Soluție la problema câinilor fără stăpân: „În loc să cumperi cu sume enorme câini de rasă, adopți gratuit un maidanez”
0Societatea românească discută despre problema câinilor maidanezi mai ales atunci când se întâmplă tragedii și mor oameni din cauza mușcăturilor. Așa a fost și în cazul Parcul Tei (2013) sau cel din zona Lacul Morii, de luna trecută, din București.
Constănțeanul Victor Maftei este specialist în dresaj canin și o persoană implicată în salvarea câinilor abandonați sau victime ale luptelor ilegale. El spune că problema maidanezilor este una a întregii societăți, nu doar a primăriilor sau a diferitelor ONG-uri implicate.
„Noi suntem vinovați. Implicarea trebuie să fie a tuturor într-o problemă a comunității: primăriile prin programe de sterilizare, prinderea câinilor agresivi, promovarea câinilor din adăposturi, iar noi trebuie să adoptăm acei câini, să trecem peste conceptul că nu este problema noastră”, spune dresorul canin.
Dacă toată lumea știe că principala soluție constă în sterilizare, Victor Maftei merge mai departe și arată că asta nu este suficient, ci întreaga societate trebuie să-și schimbe mentalitatea și să renunțe la a cumpăra cu sume enorme câini de rasă, când se poate foarte ușor adopta gratuit un maidanez.
Adopți un maidanez sau cumperi un câine de rasă?
Victor explică faptul că avem un număr mare de maidanezi pe stradă deoarece nu se fac campanii de strângere agresive (se fac doar strângeri punctuale în anumite zone), adăposturile sunt depășite numeric, iar adopțiile sunt încă puține la număr.
Românii care doresc să aibă un câine în casă sau în gospodărie se îndreaptă, de cele mai multe ori, către animale de rasă, cu pedigri, fără a se gândi o clipă să meargă într-un adăpost canin pentru a adopta un maidanez.
„Principalul avantaj când adopți un câine este acea stare de bine pe care ți-o dă gestul în sine, faptul că ai salvat un câine din condiții grele, că ai pus umărul la rezolvarea acestei probleme”, explică Victor.
Pentru ca oamenii să fie interesați de adopția unui câine, rolul determinant revine primăriilor. Ele sunt instituțiile care se implică în sterilizare, strângere, dar ar trebui să facă și campanii de promovare.
„Unde greșesc primăriile? Nu fac campanii de conștientizare. Nu sunt câinii primăriei, nu sunt ai străzii, sunt ai tuturor. Dacă lumea va înțelege asta, percepția se va schimba și ne vom implica toți (adopție, sterilizări, sponsorizări)”, crede specialistul.
Un prim pas în campania de promovare a adopției constă în evaluarea câinelui, evaluare pe care ar trebui să o facă personalul specializat al adăposturilor sau al unui ONG. Această evaluare nu se rezumă doar la partea medicală, ci trebuie să stabilească și gradul de agresivitate al câinelui în raport cu un adult sau cu un copil. După această etapă, animalul poate fi promovat spre adopție.
„Creșterea unui maidanez adoptat are costuri mai mici decât unul de rasă. În plus, câinii de rasă pot avea destule probleme medicale și ne trezim că ajungem să avem abonament la veterinar, cu sume mari. Maidanezul este un supraviețuitor, știe să treacă prin problemele vieții mult mai ușor”, spune dresorul.
Constanța, municipiul cu campanii de promovare
În anul 2022, în municipiul Constanța au fost adoptați de 226 de căței, după ce primăria a derulat campania „Adoptă un cățel”. Animalele adoptate erau mai întâi deparazitați intern/extern, înregistrați în RECS, microcipați, îngrijiți, vaccinați conform graficului de vârstă și au carnet de sănătate. Cu toate acestea, conform unui studiu efectuat de Asociația Animal Society, anul trecut existau pe raza municipiului 6.000 de câini fără stăpân.
„Este greu de apreciat când nu vor mai fi câini fără stăpân în Municipiul Constanța și instituționalizarea cățeilor este o soluție temporară. Facem eforturi comune și implementăm măsuri pe care le considerăm necesare pentru scăderea numărului de câini fără stăpân de pe raza orașului”, spune Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței.
Aceste măsuri constau în derularea de campanii de promovare a adopției, prin realizarea de activități și programe educaționale de conștientizare publică a rolurilor animalelor în școli, grădinițe, licee, cu ajutorul Asociației Animal Society. Câinii maidanezi au fost duși inclusiv pe stadion și prezentați publicului de către fotbaliștii echipei Farul Constanța.
La acestea se adaugă și desfășurarea unui număr mai mare de târguri și campanii de adopții în incinta adăpostului, inclusiv organizarea unei zile a porților deschise pentru a încuraja localnicii să viziteze adăpostul.
Cum ne comportăm în apropierea câinilor agresivi
Victor Maftei arată că haitele care vor ataca un om sunt mari, de la zece câini în sus. Ei se strâng, în general, când în zonă este o cățea în călduri, de aceea sterilizarea se dovedește a fi importantă.
„Cel mai bine este să-i ocolim, dar, dacă nu se poate, trebuie să încercăm să stăm foarte bine pe picioare. Dacă avem o poșetă sau un rucsac le putem folosi ca să ținem la distanță câinii sau putem folosi o geacă sau o haină mai groasă înfășurată pe mână pentru a evita să fim mușcați”, spune dresorul.
Dresorul canin explică faptul că putem vorbi despre două variante de atacuri pe stradă. Cel al câinilor maidanezi este, de obicei, incoerent și foarte rar acele mușcături pot duce la deces. Dar avem și atacul câinilor antrenați pentru așa ceva (nu trebuie confundați cu câinii de luptă, care nu sunt antrenați să fie agresivi la om) care este cu mult mai periculos.
„Trebuie să fim atenți, să nu stăm pe telefon, să le urmărim comportamentul. Dacă sunt agitați, latră sau sunt porniți în lupte între ei, e bine să-i evităm. Maidanezii ajung uneori la nivelul animalului vânător, își activează instinctul acesta. Mulți dintre cei care sunt pe stradă au trăsături dobândite din diferite rase, iar aceste trăsături îi fac puternici. Sunt niște supraviețuitori pregătiți să facă orice pentru a se menține în viață”, adaugă specialistul.