Rafila, despre sancţionarea celor care nu fac control medical de rutină: „Când avem un sistem pus la punct“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila a spus că nu îi plac sancţiunile şi că acestea nu pot fi aplicate în contextul în care sistemul de sănătate românesc nu este pus la punct şi nu există încă acces pe deplin la servicii preventive.

rafila

Un subiect nou pe agenda discuţiilor de la reuniunea Biroului General OMS pentru Europa, este accentul pe prevenţie, pe comportamentele sănătoase care reduc adresabilitatea către spitale şi duc automat la descoperirea din vreme a diferitelor afecţiuni ce pot apărea, a zis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru News.ro. 

Controlul medical periodic este diferit în funcţie de vârstă, adică o persoană tânără poate să meargă o dată la 3 ani, o persoană în vârstă probabil că trebuie să meargă o dată la 6 luni. Înainte să ne gândim la orice fel de sancţiuni, mie nu îmi place chestiunea asta cu sancţiunile, fără măsuri anterioare care să permită în primul rând accesul la aceste servicii, pentru că, dacă noi instituim sancţiuni şi nu există accesul la aceste servicii preventive, iar asistenţa medicală primară trebuie să se adapteze la acest efort naţional, atunci nu am făcut nimic, rezultatul va fi contrar. 

Cred că o politică pe câţiva ani şi care să creeze premisele accesului la serviciile medicale preventive este cea care ne interesează în momentul de faţă, iar chestiunea cu sancţiunile aş lăsa-o pentru alte perioade când ştim sigur că avem un sistem pus la punct, lumea este informată, ia decizia nu numai în cunoştinţă de cauză, ci şi încurajată prin modul de organizare a sistemului de sănătate, care, din punctul de vedere al accesului la servicii medicale primare. încă este deficitar”, a explicat ministrul Sănătăţii. 

Prevenţia, unul dintre subiectele principale de interes la reuniunea de la Tel Aviv

Ministrul Sănătăţii afirmă că în România nu există încă o cultură a prevenţiei. 

„Mai mult, tot aici se va discuta un subiect nou, care este pe agendă şi de care noi suntem foarte interesaţi, este vorba despre dezvoltarea unor comportamente sănătoase la nivelul diverselor comunităţi. Aceste comportamente sănătoase trebuie până la urmă să ducă sau modificările de comportament, mai degrabă, trebuie să ducă la reuşita unor programe cum ar fi vaccinarea, încurajarea mişcării fizice, alimentaţia corectă, a declarat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite