O asociaţie militează pentru introducerea unei noi meserii în România: cea de consultant în alăptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia ProMama militează pentru introducerea unei noi meserii în România, cea de consultant în alăptare, în condiţiile în care rata alăptării la noi în ţară este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

„Am făcut deja un dosar pentru recunoaşterea acestei meserii pe care l-am înaintat Ministerului Sănătăţii. În momentul în care ne-am dus la Ministerul Muncii, ni s-a spus că este nevoie de un aviz de la ministerul de resort. Până acum, nu s-au primit aprobările, deşi există studii care arată necesitatea unei astfel de meserii la noi în ţară”, a explicat pentru adevarul.ro Sorana Mureşan, directorul asociaţiei ProMama. 

O singură asistentă la 40 de nou-născuţi 

Potrivit acesteia, în spitalele de stat, îndeosebi în maternităţi, la 40 de nou născuţi este o singură asistentă. „Chiar dacă ar vrea să îi explice unei mame cum să alăpteze, nu ar avea timp fizic pentru a face acest lucru”, a precizat Sorana Mureşan, care susţine că interes pentru această meserie există. 

„Consultanţii în alăptare ar trebui să facă parte din echipa medicală a spitalelor. Această meserie o poate face orice persoană care are studii medicale sau cursuri de echivalare”, a completat Sorana Mureşan.

Româncele nu au suficiente informaţii despre alăptare 

O petiţie lansată de asociaţia ProMama privind necesitatea înfiinţării meseriei de consultant în lactaţie a adunat peste 1.000 de semnături în doar 48 de ore, a atras atenţia directorul asociaţiei, explicând că româncele nu alăptează din cauză că nu au suficiente informaţii dar şi pentru că multe dintre ele deţin informaţii greşite. 

„Sunt foarte puţine maternităţile care susţin, cu adevărat, alăptarea. Bebeluşii care nu sunt alăptaţi la naştere sunt expuşi la numeroase riscuri. Aceştia pot dezvolta complicaţii chiar şi de la o banală răceală”, a mai spus Sorana Mureşan. 

98% din femei sunt capabile să alăpteze 

Ţara noastră se află pe un loc codaş în Europa în ceea ce priveşte alăptarea exclusivă până la şase luni (12,6%) în comparaţie cu media europeană (40%). Cu toate acestea, statisticile arată că 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se află pe primul loc la mortalitatea infantilă, alăptarea are un rol covârşitor la reducerea acesteia.  

În prezent, în România sunt 20 de Consultanţi Certificaţi Internaţional în Alăptare, numărul fii în creştere, ceea ce justifică introducerea şi în Nomenclatorul ocupatiilor din România  a competentei de consultant de lactaţie, asemenea altor ţări din Europa, cum ar fi Germania, Austria, Danemarca, Olanda, Ungaria, unde sunt deja introduse în COR, punctează Mureşan.

La nivel mondial există peste 25.000 (2013) de Consultanţi de Lactaţie Certificaţi Internaţional, din 96 de ţări. Majoritatea au profesia de bază în domeniul medical şi lucrează în asistenţa medicală de stat sau privată, certificarea în domeniul lactaţiei fiind o competenţă suplimentară

Ce este, de fapt, consultantul în lactaţie 

Consultantul în lactaţie este o persoană fizică specializată în prevenirea şi rezolvarea problemelor legate de alăptare. Ajută mamele în perioada pre şi postnatală pentru iniţierea optimă, stabilizarea şi menţinerea lactaţiei, la cele cu diferite probleme apărute în procesul alăptării, la mamele aflate în situaţii speciale sau la cele cu  bebeluşi cu nevoi speciale. 

Practica lor este bazată pe “dovezi ştiinţifice”, cercetare curentă, informaţii de actualitate. Sunt o verigă în echipa medicală, ei ţin legătura şi trimit când este nevoie, cazurile, la medici, spitale, servicii sociale şi comunitare. Educă comunitatea în ceea ce priveşte importanţa promovării, protejării şi sprijinirii alăptării, organizează evenimente care promovează alăptarea, încurajează politicile de sprijin în alăptare ale spitalelor, mediilor medicale şi organizaţiilor. 

„Sunt la curent cu cercetările curente în domeniul lactaţiei, conduc şi participă la cercetări, diseminează rezultatele cercetărilor în rândul cadrelor medicale şi colegilor. Prezintă lucrări şi iau cuvântul la conferinţe şi traininguri, educă cadrele medicale din spitale şi clinici, educă clasele pre şi postnatale şi sprijină familiile noi”, arată asociaţia ProMama.

Pe aceeaşi temă:

Meseria de bonă, la un pas de a fi recunoscută oficial. Proiectul de lege a trecut de Senat. Cum poţi deveni dădacă

Senatul a adoptat, marţi, în plen, o iniţiativă legislativă privind exercitarea profesiei de bonă. Practic, sunt stabilite situaţiile în care o persoană poate fi angajată ca dădacă. Potrivit actului normativ, familia este obligată să încheie un contract de muncă pentru aceasta. Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de deputaţi.

Bone pentru toţi copiii cu bani de la Primărie

În curând, toţi copiii indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea beneficia de serviciile unor bone, datorită unui proiect de lege ce va fi iniţiat până la sfârşitul lunii. În plus, proiectul legislativ vrea să reglementeze meseriile de bone şi babysitter, care, potrivit specialiştilor, sunt diferite.

Aproape 1.300 de femei şomere au primit certificat de bonă recunoscut în UE

Aproape 1.300 de femei fără ocupaţie au fost pregătite la Şcoala Bonelor şi au primit certificat de calificare în meseria de babysitter, recunoscut în toate statele UE, în cadrul unui proiect european demarat în 2010 de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) şi Ministerul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite