Reparaţie. Indemnizaţii şi pentru mamele cu venituri din drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Veşti bune pentru părinţii cu venituri din drepturi de autor. Începând cu luna decembrie, veniturile lor vor fi luate din nou în considerare la stabilirea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Acest lucru nu a mai fost posibil de la începutul anului, odată ce modificările la Codul Fiscal au intrat în vigoare.

Prin urmare, începând cu luna martie, cei cu venituri din drepturi de autor, nu au putut beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Situaţia acestora va fi corectată, potrivit unei legi ce a primit votul final al deputaţilor şi care urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Concret, actul normativ prevede şi ca părinţii care nu au primit banii în perioada martie - septembrie să beneficieze de o recalculare a sumelor şi vor primi restanţele până la sfârşitul acestui an. 

„Actul normativ vine să rezolve o problemă şi pentru cei care sunt plătiţi în România pe drepturi de autor, pentru că şi ei ar putea ajunge în situaţia în care şi-ar putea dori să acceseze acest drept social: indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Având în vedere că în România contractele de drepturi de autor se folosesc în mod excesiv iar instituţia Inspecţiei Muncii nu are infrastructura necesară pentru a putea să verifice marea masă a contractelor de drepturi de autor, e bine ca legiuitorul să nu mai lase în afară sau vulnerabilă o anumită categorie plătită în baza unui astfel de contract”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. 

Restituirea banilor, gestul reparator

Legat de recalcularea sumelor şi virarea unor restanţe către cei cu venituri din drepturi de autor, ale căror contracte nu au fost luate în calcul, sindicalistul spune că este „un gest reparator”. „E de preferat să facă aşa decât să fie daţi în judecată”, a completat Dumitru Costin. Şi Gabriel Chicioreanu, specialist în piaţa muncii, arată că atâta vreme cât legea permite mai multe tipuri de venituri în România, e normal ca cei care lucrează în baza unor contracte de drepturi de autor şi care au contribuit prin taxe la bugetul statului, să beneficieze de diverse drepturi sociale. 

„În definitiv, e normal ca atâta vreme cât plăteşti taxe şi impozite să ai şi beneficii unul dintre ele fiind indemnizaţia de îngrijire copil pe o perioadă de unul sau doi ani. Mai mult decât atât, sunt şanse ca aceia care câştigă bani din drepturi de autor să câştige mai mult decât un angajat cu contract individual de muncă şi atunci banii care se duc către stat sunt mai mulţi”, a declarat Chicioreanu. 

Părinţii cu drepturi de autor, discriminaţi 

La rândul său, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, spune că părinţii lăsaţi pe dinafară au fost discriminaţi de modificările aduse la Codul Fiscal. „Sunt persoane care numai pe drepturi de autor lucrează. Era o discriminare, e bine că se corectează, pentru că sunt venituri legale, care au fost impozitate, taxate”, a conchis Ana Măiţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite