Râmnicu Vâlcea: Locuitorii preferă legumele ţăranilor decât cele din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşiile şi cartofii autohtoni sunt mai ieftini în pieţe decât în supermarketuri. În piaţă kilogramul de roşii este cu doi lei mai ifetin decât la market, iar cartofii româneşti sunt mai ieftini decât cei aduşi din Cehia.

Visul ţăranilor vâlceni s-a împlinit odată cu venirea crizei. Orăşenii au renunţat de o vreme la cumpărăturile din supermarketuri şi au dat navală în pieţe pentru a cumpăra  legume şi fructe autohtone. „Domnule, avem legume proaspete, acum culese, crescute la noi la seră. Vi le las şi mai ieftin că vreau să plec acasă”, îşi lăuda ieri după amiază marfa, Maria Postelnicu, în timp ce îşi etala roşiile pe una dintre mesele pieţei centrale din Râmnicu Vâlcea. Femeia spune că în ultima vreme oamenii vin mai degrabă la piaţă decât la supermarket. „Poate că nu arată rosiile astea ca cele din magazin, dar vă spun că sunt de o mie de ori mai sănătoase, iar oamenii şi-au dat seama de asta. Uitaţi, nu mai am decât o ladă şi plec acasă. Mă duc la seră, mai iau o tranşă”, ne spune femeia mândră că a mai reuşit să îşi vândă aproape toată marfa.


Diferenţe mari la preţ


Pieţarii nu duc lipsă de clienţi. Preţurile umflate din marile magazine i-au speriat pe râmniceni, iar acum aceştia îşi îndreaptă atenţia spre marfa ţăranilor. „Prefer să vin aici pentru că produsele sunt mult mai sănătoare şi cu mult mai ieftine. Câteodată diferenţele între preţuri sunt imense. Uitaţi, am luat morcovi  cu 3,5 lei kilogramul. Sunt ei mai micuţi şi nu arată ca cei din supermarket, dar sunt mult mai ieftini şi mai naturali”, ne povesteşte Eugenia Mirea ce tocmai îşi făcuse cumpărăturile din piaţa centrală. Ea ne spune că la market un kilogram de morcovi ajunge uşor la patru lei. Diferenţele sunt notabile, preţurile legumelor din piaţă şi cele din supermarket. Astfel, dacă în Piaţa Centrală îţi poţi cumpăra un kilogram de cartofi cu 1,3 lei, în supermarket cei importaţi din Cehia ajung şi la 1,6 lei pe kilogram. La fel şi roşiile, ce în piaţă se dau cu 6 – 7 lei kilogramul, iar la supermarket, cele aduse din Turcia pot ajunge la 8 lei.  Aceleaşi diferenţe şi între fructele pe care ţăranii le aduc în piaţă şi cele provenite din import. Merele româneşti au preţuri cuprinse între 1,5 şi 2,5 lei, în timp ce fructele aduse din străinătate în rafturile marilor magazine ajung şi la 5 lei pe kilogram.

„Morcovii poate nu arată ca cei din supermarket, dar sunt mai sănătoşi şi mai ieftini”, Eugenia Mirea, cumpătăror în piaţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite