RAPORT Radiografia sistemelor sanitare din Europa. România, la coada clasamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un raport european arată starea sistemelor de sănătate din Europa FOTO Adevărul
Un raport european arată starea sistemelor de sănătate din Europa FOTO Adevărul

Un raport recent al Comisiei Europene arată că Grecia are 6,2 medici la mia de locuitori, fiind cea mai bine plasată ţară din Europa din acest punct de vedere. În acelaşi timp, România şi Slovacia se numără printre ţările codaşe, cu doar 2,5 medici la mia de locuitori, în urma lor fiind Polonia.

Şi în Marea Britanie sunt puţini medici, iar experţii atrag atenţia că deficitul de personal medical pune în pericol vieţile oamenilor, „presiunea asupra serviciilor fiind incredibilă”.

Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa 2014” arată că Marea Britanie se află sub media europeană de 3,4 medici la mia de locuitori, fiind mult sub nivelul unor ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Italia. Cele mai problematice sectoare, atrag atenţia experţii, sunt medicina de urgenţă şi medicina generală.

Speranţa de viaţă a crescut

Acelaşi raport arată că speranţa de viaţă la naştere în statele membre ale Uniunii Europene a crescut din 1990 cu mai mult de cinci ani în medie, cu toate că diferenţa dintre ţările cu cea mai ridicată şi cu cea mai scăzută speranţă de viaţă rămâne de aproximativ opt ani.

Spre exemplu, diferenţele dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă - Spania, Italia şi Franţa şi cele mai scăzute speranţe de viaţă sunt în România, Lituania, Letonia şi Bulgaria nu s-a redus începând din anii 1990.

Speranţa de viaţă la 65 de ani a crescut substanţial, cu o medie de 20,4 ani pentru bărbaţi şi 16,8 ani pentru femei în Uniunea Europeană în 2012. În România, însă, speranţa de viaţă este mai mică cu cinci ani faţă de ţările din vestul Europei. Specialiştii arată că, în medie, femeile trăiesc cu şase ani mai mult decât bărbaţii.

Efectele crizei economice asupra sănătăţii

Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa 2014” arată că sistemele au fost afectate de criza economică, ea afectând sănătatea populaţiei şi influenţând rata mortalităţii. De pildă, dacă la începutul crizei rata sinuciderilor era ridicată, ea a revenit la nivelurile dinainte de criză.

Mortalitatea cauzată de accidentele din transporturi au scăzut mai rapid în anii ulteriori crizei decât în anii anteriori acesteia.

Potrivit cercetării, criza economică ar fi contribuit pe termen lung la creşterea numărului de cazuri de obezitate. În media, unul din şase adulţi din statele membre UE a fost obez în anul 2012, faţă de unul din opt, cum era la nivelul anului 2002.

Cheltuielile pentru sănătate, mai mici

Raportul european mai arată că şi cheltuielile pentru sănătate în perioada de criză. Astfel, jumătate din ţările europene au investit mai puţin în asistenţa medicală în perioada 2009-2012. Concret, cheltuielile au scăzut în medie cu 0,6% în fiecare an, situaţia fiind cauzată şi de reducerile de forţă de muncă în domeniul sănătăţii şi de reducerea salariilor.

Dacă în anumite ţări europene, cheltuielile pentru sănătate au crescut într-un ritm moderat în 2012, ele au continuat să scadă în ţări precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, dar şi în Republica Cehă şi Ungaria.

Rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer s-a îmbunătăţit

Cu toate acestea, calitatea asistenţei s-a ameliorat în majoritatea ţărilor europene, fiind făcute progrese în tratarea afecţiunilor care pot provoca moartea, precum atacul de cord, accidentele vasculare cerebrale sau cancerul.

Spre exemplu, ratele mortalităţii după spitalizarea în urma unui atac de cord au scăzut cu 40% între anii 2000 şi 2011, subliniază autorii raportului. În acelaşi timp, rata de supravieţurile a bolnavilor de cancer s-a îmbunătăţit. De pildă, în cazul cancerului de col uterin, rata de supravieţuire a fost cu peste 20% mai mică în Polonia comparativ cu Austria şi Suedia.

Potrivit raportului european, calitatea serviciilor de asistenţă medicală primară s-a îmbunătăţit astfel încât să fie redus numărul de spitalizări costisitoare.

Pe aceeşi temă:

Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite