Rafila afirmă că România are în depozit 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pe care nu le vrea nimeni

0
Publicat:

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, miercuri seară la Antena 3, că în prezent România are în depozit 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru care nu mai există niciun interes.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Rafila afirmă că pentru dozele de vaccin rămase în depozit nu există niciun interes din partea populației, dar nici din partea altcuiva chiar dacă statul le-ar oferi gratuit. Acest lucru va necesita costuri suplimentare pentru distrugerea vaccinurilor, atunci când expiră. 

"Noi ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem", a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Au fost vândute 7.5 milioane de doze de vaccin, în valoare de 150 de milioane de euro

Ministrul Sănătății a mai spus că România a obținut 150 de milioane de euro prin vânzarea a peste 7.5 milioane de doze de vaccin nefolosite. Vaccinul anti-Covid-19 a fost vândut la acelasți preț la care a fost achiziționat de țara noastră.

"Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci dintr-o dată am salvat circa 150 de milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate", a adăugat ministrul.

România a semnat un acord pentru achiziționarea a aproximativ 40 de milioane de doze pentru anii 2022 și 2023

Rafila a afirmat că România a semnat pentru o cantitate enormă de vaccinuri, de aproximativ 40 de milioane de doze pentru 2022 și 2023. El consideră că a fost făcut un angajament pentru o cantitate mult prea mare de vaccinuri care nu poate fi absorbită indiferent de campaniile de informare care ar putea fi făcute. 

  "Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze. Această cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare... este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist", a declarat ministrul Sănătăţii.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite