RAPORT Depresia, în creştere în România. Psiholog: „La noi, măsurile anti-suicid lipsesc cu desăvârşire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia afectează foarte mulţi români FOTO Adevărul
Depresia afectează foarte mulţi români FOTO Adevărul

Metoda la care recurg cel mai adesea românii care aleg să se sinucidă este spânzurarea, urmată de precipitarea de la înălţimi sau în faţa vehiculelor. Pe locul trei în topul metodelor preferate de cei care se sinucid este sinuciderea prin intoxicaţii medicamentoase. Aşa arată cel mai recent raport întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici pe anul 2016.

Specialiştii atrag însă atenţia că numărul de cazuri de suicid prin spânzurare este în creştere, metoda fiind preferată în special de bărbaţi. Mai mult, sinuciderile vin un fond depresiv, completează specialiştii, care subliniază că sinuciderea este precedată de tentative repetate, de cele mai multe ori nebăgate în seamă de familie şi prieteni. 

„Când vorbim de sinucidere prin spânzurare este vorba de bărbaţi. Rata sinuciderii în rândul lor este oricum mai mare decât la femei, sunt mai duri. E un act autodistructiv, care impune folosirea forţei şi impulsivitate. Problema foarte mare, în cazul acestei metode dure o reprezintă şi mediatizarea. Avem statistici care arată că după ce un astfel de caz este mediatizat, mai apar alte câteva la o perioadă foarte scurtă, prin aceeaşi metodă. Cei care comit suicidul au avut tentative repetate iar cele mai multe cazuri vin pe un fond depresiv accentuat”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu. 

Lipsă de prevenţie în România

Potrivit acestuia, în cazul tentativelor de suicid în care s-a intervenit doar de urgenţă şi unde nu s-a acordat şi sprijin psihologic, riscul de recădere şi de comitere a gestului este extrem de ridicat, în special în primii patru ani de la ultima tentativă. Iar, spre deosebire de alte state europene care au dezvoltat strategii de prevenire a suicidului, România nu a făcut nimic în această privinţă, asta în ciuda faptului că statisticile conturează un tablou sumbru. 

„Sunt foarte multe categorii vulnerabile: persoane cu diagnostic psihiatric, labile, persoane cu diverse tulburări de comportament. La adolescenţi este un risc ridicat, dar mai avem tentative de suicid şi în rândul persoanelor de vârsta a treia, care suferă de diverse boli cronice sau sunt singure. Iar ca zone geografice, foarte multe tentative au existat în zona Harghitei”, a completat specialistul. 

Medicamentele în exces

Cea de-a doua metodă utilizată de românii care aleg să îşi curme viaţa este şi ea una violentă, după cum arată cifrele INML. Aruncarea de la înălţimi sau în faţa autovehiculelor este însă preferată deopotrivă de bărbaţi şi de femei. Intoxicaţia cu medicamente, în schimb, este la îndemana românilor, dat fiind faptul că foarte multe medicamente sunt eliberate fără prescripţie medicală. „Oricum avem o subraportare a cazurilor. Schimbările economice, instabilitatea economică şi sărăcia sunt doar câteva dintre factorii de risc”, a precizat Mihai Copăceanu. 

În România, peste două milioane de persoane sunt afectate de depresie, tinerii de azi fiind chiar mai depresivi decât cei din generaţiile anterioare. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 350 de milioane de oameni suferă de o anumită formă de depresie în lume. „Netratată la timp, poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume”, subliniază Mihaela Sârbu, preşedintele Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite