Sesiune suplimentară de rezidențiat. Aproape 700 de locuri, scoase la concurs

0
Publicat:

Ministerul Sănătății organizează duminică, 14 mai, sesiunea extraordinară a concursului de intrare în rezidențiat în domeniul medicină. Concursul va fi organizat în centrul universitar București.

Duminică, 14 mai, un nou concurs de rezidențait Foto: Arhivă
Duminică, 14 mai, un nou concurs de rezidențait Foto: Arhivă

”La concurs s-au înscris 962 de candidați care vor concura pe 628 de locuri și posturi din cadrul unităților sanitare publice. Cele 628 de locuri și posturi au rămas neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 a concursului de rezidențiat, multe fiind în specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.Concursul va fi organizat în centrul universitar București.

Candidații vor avea la dispoziție patru ore pentru a rezolva 200 de întrebări de tip grilă.

Vor fi declarați promovați candidații care obțin un punctaj de minimum 60% din cel mai mare punctaj obținut la acest concurs.

Din numărul total de locuri, aproape 100 sunt pentru medicina de urgență.

”Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele.  Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat preşedintele Colegiul Medicilor București, prof.dr. Cătălina Poiană, pentru News.ro.

La concursul de rezidențiat organizat toamna trecută de Ministerul Sănătății au rămas neocupate peste 600 de locuri. Cele mai multe, în specializări deficitare, dar și grele: medicină de urgență, terapie intensivă, chirurgie. Acestora li se adaugă și medicina de familie. Fenomenul se întâmplă deja de câțiva ani.  

La chirurgia generală, de exemplu, au rămas neocupate aproape 100 de locuri la nivel național. Dacă participanții la concurs nu au obținut punctajul necesar și au rămas pe dinafară, acest lucru este fără doar și poate din cauza pregătirii necorespunzătoare, a comentat pentru ”Adevărul” prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Specialitățile chirurgicale înseamnă o uzură foarte mare și un consum sub toate aspectele pentru cei care practică, adaugă universitarul. „Dacă ne gândim de exemplu la fete, dacă-și iau o specialitate de chirurgie, de obstetrică-ginecologie sau terapie intensivă, este foarte complicat să mai aibă o viață de familie 100% reușită, alocând timp și spațiu pentru tot ce înseamnă viață de familie. Pentru că aceste specialități ocupă foarte mult timp peste programul obișnuit al unui medic, plus zile libere și weekenduri”, a mai spus specialistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite