Sindicate: 35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim
0Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România sunt plătite cu mai puțin decât este salariul minim pe economie, susțin sindicaliștii afiliați BNS.
„35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim (raportat la grila de salarizare a Familiei ocupaționale ,,Învățământ”)
Datele apar într-un studiu pe tema salarizării în sectorul public realizat de specialiștii care lucrează pentru Blocul Național Sindical și arată o situație foarte gravă cu care se confruntă sistemul de educație din România.
La BNS, nu avem afiliate sindicate care să reprezinte profesorii. Dar noi ne facem datoria pentru toți lucrătorii! Educația NU trebuie să reprezinte cenușăreasa sistemului public, când vine vorba de salarizare!” a informat BNS.
În sistemul privat de învățământ lucrurile stau cu totul altfel. Numărul mare de grădinițe, școli private, instituții de tip before & after school care s-au deschis în ultimii ani a creat și o plajă semnificativă de oportunități în carieră pentru aceștia, cu atât mai mult cu cât salariile de bază din privat sunt puțin mai mari decât cele de la stat, însă acestea din urmă sunt suplimentate cu o serie de prime și sporuri care în privat nu există.
Cert este că, în învățământul privat, un educator din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.000 și 4.000 de lei. Plafoanele salariale variază în funcție de experiența pe care o au candidații și de certificările profesionale obținute.
În cazul școlilor private, pragurile salariale diferă în funcție de ciclul de învățământ. Astfel, potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, dacă salariul unui învățător debutant este de aproximativ 3.000 de lei pe lună, pentru cei care au cel puțin 5 ani de experiență depășește 4.500 de lei. Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime, dar și de specializarea pe care o are.