Număr record de transplanturi hepatice în 2013. Alţi 300 de români aşteaptă să primească un ficat nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
300 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic FOTO Adevărul
300 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic FOTO Adevărul

În doar şapte luni de zile au fost efectuate 78 de transplanturi hepatice, asta în condiţiile în care estimarea iniţială era de 75 de astfel de intervenţii până la sfârşitul lunii decembrie 2013. Medicii chirurgi anticipează că va fi depăşit pragul de 100 de transplanturi hepatice, fapt care va face ca România să înregistreze un record la nivel european în acest domeniu.

În acest moment, alţi 300 de români aşteaptă să primească un ficat nou. Explozia de transplanturi hepatice e urmare a faptului că medicii implicaţi în activitatea de transplant au reuşit să convingă familiile persoanelor aflate în moarte cerebrală să doneze organele funcţionale.

„La începutul anului nici noi nu am bănuit că vom avea un număr atât de mare de donatori care vor exista în 2013”, a declarat profesorul Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, citat de Agerpres.

Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii s-au terminat mai repede, aşa că a fost nevoie de o rectificare bugetară şi pentru acest program.

„70 de milioane de lei vor merge către programele naţionale de sănătate; primim credite de angajament, unul dintre ele fiind transplantul - ştiţi că suntem destul de mult descoperiţi”, a declarat luna trecută ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Transplantul în România, mai ieftin decât în străinătate

Costurile unei operaţii de transplant în România sunt mici comparativ cu cele din străinătate. Dacă un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro, în străinătate variază între 80.000 şi 100.000 de euro.
 
Un transplant de inimă costă 43.000 de euro în ţară şi 120.000-150.000 de euro în străinătate, iar un transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro în ţară, respectiv între 150.000 şi 200.000 de euro în străinătate. De asemenea, un transplant de măduvă costă în ţară 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro.

În prezent,  Ministerul Sănătăţii se află în faza de avizare a criteriilor de acreditare a unităţilor care efectuează proceduri de transplant.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Numărul donatorilor de organe a crescut, dar e nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toate operaţiile de transplant să poată fi făcute. În acest moment, multe organe ce ar putea fi folosite pentru salvarea unor vieţi ar putea ajunge la gunoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite