Parlamentarii sunt împotriva OMG-urilor, dar vor centrale nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi din trei parlamentari români nu vor ca ogoarele României să fie cultivate cu plante modificate genetic, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Organismele Modificate Genetic (OMG) au devenit subiect aprins de dezbateri, vara aceasta, atât în Parlamentul European, cât şi în cel naţional. Acum o săptămână, Parlamentul Uniunii a hotărât să lase la latitudinea statelor membre decizia de a interzice cultivarea plantelor modificate genetic. 

Evenimentul a venit într-un moment când, la Bucureşti, Comisia pentru agricultură din Parlament analizează o propunere pe această temă - obligativitatea etichetării produselor care conţin OMG-uri şi interzicerea pe o perioadă de cinci ani a culturilor de porumb şi de cartof modificat genetic. 

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, a făcut un sondaj în rândul senatorilor şi deputaţilor români, pentru a evalua şansele ca proiectul să treacă prin Parlament.

Majoritatea, pentru etichetarea produselor OMG

La primul punct din proiectul de lege, cel al etichetării mărfurilor care conţin produse modificate genetic, aproape toţi parlamentarii sunt de acord că românii trebuie să ştie ce mănâncă. Opinia este generalizată (93% din parlamentari sunt pentru), cu mici diferenţe: minoritarii sunt unanimi în privinţa asta, cei de la PSD sunt în proporţie de 98% de acord cu prevederea, iar liberalii înregistrează cele mai multe opţiuni împotrivă (13%). 

Să nu producem, să nu importăm

Procentele în favoarea OMG-urilor cresc atunci când este vorba despre importarea şi, mai ales, cultivarea de plante modificate genetic. Doar doi din trei parlamentari sunt împotriva cultivării şi trei din patru nu sunt de acord cu importarea lor.  

Nu este cazul însă ca oamenii să se lase păcăliţi de rezultatele acestui sondaj. Ele exprimă doar părerea personală a respondenţilor, dar ea nu se va reflecta neapărat în rezultatul votului dat pe proiect, fiindcă va conta, ca întotdeauna, ordinul de partid. Cu atât mai mult, cu cât lobby-ul producătorilor de OMG-uri este suficient de puternic pentru a influenţa pzoiţionarea partidelor. 

Împotriva închiderii centralelor nucleare

Parlamentarii sunt mult mai puţin ecologişti la capitolul energie nucleară. Spre deosebire de politicienii din alte state ale Uniunii, ai noştri sunt pragmatici, adică mai puţin dispuşi să renunţe la energia ieftină produsă de reactoarele nucleare. Dacă Germania a luat decizia de a închide toate centralele nucleare, o iniţiativă similară nu ar fi susţinută în România decât de 10% din parlamentari.

Ba mai mult decât atât, 41% din parlamentarii autohtoni par să nu fi fost sensibilizaţi în niciun fel tragedia de la Fukushima, şi spun că ar trebui să dezvoltăm noi reactoare nucleare. Paradoxal, doar 10% consideră însă că energia nucleară ar trebui să fie prioritară. 

Doi din cinci parlamentari optează pentru un compromis: să nu punem în funcţiune alte reactoare, dar să le păstrăm pe cele existente. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite