Noi restricţii la graniţă: Sunt afectaţi mai ales românii care se întorc din străinătate
0Pasagerii care vin din 62 de ţări aflate pe lista galbenă a zonelor cu risc epidemiologic ridicat – printre care şi SUA, Franţa, Belgia, Spania şi Italia – trebuie să prezinte, la intrarea în România, un rezultat COVID negativ la testul TR-PCR, realizat cu maximum 3 zile înainte, apoi sunt obligaţi să intre în carantină. Măsura, care prevede şi o serie de excepţii, intră în vigoare începând din data de 12 februarie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis două hotărâri consecutive care prevăd condiţii restrictive de intrare pe teritoriul României, în încercarea de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, mai ales a tulpinilor supercontagioase identificate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, ţări care se află printre cele 62 de state considerate „zone galbene”.
Costul unui test RT-PCR, până la 180 de euro
Măsura îi afectează în principal pe românii care muncesc în străinătate, care se întreabă de ce sunt nevoiţi să prezinte un rezultat negativ la testul RT-PCR, dacă oricum sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină la domiciliu. Durata izolării poate fi redusă la 10 zile, dacă prezintă un al doilea rezultat negativ la testul RT-PCR, ceea ce presupune costuri suplimentare. De exemplu, un român care se întoarce în ţară din Berlin va plăti, în Germania, între 80 şi 180 de euro pentru un test RT-PCR. Preţul variază în funcţie de asigurarea medicală.
Pe de altă parte, România se aliniază astfel la politicile de sănătate publică mai severe adoptate în multe state, pe fondul creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Printre ţările de pe lista cu zonele galbene se află SUA, Spania, Portugalia, Istrael, Irlanda, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Belgia, Germania, Austria sau Elveţia. Reamintim că criteriul pe baza căruia se face stabilirea ţărilor cu risc epidemiologic ridicat este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare decât cea înregistrată în România, în perioada similară.
Acest criteriu a generat dispute, în condiţiile în care capacitatea de testare efectivă a României este mult mai mică decât cea din statele europene, multe dintre ele incluse pe „lista galbenă”.
Ce excepţii prevede ultima hotărâre a CNSU
Românii care se întorc din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Irlanda sunt exceptaţi de la măsura carantinei doar dacă sunt conducători auto (a căror profesie presupune deplasarea pe teritoriul acestor state, pentru transport de marfă sau pasageri), piloţi de aeronave sau membri ai echipajului, diplomaţi sau membri ai misiunilor diplomatice. De asemenea, sunt exceptaţi pasagerii aflaţi în tranzit, adică persoanele care nu rămân pe teritoriul României mai mult de 24 de ore, dar şi cei care fac dovada că au fost vaccinaţi anti-COVID cu a doua doză în urmă cu cel puţin 10 zile. Aceste prevederi se aplică din data de 12 februarie, ora 0.00.
Nu trebuie să prezinte un test negativ RT-PCR, nici să stea în carantină, cei care au trecut prin boala COVID-19 în cel mult 3 luni înainte de a intra în ţară sau copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani.
De asemenea, fac excepţie de la aceste măsuri lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţionate, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi.
Călătoriile internaţionale, condiţionate de „motive întemeiate”
Majoritatea statelor europene, precum şi cele în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noile tulpini SARS-CoV-2 cu transmisibilitate ridicată, au adoptat măsuri restrictive de protecţie, cum ar fi prezentarea la intrarea pe teritoriu a unui rezultat negativ RT-PCR şi/sau carantina pentru o anumită perioadă. Majoritatea statelor din UE descurajează turismul şi precizează că permit intrarea în ţară doar pentru „motive întemeiate”, care pot consta în vizite la rude, călătorii de afaceri sau deplasări în scop medical. SUA cere test negativ PCR chiar şi copiilor de peste 2 ani.
Ministerul Afacerilor Externe informează că persoanele care sosesc în Cehia din state incluse pe listele portocalie, roşie şi roşu închis – printre care şi România, care este inclusă pe lista roşie – trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul ceh, rezultatul negativ al unui test molecular PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii, sau al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior sosirii.
Măsura a început să fie aplicată de vineri, 5 februarie. Accesul în Cehia este permis doar pentru motive întemeiate, respectiv întoarcerea la reşedinţă, deplasarea în scop de muncă, studii, raţiuni familiale, fiind excluse călătoriile în scop turistic, mai spune MAE.
Autorităţile sanitare din România au inclus Cehia pe lista „zonelor galbene” cu risc epidemiologic ridicat. Cehia a înregistrat o explozie a cazurilor de coronavirus de la sfârşitul lunii septembrie. Ţara, care numără puţin peste 10 milioane de locuitori, a depăşit în luna februarie 1 milion de cazuri de infectări.
Noi restricţii din partea autorităţilor de la Sofia
Persoanele care se deplasează din România în Bulgaria şi care nu se încadrează în excepţiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular PCR, cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria dinspre România numai prin punctele de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin şi Vama Veche-Durankulak. Măsura a fost anunţată sâmbătă de MAE, care precizează că de la noile reguli sunt exceptaţi pasagerii aflaţi în tranzit şi cei ale căror profesii presupun deplasările (şoferi, piloţi, marinari, diplomaţi).
Bulgaria nu se află pe lista galbenă a zonelor cu risc epidemiologic pentru care România solicită pasagerilor rezultat negativ la testul PCR şi carantină ulterior intrării în ţară. Mai mult, România permite intrarea nerestricţionată a tuturor angajaţilor transfrontalieri bulgari.
Testele anti-COVID, obligatorii în Austria şi în Suedia
Din data de 10 februarie 2021, toate persoanele care călătoresc în Austria trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul austriac, rezultatul negativ al unui test de tip PCR sau antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. În situaţia în care testul pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (PCR sau antigen) nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data intrării pe teritoriul Austriei.
Începând cu data de 6.02.2021, ora 0.00, toţi cetăţenii străini care călătoresc în Regatul Suediei trebuie să prezinte, la frontieră, un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii. În situaţia neprezentării testului, intrarea în Regatul Suediei va fi refuzată. Sunt exceptaţi de la această obligaţie rezidenţii, minorii, cei care călătoresc în Suedia pentru a efectua o intervenţie medicală, precum şi profesioniştii din transporturi terestre, maritime sau aeriene.
Măsuri similare au fost instituite încă din luna ianuarie de autorităţile din Franţa, Portugalia, Norvegia sau Belgia. Condiţiile de intrare în SUA sunt mai aspre din data de 26 ianuarie, de când până şi copiii de peste 2 ani trebuie să prezinte un rezultat negativ la testul RT-PCR. Măsura se aplică inclusiv cetăţenilor americani, rezidenţilor permanenţi şi cetăţenilor aflaţi în tranzit.