Prognoza meteo pe trei luni: caniculă şi secetă în cea mai mare parte a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele trei luni vom avea parte de temperaturi peste mediile normale în toată ţara, fiind anunţată şi secetă. Asta potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) care a publicat prognoza meteo valabilă pentru perioada iulie – septembrie.

Prognoza meteo pentru Iulie

Temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul ţării şi local în sud, est şi în vestul extrem, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologică, respectiv 20,2 grade. 

Astfel, în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea se vor înregistra 26 – 28 de grade, în Moldova , Banat, Crişana şi în nordul Munteniri vor fi 24 – 26 de grade, în timă ce în Transilvania şi Maramureş sunt anunţate maxime de 18 – 20 de grade.

Specialiştii anunţă însă că vor fi zile în care maximele vor depăşi 30 - 32 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. În sudul ţării vor fi 20 de litri pe metru pătrat, în nordul şi centrul ţării sunt aşteptate cantităţi de până la 100 de litri pe metru pătrat. În restul regiunilor vor cădea 

Prognoza meteo pentru August

Temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi local în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, respectiv 19,7 grade. Astfel, Banat, Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi sudul Moldovei sunt aşteptate temperaturi medii de până la 26 de grade şi, izolat, până la 28 de grade. În Moldova şi Crişana sunt anunţate medii de până la 24 de grade, în timp ce în restul ţării acestea se vor situa în jurul valorile de 18 – 20 de grade.

Cu toate acestea, în unele zone din sudul ţării vom avea parte şi de maxime ce vor depăşă 35 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Astfel, în Dobrogea şi izolat în sudul Munteniei cantităţile de precipitaţii vor fi de 20 de litri pe metru pătrat, în Muntenia, Oltenia, Moldova şi Banat vor fi de până la 40 de litri pe metru pătrat.

În Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei cantităţile de precipitaţii vor fi de până la 60 de litri pe metru pătrat, în timp ce în Maramure şi în zona de munte vor fi de 80 – 100 de litri pe metru pătrat.

Prognoza meteo pentru Septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologică în sud şi sud-est şi local în restul teritoriului, aceasta fiind stabilită la 14,8 grade. Concret, specialiştii anunţă că în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi în Banat se vor înregistra temperaturi medii de 20 de grade, în Moldova şi Crişana vor fi medii de 18 grade, în timp ce în Transilvania şi Maramureş vor fi medii de până la 14 – 16 grade.

Cantităţile de precipitaţii vor fi sub media lunii în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile nordice şi centrale unde, local, se vor apropia de normal. Astfel, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana şi sudul Dobrogei se vor cumula 40 de litri pe metru pătrat, în timp ce în restul ţării se vor cumula 60 – 80 de litri pe metru pătrat.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că în nordul Dobrogei cantităţile de precipitaţii care vor cădea vor fi de 10 – 20 de litri pe metru pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar

fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite