Sediul Prim─âriei, afacerea de mandat a lui Oprescu

0
0
Sorin Oprescu
Sorin Oprescu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, toac─â 9 milioane de euro din bugetul public pentru ├«nchirierea pe trei ani a unei cl─âdiri pe care a refuzat s-o cumpere cu 11 milioane de euro. Edilul s-a dat astfel din calea unei tranzac┼úii care s-a f─âcut ├«ntre dou─â firme controlate de un grec ┼či un off-shore din Cipru, prin care se pierde urma banilor publici.

├Än vara lui 2008, c├ónd Sorin Oprescu depunea jur─âm├óntul ├«n calitate de primar al Bucure┼čtiului, pe Splaiul Independen┼úei nr. 291-293 se f─âcea recep┼úia unei construc┼úii de 14 etaje. Proprietarul acestui imobil, SC Iliotomi Grup SRL, firm─â de┼úinut─â de grecul Tsesmetzis Antonios (40 de ani), a devenit ├«n octombrie 2009 alesul lui Oprescu pentru semnarea unui contract de ├«nchiriere a noii cl─âdiri. Din acest moment, banii ├«ncep s─â curg─â ├«n ni┼čte conturi invizibile, iar primarul s─â-┼či ├«ncalce toate promisiunile spuse, scrise ┼či semnate.

Pl─âtim chirie flexibil─â, plus taxa pe cl─âdire

Potrivit contractului de ├«nchiriere ├«ntre municipiul Bucure┼čti ┼či SC Iliotomi Grup SRL, valabil trei ani, cu posibilitate de prelungire, pl─âtim o chirie de aproape 250.000 de euro pe lun─â. Tot la capitolul obliga┼úii, achit─âm impozitele ┼či tarifele impuse supra cl─âdirii, pe care, ├«n mod normal, trebuie s─â le pl─âteasc─â proprietarul. De asemenea, contractul are o ÔÇ×clauz─â de indexare" prin care Oprescu ├«i permite lui Tsesmetzis s─â m─âreasc─â pre┼úul chiriei ├«n func┼úie de valoarea Indicelui Pre┼úurilor de Consum. Prima indexare a fost f─âcut─â chiar la 1 ianuarie 2010. Aten┼úie ├«ns─â, ÔÇ×indiferent de oscila┼úiile Indicelui, chiria nu poate fi redus─â sub valoarea prev─âzut─â ini┼úial", cea de 17, 48 euro pe metru p─âtrat. O alt─â precizare ├«n contract arat─â c─â municipalitatea ÔÇ×nu are dreptul de a schimba furnizorul de telefonie fix─â ┼či internet, Romtelecom SA", companie de┼úinut─â ┼či de OTE, firma na┼úional─â greceasc─â de telefonie.

INFO

Gogoa┼ča lui Oprescu: ÔÇ×vom lua Cl─âdirea"

Dup─â ce, ├«ntre 2008 ┼či 2009, a cur─â┼úat municipalitatea de ┼čefii din vechea gard─â, doctorul a convins Consiliul General al Municipiului Bucure┼čti s─â voteze mutarea func┼úionarilor Prim─âriei ├«n sediul de pe malul D├ómbovi┼úei. Singurul argument cu care Oprescu i-a convins pe cei 55 de consilieri generali s─â voteze acest contract, f─âr─â licita┼úie public─â, a fost urm─âtorul: ÔÇ×Vom ├«ncheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care de┼úine imobilul din Splaiul Independen┼úei, pentru ca aceasta s─â r─âm├ón─â ├«n proprietatea municipalit─â┼úii".

Aceast─â promisiune a fost ├«nregistrat─â ┼či ├«n contractul de ├«nchiriere ├«ntre proprietarul Tsesmetzis ┼či chiria┼čul Oprescu la penultimul punct: ÔÇ×Pe parcursul derul─ârii prezentului contract, chiria┼čul ├«┼či poate exprima op┼úiunea de cump─ârare (cu plata integral, ├«n rate sau ├«n leasing) a cl─âdirii". Primarul nostru nu a inten┼úionat ├«ns─â nicio clip─â s─â aduc─â imobilul ├«n patrimoniul municipalit─â┼úii, refuz├ónd achizi┼úionarea acestuia ├«n aprilie 2010, la o lun─â de la instalarea func┼úionarilor publici, c├ónd cl─âdirea a fost scoas─â la v├ónzare.

Salvaţi de la faliment de Oprescu

Cele dou─â firme, Iliotomi Grup SRL ┼či Apatel Properties SRL, ├«ntre care s-a f─âcut tranzac┼úia pe cl─âdire, nu au avut niciun fel de activitate de la constituire p├ón─â ├«n anul ├«n care au f─âcut afaceri cu Prim─âria Capitalei. Astfel, potrivit datelor de bilan┼ú depuse la Registrul Comer┼úului, Iliotomi Grup a avut cifr─â de afaceri zero at├ót ├«n 2007, c├ót ┼či ├«n 2008. Abia ├«n 2009, anul ├«n care a f─âcut afacerea cu Prim─âria, a raportat o cifr─â de afaceri de 717.852 de lei. Apatel ├«ns─â a depus trei ani la r├ónd (2007, 2008, 2009) declara┼úii pe propria r─âspundere c─â nu a desf─â┼čurat activitate de la constituire.

Un alt punct comun al celor dou─â companii este, teoretic, adresa sediilor: strada Ghercu Constantin nr. 14. La aceast─â adres─â, dar la camera 3, ├«┼či are sediul ┼či SC Apatel Properties SRL, firma care a cump─ârat cl─âdirea ├«n care st─â Prim─âria. Asta ├«ns─â doar ├«n acte, pentru c─â pe Ghercu Constantin nr. 14 nu exist─â dec├ót Iliotomi, iar la etajul patru este doar o camer─â de tip open-office ├«n care este a┼čezat─â la loc de cinste macheta cl─âdirii de pe Splaiul Independen┼úei nr. 291-293. De altfel, nimeni din cl─âdire nu a auzit de Apatel Properties, iar singura persoan─â care leag─â aceste dou─â companii de Tsesmetzis, Adriana Cozea, refuz─â orice comunicare cu presa.

Primul facsimil ilustrează dreptul de preemţiune al municipalităţii, iar al doilea arată că aceasta refuză achiziţionarea sediului"Eu am vrut s─â o cump─âr, c─â d'aia am ┼či ├«nchiriat cl─âdirea asta, dar nu m-au l─âsat consilierii generali.''
Sorin Oprescu primarul Capitalei

Clădirea de pe malul Dâmboviţei, ipotecată la Banc Post

Potrivit contractului de v├ónzare-cump─ârare ├«ntre SC Iliotomi Grup SRL ┼či SC Apatel Properties SRL, semnat la 27 aprilie 2010, sediul Prim─âriei Capitalei a fost v├óndut cu 11 milioane de euro. Anun┼úat─â c─â vinde, municipalitatea a spus nu se bag─â, ├«n condi┼úiile ├«n care pl─âte┼čte 9 milioane de euro pentru trei ani de stat ├«n chirie ├«n aceea┼či cl─âdire, plus investi┼úiile ├«n climatizare ┼či ├«n lift exterior. ÔÇ×Municipiul Bucure┼čti, prin Direc┼úia General─â Economic─â (Mircea Octavian Constantinescu, director general - n.r.), Direc┼úia Administrativ Transport (nu exist─â o astfel de direc┼úie ├«n Organigrama Prim─âriei - n.r.), prin emiterea adresei 973/21.04.2010, a luat la cuno┼čtin┼ú─â de faptul c─â SC Iliotomi Grup SRL ├«nstr─âineaz─â c─âtre SC Apatel Properties SRL bunurile imobile ce fac obiectul prezentului contract de v├ónzare-cump─ârare ┼či, totodat─â, fac obiectul contractului de ├«nchiriere c─âtre Municipiul Bucure┼čti, nu ┼či-a exprimat inten┼úia de a cump─âra (cu plata integral─â, ├«n rate sau ├«n leasing)", se arat─â ├«n contractul de v├ónzare-cump─ârare dintre Iliotomi ┼či Apatel.

Primul facsimil ilustrează dreptul de preemţiune al municipalităţii, iar al doilea arată că aceasta refuză achiziţionarea sediului

Clădirea de 14 etaje, închiriată de Primărie, are doar 50 de locuri de parcare, în loc de 150 cerute  Foto: Mircea Păun

Amnezia edililor

Mircea Constantinescu ┬şnu-┼či mai aminte┼čte ├«ns─â de ce a refuzat Prim─âria achizi┼úionarea ┼či dac─â el, directorul unei Direc┼úii Economice din cadrul PMB, a semnat adresa 973 ┼či ├«n numele Consiliului General. Aceast─â din urm─â institu┼úie ar fi trebuit consultat─â, at├óta vreme c├ót municipalitatea Bucure┼čti ├«nseamn─â institu┼úia Primarului General ┼či Consiliul General al Municipiului Bucure┼čti. Mai mult, cei 55 de ale┼či locali au votat contractul de ├«nchiriere cu Tsesmetzis exact pentru oportunitatea cump─âr─ârii sediului.

ÔÇ×Nu poate r─âspunde o direc┼úie din Prim─ârie ├«n numele municipalit─â┼úii. Eu am fost cel care, ulterior v├ónz─ârii, am anun┼úat consilierii generali c─â s-a efectuat aceast─â tranzac┼úie. Ei nu au ┼čtiut", a declarat prefectul Capitalei, Mihai At─ân─âsoaei. Cirea┼ča de pe tort o constituie faptul c─â, acum, Prim─âria st─â ├«ntr-un sediu ipotecat. SC Apatel Properties SRL, noul proprietar al cl─âdirii de pe Splaiul Independen┼úei nr. 291-293, o firm─â cu un capital social de 200 de lei, a f─âcut achizi┼úia cu 11 milioane de euro, bani lua┼úi prin credit de la SC Banc Post SA. Institu┼úia bancar─â a condi┼úionat creditarea prin ipotec─â pe sediul Prim─âriei Capitalei, av├ónd oric├ónd posibilitatea s─â se debaraseze de chiria┼č ├«n momentul ├«n care Apatel nu mai poate pl─âti rata.

"Noi, consilierii generali, nu am fost informaţi de nimeni că se vinde sediul Primăriei.''
C─âlin Murg pre┼čedintele CGMB

Preţul real al chiriei, la jumătate

Cu cele 9 milioane de euro c├ót va costa, la sf├ór┼čitul celor trei ani, ├«nchirierea imobilului din Splaiul Independen┼úei, Prim─âria ┼či-ar fi putut construi propriul sediu. ÔÇ×Cu ┬şace┼čti bani, se poate ridica o cl─âdire de 12.000 de metri p─âtra┼úi undeva mai ├«n centru. E adev─ârat c─â ├«n banii ace┼čtia nu socotesc pre┼úul terenului, tocmai pentru c─â Prim─âria dispune de mai multe terenuri", a declarat analistul imobiliar dr. Radu Zili┼čteanu.

Cinstit ar fi fost 6 euro pe metru p─âtrat

C├ót prive┼čte afacerea pe care a ├«ncheiat-o Prim─âria, Zili┼čteanu consider─â municipalitatea ÔÇ×lipsit─â de orice spirit economic". ÔÇ×Practic, ├«n trei ani ┼či jum─âtate, ├«n cazul ├«n care se prelunge┼čte contractul, prim─âria ├«i achit─â proprietarului pre┼úul cl─âdirii. ├Än mod normal, un investitor ┼či-ar recupera investi┼úia ├«n 8-12 ani. A┼čadar, dac─â facem un calcul matematic, vedem c─â pre┼úul corect de ├«nchiriere ar fi fost 8 sau chiar 6 euro pe metru p─âtrat, nu 17,84 c├ót pl─âtesc ├«n prezent", a mai explicat analistul imobiliar.

┼×i C─âlin Murg, pre┼čedintele Consiliului General este de p─ârere c─â Prim─âria ┼či-ar fi putut ridica propriul imobil pe terenul pe care ar fi trebuit construit─â Esplanada. ÔÇ×Puteam face o prim─ârie ├«n stilul celei de la Viena, care s─â p─âstreze din simbolistica ora┼čului, cu cafenele ┼či terase ├«n fa┼úa ei. ┼×i locul ar fi fost mai potrivit, aproape de centrul ora┼čului", a declarat consilierul. El a ad─âugat c─â o alt─â variant─â ar fi fost mutarea unit─â┼úii de pompieri din spatele prim─âriei vechi ┼či construirea acolo a unui alt imobil, iar ├«n fa┼ú─â s─â r─âm├ón─â vechea cl─âdire, reabilitat─â. De asemenea, ├«ntre ele s-ar fi putut face o pia┼úet─â.

Clădirea de 14 etaje, închiriată de Primărie, are doar 50 de locuri de parcare, în loc de 150 cerute  p Foto: mircea păun

Afacerea durează cât refacerea vechiului sediu

Frica de un cutremur care i-ar fi prins sub ziduri a fost motivul pentru care func┼úionarii Prim─âriei Capitalei s-au mutat ├«n noul sediu. Cl─âdirea din Bulevardul Regina Elisabeta, veche de mai bine de 100 de ani, este ├«ncadrat─â ├«n clasa I de risc seismic. Imediat dup─â ce ┼či ultimul om s-a mutat din prim─âria veche, adic─â ├«n martie 2010, s-a dat startul la lucr─ârile de reabilitare.

Lucrările la consolidarea fostei Primării au fost oprite din ordinul primarului  Foto: Raluca CurteanuAv├óntul nu a durat dec├ót p├ón─â ├«n noiembrie, c├ónd Prim─âria a reziliat contractul cu proiectantul pe motiv c─â proiectul de consolidare prevedea metoda izol─ârii seismice care, conform speciali┼čtilor ├«n domeniu, implic─â mult─â manoper─â, timp ├«ndelungat de realizare ┼či un cost mare al echipamentelor. Reabilitarea ar fi costat 12,4 milioane de euro. De atunci, lucr─ârile la vechiul sediu au stagnat. ├Än subsolul cl─âdirii sunt doar pere┼úi dezgoli┼úi de tencuial─â ┼či ni┼čte st├ólpi de sus┼úinere.

De asemenea, curtea este plin─â de moluz ┼či gunoaie. La etajul ├«nt├ói nu s-a lucrat deloc, iar u┼čile birourilor sunt sigilate. Biroul lui Oprescu are pe u┼č─â titulatura vechiului primar Adriean Videanu, Oprescu prefer├ónd s─â-┼či ia placheta cu numele ├«n noul sediu ┼či s-o instaleze pe u┼ča biroului de┬á la etajul 14. ├Än acela┼či sediu continu─â s─â func┼úioneze, f─âr─â teama unui nou cutremur, Prefectura Capitalei. ÔÇ×Va trebui s─â ne mut─âm ┼či noi ├«ns─â nu am g─âsit ├«nc─â un nou sediu", a explicat Mihai At─ân─âsoaei, prefectul Capitalei.┬á

Prim─âria ┼či-a propus s─â organizeze o nou─â licita┼úie pentru a g─âsi o nou─â firm─â care s─â expertizeze cl─âdirea, la pre┼úul de 70.000 de euro. Nu este ├«ns─â nicio grab─â pentru c─â, potrivit contractului de ├«nchiriere cu Iliotomi, acesta poate fi prelungit chiar ┼či dup─â trei ani, ├«n aceia┼či termeni ┼či condi┼úii, p├ón─â la finalizarea lucr─ârilor din Bdul Regina Elisabeta.

Lucr─ârile la consolidarea fostei Prim─ârii au fost oprite din ordinul primarului p Foto: raluca curteanu
INFO


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite