Video Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi vloggeri români au trăit o experiența inedită în Găgăuzia, țara care a existat doar 5 zile și detestă România. Oamenii sunt de partea rușilor și îi consideră pe români fasciști.

Vloggerița Corina în Găgăuzia. FOTO: Captură video
Vloggerița Corina în Găgăuzia. FOTO: Captură video

Doi tineri din București, pasionați de aventuri și călătorii, Alexandru și Corina, proaspăt căsătoriți, se bucură de un succes important în social media, unde postează clipuri video sub numele „2 Hoinari”.

Cei doi vloggeri au ajuns să vadă o lume întreagă, așa că nu puteau să rateze un loc aflat la o aruncătură de băț de România, chiar dacă de regulă românii nu sunt tocmai bine veniți în zonă.

„Am ajuns în Găgăuzia, o regiune fascinantă din sudul Republicii Moldova, cu o istorie unică și puțin cunoscută. Știai că Găgăuzia a fost declarată independentă timp de doar 5 zile în 1990? În acest vlog, descopăr cultura, tradițiile și poveștile acestui loc unic, locuit de găgăuzi, un popor cu rădăcini turcice și influențe ortodoxe. Hai cu mine să explorăm Comrat, capitala Găgăuziei, peisajele superbe și viața localnicilor. Un loc diferit de tot ce ai văzut până acum”, spun cei doi tineri, în descriere. Clipul postat pe You Tube s-a viralizat și a adunat aproape 45.000 de vizualizări.

Chiar dacă localnicii sunt în general anti-români și le-au declarat dragoste eternă rușilor, ei nu sunt slavi. Din contră, găgăuzii sunt o populație turcică, dar dezrădăcinată, așa că sunt mai legați de foștii cuceritori ruși decât de Turcia lui Erdogan.

Cum îți dai seama că ai ajuns în Găgăuzia? Eu mi-am dat seama că am ajuns în această regiune autonomă din simplu fapt că am văzut alfabetul schimbat. Acest scris nu mai este în limba română, este în limba rusă. O dovadă că acest popor ar putea să fie de origine turcă este această statuie și nu numai. Această statuie care îl întruchipează pe Mustafa Kemal, zis și Ataturk. Cei care ați fost în Turcia și cei care cunoașteți istorie știți cine este Ataturk”, au spus cei doi.

Cei doi au amintit și că Găgăuzia a fost țară independentă. Totul a durat însă doar 5 zile, după care visul găgăuzilor s-a destrămat și au reintrat în componența Republicii Moldova. Azi, găgăuzii se bucură de multă autonomie și nu sunt deloc dornici să trăiască printre moldoveni. 

Mâncare ieftină și bună

Însă, chiar dacă românii nu sunt apreciați în această zonă, cei doi tineri au avut parte de o primire normală, iar nimeni nu s-a arătat ostil.

„Această regiune a fost cândva o țară de sine stătătoare, dar foarte puțin timp, iar acum a rămas doar o regiune autonomă în interiorul Republicii Moldova. Intrarea în Găgăuzia, în regiunea autonomă, nu se face cum sunteți obișnuiți, ca în fiecare țară, să treceți la un punct de control pentru pașaparte sau bagaje. Cred că putem să spunem că laitmotivul orașului Comrat este calul, pentru că l-am identificat în mai multe locuri de aici din oraș”, mai spun tinerii.

Înfometați după un drum lung, tinerii au ales să comande ceva cu specific moldovenesc și s-au arătat mulțumiți de gustul mâncării.

„Trebuia să mâncăm ceva de aici din Găgăuzia și ce poate să fie mai tradițional decât plăcintele moldovenești. Avem plăcinte cu vișine și o plăcintă cu brânză care arată foarte bine. Da, nu știu dacă am fructe aici sau nu știu ce. În fine, o să gustăm și o să vă spunem cum este. Și mai avem un cappucino. Da. Pe toate acestea am plătit 70 de lei moldovenești. Convertit în leii noștri românești, asta ar însemna undeva la 25 de lei. Și acum să vedem. E brânză sărată. Și e bună”, au comentat ei.

Ceva mai încolo, s-au oprit și într-un restaurant unde au mâncat pe săturate și s-au declarat încântați de mâncare, dar și surprinși de prețurile mici. Ulterior, tinerii au mers în capitala Republicii Moldova, Chișinău, unde au făcut un alt vlog.

Ce au remarcat internauții

Clipul s-a viralizat, iar internauții au postat sute de comentarii. „Dacă erați în România, nu mâncați cârnați. Cei de la supermarket sunt de proastă calitate. În România sunt necomestibili”, a spus cineva. Alții au insistat că, de fapt, Găgăuzia nu există ca țară, ci e parte a Republicii Moldova.

„Tot e Republica Moldova! Nu exista altă republică. Dacă vor altă republică să facă la Moscova”, a fost unul dintre mesaje.

Alții au încercat să le acorde circumstanțe găgăuzilor, care au fost supuși zeci de ani unei propagande rusești.

„Eu am cunoscut găgăuzi și ca oameni par ok, sufletiști, de ajutor, dar din cauză că nu vor să învețe limba română și se uită numai la propaganda rusească vorbesc numai prostii la adresa R. Moldova și a poporului băștinaș. Cu toate că foarte mulți din ei lucrează în UE, sunt susținători ai lui Putler și războiului declanșat de ăsta în Ucraina. Din foarte multe puncte de vedere sunt cam înguști la minte”, a scris un internaut.

Alții nu au fost de acord cu faptul că găgăuzii refuză să comunice în limba română și folosesc alfabetul chirilic. „Și totuși, de ce sunt certați cu limba română?”, s-a întrebat cineva.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite