STUDIU Superbacteriile - ce sunt şi cum să eviţi să te infectezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Superbacteriile, care sunt rezistente la mai multe medicamente şi care pot provoca infecţii grave în spitale, devin rezistente şi la dezinfectanţii pentru mâini bazaţi pe alcool şi la alte substanţe care au rolul de a le ţine la distanţă.

Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu publicat în jurnalul Science Translational Medicine. Concret, cercetătorii au descris apariţia unui nou val de superbacterii, observând modificări genetice specifice, care au avut loc pe parcursul a 20 de ani, ale bacteriei Enterococcus, rezistentă la vancomicină (VRE). Cercetătorii au putut urmări şi arăta rezistenţa tot mai mare a acestei bacterii.

„Majoritatea infecţiilor nosocomiale apar de la faptul că nu se respectă măsurile de asepsie şi antisepsie, adică sunt răspândite pe mâinile personalului. Acestea depind de la maevră la manevră. Dacă la unele manevre e necesar spălatul pe mâini, la altele trebuie îmbrăcat un costum steril şi trebuie luate măsuri de asepsie şi antisepsie chirurgicale: mănuşi sterile şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte dezinfectanţii, poate că au fost mai multe infecţii în perioada cu scandalul Hexipharma”, a explicat, pentru „Adevărul”, chirurgul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. 

„Problema noastră în momentul de faţă e rezistenţa la antibiotice, pe de-o parte. De asemenea, o altă problemă o constituie lipsa de implementare a unor măsuri eficiente de igienă şi aplicarea măsurilor de dezinfecţie, aşa cum trebuie”, arată şi profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. 

Ce infecţii pot provoca superbacteriile

Însă, pentru a preveni răspândirea acestor infecţii, este nevoie de măsuri stricte, care să fie luate de către autorităţi. Spre exemplu, bacteriile VRE pot provoca infecţii ale tractului urinar, ale rănilor şi ale sângelui, care sunt dificil de tratat, notează studiul publicat în Science Transplational Medicine. Asta pentru că sunt rezistente în principal la mai multe clase de antibiotice. Doar în Australia, utilizarea produselor de igienă pentru mâini pe bază de alcool a crescut de 10 ori în ultimii 20 de ani. „Le folosim foarte mult, iar mediul se schimbă”, explică specialiştii care au întocmit studiul. 

Potrivit acestora, autorităţile ar trebui să încerce produse cu o concentraţie mai mare de alcool şi să reînnoiască eforturile pentru a se asigura că spitalele sunt bine dezinfectate. „Soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor sunt pilonii internaţionali ai controlului infecţiilor în spitale şi rămân extrem de eficace în reducerea transmiterii altor bacterii spitaliceşti, în special a stafilococului auriu”, a conchis Paul Johnson, unul dintre coordonatorii studiului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite