Pentru ce se roagă românii. Războaiele bagă spaima în oameni. Psiholog: „Tot mai multe persoane trăiesc cu frică“

0
Publicat:

Conflictele armate care au loc în lume îi afectează pe români, susţin psihologii. Astfel, ceea ce se întâmplă în ţări precum Ucraina sau Israel poate cauza probleme importante pentru persoanele mai sensibile.

Frică SURSĂ FOTO Shutterstock
Frică SURSĂ FOTO Shutterstock

Mai ales de la izbucnirea războiului din Ucraina, ce se poartă chiar la graniţele ţării noastre, foarte mulţi români au început să se teamă pentru propria viaţă. Este un lucru certificat de psihologi și poate fi o explicație a pelerinajului-record de la Iași, de la Sfânta Cuvioasă Parascheva (prăznuită la 14 octombrie), unde oamenii au venit să se roage, speriați de ce le poate aduce viitorul

„Pot dezvolta anxietate şi depresie"

Având în vedere că există un război care se duce chiar la graniţele ţării noastre, nu este de mirare, susţin specialiştii, că există foarte mulţi români care trăiesc cu frică şi ajung să dezvolte afecţiuni grave din această cauză. 

Chiar dacă şocul iniţial, cauzat de începerea războiului, a fost foarte puternic, mulţi români au reuşit să se împace cu ideea conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, printre ei există şi oameni care nu reuşesc să-şi gestioneze prea bine emoţiile, iar nesiguranţa zilei de mâine îi înspăimântă.

Cu siguranţă, orice război provoacă un şoc în rândul populaţiei, mai ales unul care izbucneşte în apropiere. Şocul iniţial a fost mare, dar mulţi oameni au reuşit să se liniştească, să-şi gestioneze emoţiile, iar aici ne referim la conflictul armat din Ucraina. La fel şi în cazul celui din Israel. Totul depinde de capacitatea individuală de a gestionea emoţiile, de a accepta realitate. Există, astfel, persoane care au dezvoltat anxietate, chiar simptomatologie depresivă. Pe mulţi oameni, lipsa unei previziuni asupra viitorului îi sperie. Totodată, contextul economic nefavorabil este un alt factor ce îi înspăimântă pe români", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Ştirile alimentează frica populaţiei

Specialiştii susţin că, de multe ori, informaţiile răspândite de mass media, dar şi pe reţelele de socializare pot reprezenta un factor ce alimentează frica celor care au probleme în gestionarea emoţiilor. 

De multe ori, informaţia poate fi falsă, poate fi neverificată. Astfel, multe persoane pot pica în capcană şi se pot informa din surse nesigure. Pe internet există tot felul de pagini menite să alimenteze frica oamenilor, să aducă acel senzaţional negativ care sperie. Astfel, cei care au probleme în gestionarea emoţiilor pot fi influenţaţi foarte uşor de informaţiile false. În momentul în care o persoană are trăiri intense, simte teamă, îi este mai greu să fie cerebrală şi să cearnă informaţia citită", a adăugat psihologul clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite