România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaz, dar nu și instalarea acestora

0
Publicat:

Autoritățile române au implementat cu întârziere o parte dintr-o Directivă UE din vara anului 2024, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Conform acesteia, statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea de „cazane autonome alimentate cu combustibili fosili”.

Centrala pe gaz. Foto: Shutterstock
Centrala pe gaz. Foto: Shutterstock

România implementează o nouă reglementare prin care interzice acordarea de subvenții din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili, inclusiv centralele de apartament pe gaz, conform Profit.ro. Această măsură face parte din transpunerea Directivei UE 2024/1275, care vizează îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor. Conform reglementării, "începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili".

Subvențiile vizate de această interdicție includ orice tip de sprijin financiar acordat de autoritățile publice centrale sau locale, dar și de entitățile publice care administrează fonduri publice, pentru achiziționarea și instalarea cazanelor. Printre stimulentele interzise se numără granturi directe acordate utilizatorilor, instalatorilor sau părților terțe, precum și alte instrumente financiare de facilitare, cum ar fi împrumuturi pentru eficiență energetică și stimulente fiscale pentru renovarea clădirilor.

În ciuda acestei interdicții, "stimulentele financiare vizează atât utilizatorii finali cât și instalatorii, producătorii și terții sau operatorii economici implicați în instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili". Proiectul de ordonanță nu interzice însă instalarea acestora, ci doar subvenționarea din fonduri publice.

Directiva europeană prevede că statele membre trebuie să implementeze măsuri pentru eliminarea treptată a cazanelor autonome pe combustibili fosili până în 2040. În plus, planurile naționale de renovare a clădirilor trebuie să includă politici și măsuri pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii, inclusiv prin rețele de încălzire centralizată.

În ceea ce privește România, proiectul de ordonanță nu conține măsuri suplimentare care să interzică în mod direct utilizarea cazanelor de apartament pe gaz, dar reglementările prevăd schimbarea treptată a abordării față de centralele alimentate cu combustibili fosili. Astfel, nu sunt vizate centralele electrice comerciale pe gaze mari, care beneficiază de sprijin din fonduri UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite