Pericolele la care se expun schiorii după căderile masive de zăpadă în Poiana Brașov. Ce sfaturi dau salvamontiștii

0
Publicat:

Ninsoarea din noaptea de vineri spre sâmbătă a făcut ca stratul de zăpadă din Poiana Brașov să devină unul extrem de consistent. Schiorii care nu respectă regulile se expun, însă, la tot felul de pericole

Schiorii care părăsesc pârtiile pot ajunge înzăpeziți FOTO Salvamont Brașov
Schiorii care părăsesc pârtiile pot ajunge înzăpeziți FOTO Salvamont Brașov

Zăpada căzută la început de weekend la Brașov a atras un număr mare de iubitori ai sporturilor de iarnă pe pârtiile din Poiana Brașov. Nu este, în această situație, deloc de mirare că au apărut și destul de multe apeluri la 112, în urma cărora salvamontiștii brașoveni au avut, sâmbătă, o zi încărcată.

Reprezentanții Serviciului Salvamont Brașov au prezentat câteva din pericolele la care se expun schiorii care aleg să se distreze în Masivul Postăvaru.

Dacă nu cunoașteți foarte bine conformația masivului, este greu să vă orientați și să schiați în afara pârtiei, paralel cu aceasta. Văile din Masivul Postăvaru, unde sunt tentați să meargă de cele mai multe ori schiorii, au o dispunere aproape perpendiculară față de pârtii, fapt care face ca, odată ce turiștii au intrat pe aceste văi, să le fie imposibil să mai iasă înapoi în pârtie, rămânând blocați în zone izolate”, au explicat reprezentanții Serviciului Salvamont Brașov.

Cei care cad în zăpadă pot rămâne destul de ușor imobilizați în aceasta, fapt care le va crea nu numai probleme de mișcare, ci și de respirație. Se poate ajunge în această situație deoarece schiatul în pădure presupune deplasarea într-o lumină variabilă, de multe ori insuficientă și difuză, astfel că obstacolele sunt observate târziu.

Pericolele care îi pândesc pe schiori

În condițiile unui strat de zăpadă mare, înaintarea la deal, pentru ieșirea înapoi în pârtie, este foarte anevoioasă, iar acest fapt duce la consumarea unei resurse foarte mari de energie și la transpirare abundentă. Odată oprite, aceste persoane sunt predispuse la frig, putând intra foarte ușor în stare de hipotermie. Vântul poate accentua și mai mult această stare de frig.

Salvamontiștii le transmit și câteva sfaturi celor care ajung în astfel de situații nedorite.

Întoarceți-vă înapoi pe urmele pe care ați coborât, dacă este posibil. Anunțați echipele Salvamont despre situația voastră și nu așteptați să se înnopteze. Oferiți coordonate GPS, pentru ca echipele de salvare să vă cunoască poziția exactă, sau indicații cât mai clare. Odată ce ați anunțat echipele Salvamont despre situație, adăpostiți-vă în proximitatea locației oferite și rămâneți pe loc”, spun reprezentanții Serviciului Salvamont Brașov.

Acțiunile de evacuare a turiștilor blocați necesită structurilor Salvamont resurse umane și de timp foarte mari, resurse care, în cazul zilelor cu trafic intens pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, sunt limitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite