Şeful Casei de Sănătate: Pacienţii refuzaţi la analize pe motiv că „nu mai e plafon“ să facă reclamaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care aleg să mergă la un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenţie vor să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să ştie la final cât va plăti foto: eurosanity.ro
Pacienţii care aleg să mergă la un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenţie vor să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să ştie la final cât va plăti foto: eurosanity.ro

Pacienţii care vor să facă analize, dar sunt refuzaţi pe motiv că s-au terminat banii, să facă reclamaţii, recomandă şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. El spune că toate laboratoarele trebuie să accepte să facă analize decontate, cu trimitere de la medicul de familie.

Laboratoarele ar trebui să accepte să facă analize gratuite pacienţilor care au trimitere de la medicul de familie, în orice moment al lunii. În situaţia în care fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta trebuie să beneficieze de investigaţii, urmând ca laboratorul care face analizele să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adiţional, în baza documentelor care justifică acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani. „Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiei de prevenţie pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toţi cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situaţii“, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, citat de Digi 24. 

Începând cu luna iulie 2021, investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigaţii paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract, a informat CNAS. 

Excepţie fac investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie efectuate asiguraţilor din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice şi peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice. 

Cât şi cum decontează Casa de Asigurări 

Românii se pot trata în spitalele private, iar o parte din sumă va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul. Înainte, însă, fiecare asigurat va putea cere mai multe oferte de la unităţile medicale. Va primi şi un deviz estimativ, valabil cinci zile lucrătoare, timp în care va putea să caute şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Pacientul trebuie întâi să decidă dacă vrea să meargă la un spital public sau la unul privat. Dacă alege un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenţie vrea să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să ştie la final cât va plăti. 

După ce pacientul primeşte acest deviz, are la dispoziţie cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate merge şi la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt preţurile la acestea pentru serviciile de care el are nevoie. 

Dacă se decide să aleagă spitalul privat, va şti exact ce servicii plăteşte din buzunar şi cât decontează Casa de asigurări. De menţionat că CNAS plăteşte o parte din bani din Fondul naţional de sănătate, restul e contribuţia personală, care reprezintă diferenţa până la costul total care trebuie acoperit. 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuţi) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 de lei (ex. traheostomie). 

Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuţi în funcţie de complexitatea lor, indiferent de forma de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale. 

În spitalele private sunt 12.000 de paturi, iar CNAS face decontări pentru 10% din ele. Dacă banii CNAS se termină, Guvernul va face rectificare şi bugetul va fi suplimentat, astfel âncât toţi pacienţii să aibă acces la servicii medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite