Steve Jobs a plecat să redeseneze Viaţa de Apoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs 1955-2011
Steve Jobs 1955-2011

Steve Jobs, omul care a fondat Apple şi a schimbat vieţile a milioane de oameni, a murit după o luptă de opt ani cu o boală necruţătoare: cancerul. Miercuri seară, zeci de milioane de oameni din întreaga lume şi-au închis computerele Macintosh sau tabletele iPad, au trimis mesaje de pe telefoanele iPhone şi au adormit ascultând muzică la iPod.

Joi dimineaţă, acasă, în aglomeraţia de la metrou sau în staţiile de autobuz, zeci de milioane de oameni au aflat de pe aceleaşi dispozitive că omul care le-a inventat a murit. Steve Jobs, fondatorul Apple, a murit la vârsta de 56 de ani, după o luptă de opt ani cu o boală teribilă. Încă nu s-a aflat ora la care a murit, însă primele informaţii au apărut în media americană miercuri după-amiază.



În 2004, medicii au descoperit o tumoare în pancreasul lui Jobs. Iniţia i s-a spus că este o formă foarte rară şi agresivă de cancer, care este incurabilă. Seara, după alte analize, doctorii l-au anunţat că tumoarea este operabilă. Cu toate acestea, starea de sănătate a fondatorului Apple s-a înrăutăţit rapid. În 2009, Jobs a suferit un transplant de ficat.

În urmă cu şase săptămâni, atunci când a anunţat că se retrage, nu a fost înaintat un motiv clar. Se zvonea însă că starea sa de sănătate se deteriorează pe zi ce trece.

Steve Jobs



Salariu anual de un dolar

Publicaţia americană „Forbes" îl plasează pe Steve Jobs pe locul 110 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 7 miliarde de dolari. Din 1997, de când s-a întors la conducerea Apple, a avut un salariu anual de numai un dolar.

În urma lui Jobs au rămas soţia acestuia, Laurene, şi patru copii - Reed Paul (20 de ani), Erin Siena (16 ani), Eve (13 ani) şi Lisa Nicole Brennan-Jobs (născută în urma unei relaţii pe vremea când Jobs nu era căsătorit).

image



„Steve a murit în pace, înconjurat de familie. În viaţa publică, Steve era cunoscut ca un vizionar. În viaţa personală era adorat de familie", au declarat membrii familiei lui Steve într-un comunicat. „Le suntem recunoscători pentru sprijin şi bunătate tuturor celor care au aceleaşi sentimente ca noi pentru Steve. Ştim că mulţi dintre voi veţi plânge alături de noi", continuă documentul.

„Mulţi dintre voi" este puţin spus. Doar în China au apărut 35 de milioane de microbloguri în memoria lui Steve. Presa online a titrat ieri, toată ziua, titluri despre Jobs pe primele pagini. Pentru că a schimbat tehnologia şi a revoluţionat mai multe industrii, numele lui Jobs va rămâne legat de termeni precum „geniu" sau „vizionar".

O boală necruţătoare

În structura pancreasului intră preponderent celule exocrine, care secretă enzime implicate în digestie. Acestea sunt punctul de pornire al adenocarcinoamelor, 95% din totalul cancerelor pancreatice, ce au o rată scăzută de supravieţuire (o astfel de formă de cancer a avut Ralph Steinman, câştigătorul Premiului Nobel pentru Medicină în 2011). Însă, în cazul lui Steve Jobs, a fost vorba de o formă mai rară de cancer (5% din totalul cancerelor pancreatice), numită neuroendocrin al pancreasului, ce afectează celulele endocrine care secretă hormoni, printre care şi insulină.

 Steve Jobs şi soţia sa



Rata de supravieţuire este mai mare în această formă boală. „Cancerele pancreatice neuroendocrine au o evoluţie mai lentă decât adenocarcinoamele. Prognosticul bolii depinde însă de dimensiunile tumorii în momentul depistării ei şi de fracţia de proliferare, de înmulţire a celulelor canceroase", explică medicul primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul „Sf. Maria" din Bucureşti.

Tratamentele de ultimă generaţie permit ţinerea sub control a unor forme de cancer neuroendocrin pentru toată viaţa.

Cea mai valoroasă companie

Apple Inc. este, în prezent, cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizare, valoarea sa fiind doar cu puţin mai mare decât cea a gigantului petrolier ExxonMobil. Ieri, Apple valora 353,52 miliarde de dolari, în timp ce Exxon avea o capitalizare de 353,14 miliarde de dolari.

Rezultatele financiare ale Apple au întrecut orice imaginaţie în al doilea trimestru al acestui an: venituri de 28,57 miliarde de dolari şi un profit net de 7,31 miliarde de dolari. Gigantul a vândut 20,3 milioane de iPhone-uri, cu 142% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tabletele iPad au ajuns şi ele la 9,25 milioane de unităţi.

Steve Jobs, cu șase luni înainte de a muri



Vânzările de Mac-uri au depăşit 3,95 milioane de unităţi, în creştere cu 14%. O mare parte a acestui boom a venit din zona Asia-Pacific, în special din China. Cea mai mare luptă pe care trebuie să o câştige acum Apple, după ce a doborât record după record în materie de inovaţie şi valoare de piaţă, este cea cu propriul succes: compania trebuie să depăşească ştachetele pe care ea singură şi le-a fixat şi care sunt extrem de sus. ; Florentina Bălăceanu

Magazinele Apple au devenit altare

În întreaga lume, iubitorii de gadgeturi s-au adunat în faţa magazinelor Apple pentru a-l omagia pe cel care a schimbat modul în care ei ascultă muzică, îşi folosesc telefoanele mobile şi computerele. La sediul Apple, situat în Cupertino, California, steagurile au fost coborâte în bernă şi s-a putut auzi „Amazing Grace", melodie cu o semnificaţie deosebită în rândul americanilor. În jurul unei tablete iPad pe care era afişată o poză cu Steve, oamenii au depus flori albe şi au aprins lumânări. De la New York şi până la Hong Kong, magazinele Apple au devenit adevărate locuri de pelerinaj. 

Steve Jobs a murit
Omagiu pe iPhone pentru Steve Jobs   Fotografii: reuters

Acelaşi lucru s-a putut observa şi în faţa casei modeste a lui Jobs din Palo Alto, California. Copiii din cartier au desenat cu markere inimi pe trotuar, în interiorul cărora alţi vizitatori au scris mesaje. Poliţiştii prezenţi au păzit strada.

„Uite un tip care este miliardar şi locuieşte într-un cartier obişnuit, nu în spatele unui domeniu îngrădit şi cu agenţi de securitate", a declarat Bruce Gee, fost angajat Apple, care a mers la casa lui Jobs după aflarea veştii. Peste Ocean, în faţa magazinului Apple din Hong Kong, oamenii au dus floarea-soarelui (logoul aplicaţiei pentru vizualizarea imaginilor pe aparatele iPhone). În Shanghai a fost delimitată o arie de trei metri pătraţi în faţa magazinului pentru cei veniţi cu flori şi lumânări. Pe străzile din Tokyo, Sachio Kitagawa, în vârstă de 45 de ani, îşi duce fiul către magazinul din districtul Ginza.

„Ar fi trebuit să câştige Premiul Nobel"

„Ar fi trebuit să câştige Premiul Nobel", a declarat Kitagawa, care foloseşte produsele Apple de mai bine de 20 de ani. „Am un copil cu dizabilităţi şi până şi el poate utilizat Macintosh. Asta îţi arată cât de uşor de folosit sunt produsele Apple", a adăugat aceasta, citată de Bloomberg.

Până joi seara apăruseră pe Facebook mii de pagini cu titlul „Odihneşte-te în pace, Steve!". Vânzările biografiei lui Jobs, scrisă de Andy Lewis Walter Isaacson, au crescut cu 7.000%. Cel mai folosit motor de căutare din lume, Google, i-a adus un omagiu lui Jobs prin afişarea numelui său cu trimitere către site-ul companiei.



Pe primele pagini

Vizionar, geniu, legendă. Sunt doar câţiva dintre termenii folosiţi în presă pentru a anunţa moartea omului care a schimbat interfaţa planetei.

- „The Telegraph" (Marea Britanie): Omul care a schimbat lumea: Fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit.

- „Le Figaro" (Franţa): Steve Jobs, cultul perfecţiunii.

- „Der Spiegel" (Germania): Generaţia Apple îşi pierde vizionarul.

- „The New York Times" (SUA): Vizionarul Apple a redefinit era digitală.

- Reuters: Steve Jobs ar putea să fie de neînlocuit.

- „Los Angeles Times" (SUA): Cofondatorul Apple a transformat calculatoarele şi cultura.

- „The Hindu" (India) - Steve Jobs, legenda erei digitale, a murit.

- „La Republica" (Italia) - Adio lui Steve Jobs, omul care ne-a schimbat viaţa.

- „China Daily" (China) - Fondatorul Apple, Steve Jobs, mort la 56 de ani.

- „Hurriyet" (Turcia) - Vizio­narul Apple a murit la 56 de ani.

- „Sankei Shimbun" (Japonia)  - A murit „i"Revoluţionând era PC şi schimbând lumea.

- „A Noticia" (Brazilia) - Moartea lui Steve Jobs cauzează un tumult mondial.

- „Huffington Post" (SUA): Odihneşte-te în pace, Steve. „Amintindu-ţi că vei muri este cea mai bună metodă pe care o ştiu de a evita să cazi în capcana gândului că ai ceva de pierdut".

- „Pravda" (Rusia): „O lume îl plânge pe Steve Jobs".

image



Revoluţia lui Steve Jobs

Zece genii care au schimbat lumea

Click pe foto pentru a vedea evoluţia produselor Apple



De 35 de ani, invenţiile lui Jobs schimbă lumea. Cel care a condus zeci de ani compania americană Apple a modificat felul în care milioane de oameni se raportează la tehnologie. Viaţa sa a fost însă una desprinsă parcă din filme. Steve Jobs a trăit o viaţă cu urcuşuri şi coborâşuri, cu reţineri şi schimbări bruşte de comportament. Deciziile lui, de multe ori surprinzătoare, au schimbat lumea şi i-au adus geniului Jobs, crescut de părinţi adoptivi, vegetarian convins şi de religie budistă, o avere de peste 7 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro).

Steve s-a născut la 24 februarie 1955, în oraşul San Francisco. Mama lui biologică, Joanne Simpson, o studentă necăsătorită, a decis să-l dea spre adopţie din cauză că voia să-şi termine studiile. Tatăl său natural, John Abdulfattah Jandali, de origine siriană, a fost profesor de ştiinţe politice. Nici adopţia nu a fost un lucru uşor pentru copilul care urma să revoluţioneze lumea. Mama sa a insistat ca părinţii să aibă o bună educaţie. Din păcate, candidaţii Paul şi Clara Jobs nu ­i-au împlinit aşteptările. Paul era mecanic şi nu terminase nici măcar liceul. În cele din urmă, Joanne a fost de acord ca ei să-l adopte pe Steve, cu condiţia ca noua lui familie să-l trimită la facultate.

Stabilit împreună cu noii săi părinţi în Silicon Valley, îşi amintea cu drag despre copilăria sa. „Când tatăl meu s-a mutat în centrul Silicon Valley, eram mereu înconjurat de ingineri şi oameni pasionaţi de tehnologie. Acela era paradisul meu. Ţin minte că locuinţa noastră era în apropierea unei livezi de piersici, iar vara aerul avea aroma acestor fructe. Era cel mai frumos loc de pe pământ", spunea Jobs ­într-un interviu. Steve a fost un copil năzdrăvan. Primul computer pe care l-a văzut a fost un Hewlett-Packard. „Cei de la firmă obişnuiau să îi adune pe tocilari - din a căror categorie făceam şi eu parte - şi să îi lase să le folosească maşinăriile. Ţin minte că mi-au arătat primul desktop pe care îl creaseră. Mi-l doream atât de mult."

Click pe foto pentru a vedea evoluţia produselor Apple

Popularitatea produselor Apple a „născut“ wallpaperuri cu Jobs, devenite deja celebre   Foto: wallshq.com



De la o firmă de garaj

Adolescenţa lui Jobs a fost însă şi mai zbuciumată decât copilăria. La vârsta de 17 ani, Steve era student la Reed College (SUA). S-a retras însă după doar şase luni, nemulţumit de taxa ridicată de şcolarizare şi de cursurile obligatorii la care trebuia să participe. A rămas însă în campus, dormea pe podelele prietenilor şi mergea doar la cursurile care i se păreau interesante. Mergea pe jos zece kilometri în fiecare duminică, până la un templu budist, unde primea o masă caldă. „A fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată", spunea el.

Trei ani mai târziu, el fonda Apple, alături de Steve Wozniak şi Ronald Wayne, o firmă cu sediul în garajul părinţilor, care a devenit rapid unul dintre cele mai vehiculate nume din sectorul tehnologic.

Popularitatea produselor Apple a „născut“ wallpaperuri cu Jobs, devenite deja celebre   Foto: wallshq.com

Reuşita şi decăderea

Succesul a venit însă la pachet cu certuri şi neînţelegeri cu partenerii săi de afaceri, aşa că, la vârsta de 30 de ani, s-a văzut nevoit să părăsească Apple. „Când am fost concediat, a fost cel mai rău lucru care mi s-a putut întâmpla... aşa credeam atunci. Însă s-a dovedit a fi cel mai bun lucru din viaţa mea", a declarat Jobs.

S-a regrupat imediat şi a dezvoltat alţi doi giganţi tehnologici - NeXT şi Pixar. NeXT a fost ulterior cumpărată de Apple, iar Jobs a revenit astfel în cadrul companiei în 1997, ca director al gigantului, unde a rămas până în 2011. În urmă cu aproximativ şase săptămâni, Jobs a anunţat oficial că se retrage de la conducerea companiei.



O viaţă simplă, dar extravagantă

La prima vedere un familist convins, Steve Jobs a avut patru copii, dintre care o fată dintr-o relaţie neoficializată. Lisa Nicole Brennan-Jobs s-a născut în1978 şi este jurnalist şi scriitor, fiica lui Steve Jobs şi a lui Chris-Ann Brennan. La început nu a fost recunoscută de către şeful Apple, care avea 23 de ani la acea vreme şi abia începea să cunoască ascensiunea în acest domeniu. Mai târziu, Jobs a recunoscut că Lisa este fiica lui, ba, mai mult, a creat un model de computer care îi poartă numele. În 1991, Steve Jobs s-a căsătorit cu Laurene Powell în cadrul unei ceremonii oficiate de un călugăr budist. Cei doi au împreună trei copii: Reed, născut în 1991, şi fetele Erin şi Eve, care s-au născut trei ani mai târziu. Cei din anturajul fondatorului Apple povestesc că, înainte de căsătorie, Jobs era dependent de muncă, însă comportamentul său s-a schimbat.

Încă din adolescenţă, Steve a fost un vegetarian militant, iar uneori nu mânca nimic zile întregi. Era convins că digestia îi consumă prea mult din energie. Stilul său de viaţă simplu, dar diferit de al celorlalţi, l-a făcut un om al extremelor. În timp ce garderoba sa „sărăcăcioasă" însemna aceeaşi helancă negră şi aceiaşi pantaloni de jeans în fiecare zi, Jobs a fost cunoscut pentru alegerile pe care le făcea în privinţa caselor şi maşinilor. În ultimii ani a dat casa lui de burlac, considerată grandioasă, pe una mult mai modestă din Palo Alto. Specialiştii spun însă că în locuinţa lui puteau fi admirate piese de mobilier unice, încărcate cu aerul anilor '60. În privinţa maşinilor, Jobs nu alegea neapărat unele scumpe, ci unele puternice, precum Porsche.

"Când am fost concediat, a fost cel mai rău lucru care mi s-a putut întâmpla...aşa credeam atunci."
Steve Jobs
fost CEO Apple

Stilul Steve

„Nu-mi pasă cum arăt", le spunea Steve prietenilor. Stilul său vestimentar a devenit rapid celebru, la fel ca marele lui talent de a ţine discursuri motivaţionale. Se îmbrăca întotdeauna în blugi Levi's şi cu o helancă neagră. Totuşi, unii specialişti în comunicare au susţint că totul face parte dintr-un joc de imagine, mai ales că în era NeXT era deseori văzut purtând cele mai scumpe costume Brioni. Faptul că se îmbrăca la fel în fiecare zi avea sens pentru el, după cum declara. „Economisesc timp, dimineaţa, pentru că nu trebuie să mă gândesc cum să mă îmbrac." Iar aceaşi blugi comozi şi bluză negră le afişa şi la ieşirile în public. Discursurile lui cuprindeau mereu marca stilului Jobs. La final de prezentare, formularea „one more thing" („încă un lucru") era indiciul clar al unui anunţ care avea să schimbe orice perspectivă.

Steve Jobs, doborât de cancer

1955-2011



Învăţăturile magicianului Jobs

Steve Jobs a devenit în ultimii ani un adevărat brand. Admirat de milioane de pasionaţi de tehnologie, dar şi de oameni de business, de la începători la milionari, şeful Apple reuşea să ţină cu sufletul la gură orice audienţă. Succesul lui în afaceri a fost completat de talentul lui recunoscut de a ţine discursuri motivaţionale, iar o parte dintre citatele sale au ajuns deja celebre.

1 „Singurul mod de a fi cu adevărat mulţumit este să faci ceea ce consideri a fi un lucru extraordinar. Şi singura cale de a realiza ceva extraordinar este să iubeşti ceea ce faci."

2 „Timpul vostru este limitat, aşa că nu-l irosiţi trăind viaţa altcuiva. Şi, cel mai important, aveţi mereu curajul să vă urmaţi inima şi intuiţia."

3 „Când aveam 17 ani am citit un text care spunea ceva de genul: «Dacă trăieşti în fiecare zi ca şi cum va fi ultima, într-o bună zi o să ai cu siguranţă dreptate». Am rămas impresionat de aceste cuvinte şi de atunci, timp de 33 de ani, ­m-am uitat în oglindă în fiecare dimineaţă şi m-am întrebat: «Dacă astăzi ar fi ultima zi din viaţa mea, mi-ar plăcea să fac ceea ce urmează să fac azi?». Şi de fiecare dată când răspunsul era «nu» pentru multe zile la rând ştiam că trebuie să schimb ceva".

4 „Designul nu este doar felul în care arată un produs. Designul este felul în care funcţionează".

5 „Nimeni nu vrea să moară. Nici măcar oamenii care îşi doresc să ajungă în Rai nu vor să moară în ideea de a ajunge mai repede acolo. Şi cu toate astea moartea este destinaţia pe care cu toţii o împărtăşim. Nimeni niciodată nu a scăpat de asta. Moartea este singura şi cea mai bună invenţie a vieţii. Este modalitatea prin care viaţa se schimbă. Curăţă tot ce este vechi pentru a face loc noului. Acum noul eşti tu, dar în viitor, nu foarte departe de momentul acesta, vei deveni şi tu bătrân şi vei fi eliminat. Îmi pare rău că am spus-o atât de dramatic, dar acesta este adevărul."

6 „Faptul că sunt cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. A merge la culcare în fiecare noapte spunând că am făcut ceva minunat, asta contează cu adevărat".

7 „Îţi poţi întreba clienţii ce-şi doresc şi apoi să încerci să le oferi ce vor. Dar în momentul în care îl vei termina de construit ei îşi vor dori ceva nou."

8 „Modelul meu în afaceri este trupa The Beatles. Ei au fost patru tipi, care şi-au controlat unul altuia toate pornirile negative şi s-au echilibrat reciproc. Şi totalul a fost mai fabulos decât suma părţilor."

1955-2011

9 „Sunt convins că aproape jumătate dintre ce-i separă pe antreprenorii de succes de cei fără succes este perseverenţa."

10 „Câteodată când inovezi, greşeşti. Este bine să admiţi rapid erorile şi să mergi mai departe cu dezvoltarea altor inovaţii. Inovaţia face diferenţa între un lider şi un adept".

Steve Jobs a transmis şi un mesaj de adio, în urmă cu două zile, postat pe contul său de Twitter. Ultimele sale cuvinte au demonstrat lumii că este pregătit să îşi termine viaţa, scrie presa internaţională. Mesajul sună astfel: „Dragostea este ca un puzzle - greu de asamblat, însă minunat atunci când toate piesele sunt aşezate cum trebuie".

Zece genii care au schimbat lumea

A fost numit „Michelangelo al erei digitale" sau "Edison al secolului XXI", fiind astfel aşezat pe aceeaşi treaptă cu cei care au scris istoria şi au revoluţionat omenirea, adică autorii unor invenţii cruciale precum becul, motorul cu aburi, electricitatea sau internetul. Prin produsele gândite şi lansate de el, care poartă sigla Apple, Steve Jobs a schimbat pentru mililioane de oameni întreaga filosofie de a asculta muzică, de a vorbi la telefon şi de a naviga pe internet. Acest lucru îl plasează printre cei mai importanţi 10 vizionari din istorie.

Zece genii care au schimbat lumea
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite