Premiile Gopo 2025. Peste 120 de filme românești intră în cursa pentru nominalizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr record de 122 de producții românești intră în etapa de jurizare pentru cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo. Este vorba despre lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje lansate în cinematografe, la festivaluri naţionale şi internaţionale sau pe platformele de streaming în 2024. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie, la București.

Gala Premiilor Gopo 2024. FOTO: Miluta Flueras
Gala Premiilor Gopo 2024. FOTO: Miluta Flueras

Selecția filmelor este realizată de două jurii de preselecție: unul dedicat lungmetrajelor, alcătuit din 11 profesioniști ai industriei cinematografice, și unul pentru documentare și scurtmetraje, format din 5 specialiști. 

Printre criticii, regizorii și producătorii implicați în acest proces se numără Dana Duma, Ion Indolean, Marian Crișan, Constantin Popescu, Maria Popistașu și Anamaria Antoci.

Din juriul de documentare şi scurtmetraje fac parte 5 profesionişti din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe și Andreea Chiper, regizorul Șerban Georgescu, producătoare de film Velvet Moraru și selecționera de film Anca Păunescu.

La categoria Cel mai bun film, sunt 42 de lungmetraje în competiție, printre care: Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu) și Băieții buni ajung în Rai (r. Radu Potcoavă). De asemenea, 22 de documentare, precum Nasty (r. Tudor Giurgiu) și Hai, România (r. Claudiu Mitcu), alături de 67 de scurtmetraje, concurează pentru nominalizări.

Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Opt ilustrate din lumea ideală (r. Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz), Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Amar (r. Diana Gavra) și Hai, România (r. Claudiu Mitcu) se numără printre cele 22 de producții înscrise în competiție la categoria documentar.

La categoria scurtmetraj, au fost înscrise 67 de filme, incluzând producții de ficțiune, documentare și animații. Printre titlurile selectate se regăsesc Anul trecut la Gara de Nord (r. Marin Cumatrenco), Flori, fete și băieți (r. Simona Borcea), Neliniște (r. Simona Deaconescu, Paul Negoescu), Despre imposibilitatea unui omagiu (r. Xandra Popescu) și Buffon (r. Bogdan Theodor Olteanu). Lista completă a filmelor 

Nominalizările finale vor fi anunțate în martie, iar câștigătorii vor fi desemnați prin votul a peste 650 de profesioniști ai industriei cinematografice, sub supravegherea firmei de audit PwC România.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite