OMS: Persoanele asimptomatice rareori transmit noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele asimptomatice nu prea transmit mai departe infecţia cu noul coronavirus. Cel puţin acestea sunt ultimele veşti care vin de la experţii epidemiologi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea, măsurile de protecţie individuale nu trebuie slăbite, în contextul în care există o foarte fină distincţie între persoanele asimptomatice şi cele pre-simptomatice şi care pot transmite mai departe virusul, atrag atenţia medicii.

„Din datele pe care le avem, încă pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul la o altă persoană. Avem mai multe date şi rapoarte din ţări care fac anchete epidemiologice extrem de detaliate. Urmăresc cazurile asimptomatice, urmăresc contacţii acestor persoane şi nu descoperă o transmisie ulterioară. Sunt cazuri extrem de rare, şi majoritatea acestor informaţii nu a ajuns încă în literatura de specialitate”, a declarat Maria van Kerkhove, care a atras atenţia că trebuie făcută distincţia între persoanele cu adevărat asimptomatice şi cele care au părut a fi iniţial astfel, dar au dezvoltat simptome ulterior.

Cazurile asimptomatice nu trebuie să ne facă să uităm de precauţie

Experţii epidemiologi sunt de părere că aceste informaţii oferite de înaltul oficial al OMS nu doar că nu reprezintă un fapt surprinzător, dar ele nu ar trebui să ne facă să renunţăm la măsurile de precauţie în contextul în care există o graniţă fină, rareori demonstrabilă a priori, între persoanele asimptomatice şi cele pre-simptomatice. „Termenul de asimptomatic este unul înşelător. În măsura în care, în perioada asta, încă investigăm semne, simptome şi manifestări de boală COVID-19, nu putem să afirmăm cu tărie şi certitudine despre persoanele asimptomatice altceva decât că nu le-am definit încă foarte bine. Atunci, faptul că o persoană nu face simptome moderate de COVID-19 şi transmite mai puţin, poate că ţine de boală sau poate că ţine de bolnav, poate că ţine de ecosistemul lui fizic, biologic, la nivel de organism, imunitate. Altfel, medical vorbind, aceşti oameni au descoperit gaura din covrig. Dacă un om are o imunitate competentă, şi «educată» în ceea ce priveşte noul coronavirus, ce gestionează bine infecţia la început, este la mintea cocoşului că virusul nu se va replica şi, drept urmare, persoana nu prea are ce să transmită. Autorităţile nu au făcut, prin genul ăsta de declaraţii, decât să lanseze nişte truisme. Niciodată nu s-a pus problema că o persoană care face o formă uşoară a bolii poate fi înalt contagioasă. S-a pus în schimb problema că şi dacă o persoană este minim contagioasă, într-o aglomerare urbană, sau că e la metrou, la o înmormântare, la şcoală sau la mall, este suficient să găsească o persoană care să devină înalt-contagioasă. În matematica unei transmiteri epidemice comunitare, veriga cea mai slabă dă tonul pandemiei”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu.

„Persoanele asimptomatice probabil că sunt asimptomatice pentru că virusul se multiplică mai puţin şi astfel posibilitatea de a transmite boala şi altora este mai redusă. Dar această posibilitate nu este exclusă. Nimeni nu cred că a generat o dovadă şi nici nu se poate genera aşa ceva, cum că toate persoanele asimptomatice nu transmit virusul. Mai mult, sunt persoane care sunt asimptomatice şi, după un anumit interval de timp, pot să prezinte simptome. În cazul acestor persoane, ne putem gândi că posibilitatea transmiterii creşte, pentru că apariţia simptomatologiei se corelează cu o multiplicare virală mai intensă. Sigur, majoritatea celor care fac forme inaparente, aşa cum le spunem noi, adică acelea care nu sunt detectate, au o viremie mică şi posibilitate de transmitere mai redusă, dar nu putem exclude întotdeauna”, a declarat şi profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Bărbaţii cu chelie, mai expuşi la pandemie

Noi studii ştiinţifice arată de ce bărbaţii – în special cei cu calviţie – sunt afectaţi mai grav de COVID-19 decât femeile. Cercetătorii de la Universitatea Brown din Rhode Island au constatat că hormonii androgeni, cei care provoacă şi apariţia cheliei la bărbaţi, ajută noul tip de coronavirus să atace celulele. „Considerăm că androgenii, hormonii masculini, sunt cu siguranţă o cale de acces a virusului în celulele noastre. Considerăm că această condiţie, calviţia, este un indicator perfect în privinţa severităţii bolii“, a declarat autorul principal al studiului, Carlos Wambier. 

Wambier şi echipa sa au desfăşurat două studii în Spania. Rezultatele unuia dintre ele, publicat în revista Academiei Americane de Dermatologie, arată că 79% dintre 122 de bărbaţi testaţi pozitiv cu COVID-19 şi internaţi în trei spitale din Madrid aveau chelie. Un studiu separat pe 41 de pacienţi din Spania a arătat că 71% dintre ei aveau calviţie. Echipa de oameni de ştiinţă continuă cercetările, iar Wambier şi colegii săi cred că dacă teoria este corectă, atunci tratamentul anti-androgeni poate fi folosit împotriva COVID-19. „Dacă nu se va găsi un vaccin sau acesta nu va fi eficient, supresia de androgeni ca tratament profilactic poate reduce severitatea bolii COVID-19“, se spune în studiul citat. 

Cei cu grupa sanguină 0 au risc mai scăzut 

Un alt studiu, efectuat de compania 23andMe, specializată în teste genetice, a evidenţiat că persoanele cu grupa sanguină 0 au riscuri mai reduse de a se infecta cu noul coronavirus şi de a fi spitalizate, informează cotidianul „Financial Times”. Datele preliminare ale studiului asupra a 750.000 de participanţi arată că persoanele cu grupa sanguină 0 prezintă o probabilitate mai redusă cu 9%-18% de a se infecta cu noul coronavirus. Persoanele care au fost expuse virusului - inclusiv angajaţi medicali şi din serviciile de intervenţie - au prezentat şanse mai mici cu 13%-26% de a se infecta, potrivit datelor obţinute, care nu au fost încă revizuite sau publicate în jurnale ştiinţifice. Cercetătorii companiei 23andMe au identificat o variaţie în genele AB0 care generează codificări ale grupelor sanguine şi ar explica riscurile mai reduse. Rezultatele sunt notabile şi în contextul în care boala COVID-19 a fost asociată cu formarea cheagurilor de sânge şi cu afecţiuni cardiovasculare. În afară de cercetările efectuate de 23andMe, alte două studii au verificat variaţii în funcţie de genele AB0. Un studiu din China arată că grupa sanguină 0 prezintă un risc mai redus de infectare. Alt studiu, efectuat de Universitatea Columbia din New York, a arătat că doar persoanele cu grupa de sânge 0 pozitivă au şanse mai reduse de infectare cu noul coronavirus. Studiul realizat de 23andMe nu a depistat nicio diferenţă privind probabilitatea de infectare între grupele 0 pozitivă şi 0 negativă.

Carenţa vitaminei K duce la forme grave

În acelaşi timp, cercetătorii olandezi care studiază pacienţii care au fost internaţi la spitalul Canisius Wilhelmina din oraşul Nijmegen au descoperit o legătură între deficienţa vitaminei K şi cele mai grave efecte ale coronavirusului. Practic, pacienţii care au murit sau au ajuns la Terapie Intensivă cu COVID-19 aveau un deficit de vitamina K. Dacă noile teorii vor fi confirmate de studii mai ample, schimbarea dietei pentru un aport sănătos de vitamina K şi suprimarea excesului de hormoni androgeni ar putea fi folosite profilactic, pentru a reduce severitatea bolii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite