Peste 9.000 de locuri de muncă vacante, cele mai multe pentru cei cu studii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 9.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe fiind adresate persoanelor cu studii medii.

Concret, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în Cluj au la dispoziţie 1368 de locuri de muncă, în timp ce în Bucureşti există 1291 de joburi puse la dispoziţia şomerilor. În schimb, în Arad şi în Prahova sunt 493 de locuri de muncă, respectiv 469. La polul opus, cea mai slabă ofertă a agenţilor economici poate fi întâlnită în Covasna (8) şi Caraş-Severin (1). 

La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 1.077 locuri de muncă, după cum urmează: 231 analist servicii client, 40 inginer mecanic, 31 funcţionar economic, 28 programator, 22 manager proiect, 22 consilier administraţia publică, 21 analist, 18 inginer producţie, 17 inginer de sistem software, 17 inginer construcţii civile, industriale şi agricole.

Pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 8.178 locuri de muncă, dintre care: 895 confecţioner-asamblor articole din textile, 509 muncitor necalificat în industria confecţiilor, 498 muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor şi 346 operator confectioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice.

Nivel record al şomajului în Europa

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).

Pe aceeaşi temă:

Vasluienii dornici să muncească în străinătate pot merge în Germania. Se caută bucătari, barmani şi ospătari

Germanii nu se tem de o invazie a românilor, ba din contră, îi caută din ce în ce mai mult. Eures România are disponibile 80 de locuri de muncă pentru vasluienii calificaţi în meseriile de bucătar, barman şi ospătar.

Şapte ţări din Europa angajează români. Medici, măcelari sau şlefuitori, căutaţi prin Eures. Salariile, până la 5.000 de euro/lună

Angajatori din Irlanda, Ungaria, Danemarca, Norvegia şi Spania caută, prin reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă Eures, medici, ingineri, bucătari sau şlefuitori români. Salariile variază de la 450 de euro, până la 5.000 de euro lunar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite