nagy, managerul Spitalului Judeţean din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna.  

De ce vin mulţi pacienţi în stare gravă? „Probabil că mulţi stau acasă că poate mă vindec cu paracetamol, poate nu vor să se testeze, nu ştiu de ce vin târziu. Există persoane cărora le e teamă, alte persoane spun că lasă, îmi trece, e doar o viroză, nu există COVID, stau acasă şi mă fac bine de la ceaiuri, şi palincă, şi paracetamol, şi când nu mai pot, atunci vin. Pe de altă parte, COVID-19 este o boală destul de perfidă, în sensul că te simţi destul de bine chiar şi cu o saturaţie de oxigen de 80%, pacientul nu îşi dă seama că este aşa de grav. Se simte bine dacă stă în pat, nu face un efort deosebit şi nu îşi dă seama că, de fapt, este într-o stare gravă”, a atras atenţia dr. Matyas Roşu, director medical al Spitalului Judeţean din Sf. Gheorghe. 

Şofer bătut pentru că a cerut purtarea măştii 

Un şofer de autobuz din Oradea a fost bătut de şapte adolescenţi cărora le-a cerut să respecte regulile sanitare şi să poarte mască în mijlocul de transport. Şoferul le-a cerut adolescenţilor cu vârste între 13 şi 15 ani să coboare dacă nu se conformează. Aceştia au coborât, după care au început să arunce cu pietre în autobuz. Şoferul a oprit şi a coborât să-i certe, moment în care adolescenţii au început să-l lovească. 

„Această situaţie face parte din ciclul: pumnii mei minte nu are”, a comentat sociologul Gelu Duminică. „Dacă este vorba despre un teribilism al vârstei: Da! Dacă noi avem probleme cu respectarea regulilor? Parte dintre noi, da! Nu am învăţat să-i respectăm pe cei de lângă noi. Suntem învăţaţi că cine nu este cu noi este împotriva noastră. Vedem asta zilnic la liderii noştri politici, religioşi şi civici!”, a conchis acesta. 

Adeverinţe false de vaccinare eliberate pentru fotbalişti 

Trei percheziţii au avut loc joi dimineaţă la mai multe domicilii din comunele Corbii Mari, Pucioasa şi Aninoasa, la persoane suspectate că au eliberat certificate de vaccinare false.

Potrivit autorităţilor, antrenorul Asociaţiei Sportive Fotbal Club Pucioasa şi-a convins soţia, medic de familie, să elibereze adeverinţe de vaccinare false pentru 10 jucători ai echipei, pentru a putea participa la competiţii sportive. Suspecţii sunt anchetaţi pentru înşelăciune, fals intelectual şi fals informatic. „Din cercetări a reieşit că, în perioada iunie-august a.c., o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat, în sistemul informatic specific, date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverinţe false de vaccinare şi s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru presupusa vaccinare a persoanelor”, au informat oficialii Poliţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite