Peste 20% dintre companii private spun că vor face angajări începând din aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20% din companiile româneşti consideră că vor avea nevoie de angajaţi noi începând din aprilie, arată un studiu realizat de compania Manpower.

Dintre cei 635 de angajatori intervievaţi, cei mai mulţi au răspuns că nu vor face angajări noi în următorul trimestru al acestui an, dar un procent de 21% dintre participanţii la studiu au prognozat o creştere de personal în companiile lor.

Rezultatul studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă a arătat că previziunea de angajare în perioada aprilie – iunie este de 13%, în creştere cu două procente atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Companiile din sectorul industrial sunt cele mai optimiste. Reprezentanţii acestora au prognozat pentru trimestrul următor o creştere cu 25% a personalului angajat, fiind urmate de companiile care activează în domeniul comerţului cu amănuntul, care prevăd o creştere cu 22% a angajaţilor în domeniu.

În pofida optimismului angajatorilor în ceea ce priveşte creşterea efectivelor de personal, turbulenţele financiare care au loc în această perioadă la nivel global ar putea domoli avântul companiilor de a face noi angajări, a arătat directorul general al companiei Manpower, Valentin Petrof.

„Optimismul angajatorilor români va fi probabil temperat de turbulenţele financiare care continuă să aibă un impact atât asupra României, cât şi asupra altor pieţe ale lumii”, spune Petrof.

România, în criză de talente

Potrivit studiului, pe piaţa de muncă românească există o cerere mare de personal calificat, însă companiile găsesc destul de greu astfel de oameni.

„În ciuda faptului că angajatorii prezintă intenţii de suplimentare a efectivelor de angajaţi, identificarea talentelor care să le poată susţine business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decât aceştia se aşteaptă. Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte ţări”, a explicat directorul general al companiei Manpower.

George Butunoiu, consilier HR, a explicat, pentru „Adevărul”, că în România nu este o criză de talente, dar că oamenii foarte calificaţi nu acceptă întotdeauna ofertele salariale destul de modeste ale angajatorilor români.

„În România se găseşte personal calificat, dar nu întotdeauna companiile sunt dispuse să plătească astfel de oameni. Nu e o criză de talente, dar niciodată nu vor fi angajatorii mulţumiţi şi cu oamenii pe care îi găsesc şi cu salariul pe care aceştia îl pretind”, a spus Butunoiu.

În judeţele afectate de şomaj nu se fac angajări

La sfârşitul lunii februarie, rata şomajului era de 5,78%, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Din cei 510.409 şomeri, cei mai mulţi proveneau din judeţele Vaslui, Mehedinţi şi Dolj. Studiul realizat de Manpower arată că în zonele în care se află aceste judeţe perspectivele de angajare sunt destul de modeste, iar în regiunea din Sud-Est-ul ţării în care se află judeţele Mehedinţi şi Dolj perspectivele de angajare sunt chiar în scădere cu un procent faţă de actualul trimestru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite