Sfântul Ion. 3 tradiţii din Transilvania, Bucovina, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Sfântul Ion, locuitorii unei comune din Oltenia respectă tradiţia "Iordănitului"
De Sfântul Ion, locuitorii unei comune din Oltenia respectă tradiţia "Iordănitului"

Într-un sat din Oltenia se respectă o veche tradiţie de Sfântul Ion, Iordănitul. Descoperim, în acest articol, câteva tradiţii absolut fascinante de Sfântul Ion.

Într-un sat din Oltenia se respectă o veche tradiţie de Sfântul Ion, Iordănitul. Descoperim, în acest articol, câteva tradiţii absolut fascinante de Sfântul Ion.

Sfântul Ion în Oltenia

De Iordănit, în ziua de Sfântul Ion, fetele nemăritate sunt udate cu apă şi busuioc. La fel "păţesc" şi cei care poartă numele Sfântului Ion.

Această tradiţie de Sfântul Ion este încă păstrată la Işalniţa, Iordănitul fiind un adevărată sărbătoare locală. Cei sărbătoriţi le dau cozonac şi îi cinstesc cu un pahar cu vin pe cei care se iordănesc.

Iordănitul de Sfântul Ion este un ritual purificator, vezi folosirea apei, dar şi protector (prin folosirea busuiocului).

Sfântul Ion în Muntenia şi Dobrogea. 7 ianuarie e adevărata zi a femeilor

„Tontoroiul femeilor“ (petrecerea femeilor) - este un obicei practicat în Muntenia şi Dobrogea, mai precis în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Constanţa, Tulcea. Se spune că aceasta este adevărata zi a femeii (7 ianuarie - Sfântul Ion), iar 8 Martie este o invenţie a celor care locuiesc la oraş, se arată şi în cartea etnologului Ion Ghinoiu numită „Datini şi obiceiuri de Bobotează“.

„Se crede că în această zi femeile sunt mai puternice decât bărbaţii lor cărora nu le gătesc nimic şi pe care nu-i ajută în gospodărie. [De Sfântul Ion] ele se adună acasă la o "gazdă", fac o petrecere cu lăutari fără să-i cheme şi pe bărbaţi, iar când ies pe uliţă îi prind pe bărbaţii întâlniţi întâmplător şi le cer câte o vadră de vin ca răscumpărare, altfel îi aruncă în râu sau îi "iordănesc" stropindu-i cu apă“, spune Maria Golban Şomlea.

Sfântul Ion în Transilvania şi Bucovina

În Transilvania şi Bucovina, de Sfântul Ion, se produce "udatul Ionilor". Bucovinenii pun la poarta casei sărbătoritului un brad frumos împodobit, iar sărbătoritul va trebui să dea o petrecere în toată regulă, cu muzicanţi.

Transilvănenii îi poate cu alai, prin sat, pe cei care poartă numele Sfântului Ion. Ei sunt duşi la un râu, unde sunt purificaţi prin stropire cu apă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite