Noi reglementări în domeniul tutunului. Ce obligaţii vor avea producătorii şi ce  ţigări vor dispărea de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat miercuri o directivă a Uniunii Europene, revizuită, privind produsele din tutun. Concret, noul act normativ, care ar trebui să intre în vigoare din mai 2014, conţine norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate şi prezentate. De altfel, noua legislaţie introduce şi reglementări mai serioase în ceea ce priveşte ţigările electronice şi ţigările cu arome.

Prin noua directivă se urmăreşte îmbunătăţirea modului în care funcţionează piaţa internă a Uniunii Europene pentru produsele de tutun, asigurând în acelaşi timp un nivel înalt de sănătate publică. Alte motive pentru care a fost necesară revizuirea normelor sunt noile dovezi ştiinţifice privind aromele din produsele de tutun. În plus, arată oficialii europeni, se impunea o revizuire a normelor şi din cauza faptului că pe piaţă au apărut produse noi, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din tutun puternic aromate.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante motive pentru ca normele privind produsele din tutun să devină mai stricte este impactul negativ al consumului de tutun asupra sănătăţii populaţiei.

„Utilizarea tutunului provoacă aproximativ 700.000 de decese evitabile în UE, în fiecare an. Marea majoritate a fumătorilor încep să fumeze din tinereţe – 70% înainte de vârsta de 18 ani şi 94% înainte de vârsta de 25 de ani. Noua directivă urmăreşte ca produsele din tutun şi consumul de tutun în UE să fie mai puţin atractive, în special pentru tineri”, se arată într-un comunicat de presă.

Cum vor arăta viitoarele pachete de ţigarete?

Viitoarele pachete vor fi acoperite în mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sănătate sub formă de text şi imagini pe 65% din partea anterioară şi posterioară a pachetelor de ţigarete - de amplasat pe marginea superioară. În plus, 50% din suprafaţa părţilor laterale ale pachetelor va fi, de asemenea, acoperită cu avertismente referitoare la sănătate, dar şi cu actualele indicaţii privind conţinuturile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

„Norme similare se vor aplica pachetelor conţinând tutun de rulat, care, de asemenea, vor trebui să aibă pe 65% din suprafaţa lor avertismente combinate referitoare la sănătate, pe partea anterioară şi posterioară, precum şi avertismentele suplimentare sub formă de text”, se mai arată în comunicat.

Cu toate că directiva vizează toate produsele din tutun, statele membre dispun de o oarecare libertate în ceea ce priveşte tutunul de pipă, trabucurile, ţigările de foi şi produsele din tutun care nu se fumează, care sunt utilizate în cantităţi mai miic.

Mentolul din ţigări va fi eliminat treptat în patru ani

Legat de arome, mentolul, care este considerat o aromă caracteristică şi va fi eliminat treptat din comerţul cu produse din tutun pe parcursul unei perioade de patru ani – perioadă care se aplică tuturor produselor cu o cotă de piaţă de peste 3% în UE.

Aditivii necesari pentru fabricarea produselor din tutun, inclusiv zahărul pierdut în timpul procesului de prelucrare, vor putea fi utilizaţi în continuare. Directiva nu face diferenţe între soiuri de tutun, cum ar fi tutunul Virginia, Burley sau oriental.

În ceea ce-i priveşte pe producători, aceştia sunt nevoiţi să raporteze într-un format electronic standardizat ingredientele conţinute de produsele din tutun. „Vor intra în vigoare obligaţii de raportare mai amănunţite pentru anumite substanţe frecvent utilizate în ţigarete şi în tutunul de rulat (listă de priorităţi). Acestea vor permite autorităţilor de reglementare să obţină mai multe informaţii cu privire la ingredientele conţinute în produsele din tutun, precum şi la efectele lor asupra sănătăţii şi a dependenţei”, se arată în comunicat.

Ţinta: reducerea cu 2% a consumului de tutun în cinci ani

La fel ca în precedenta directivă, raportarea va fi obligatorie pentru emisiile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon în cazul ţigaretelor, precum şi pentru alte emisii în cazul în care aceste informaţii sunt disponibile. De asemenea, statele membre pot solicita producătorilor să efectueze studii suplimentare privind efectele aditivilor asupra sănătăţii.

Este de aşteptat ca revizuirea să determine o reducere cu 2% a consumului de tutun în decurs de 5 ani. Aceasta înseamnă cu aproximativ 2,4 milioane de fumători mai puţin în UE.


UPDATE Producătorii de la JTI califică directiva drept „o ipocrizie“

Potrivit JTI, Directiva privind produsele din tutun „ nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE.

"Presiunile politice exercitate de grupurile de interese anti-tutun au cântărit mai greu decât necesitatea unor propuneri echilibrate, corecte şi bazate pe dovezi. Deciziile părtinitoare, luate în grabă, sunt contraproductive şi nu au ca rezultat o legislaţie eficientă. Mărirea excesivă a avertismentelor de sănătate, până la 65%, cu pictograme poziţionate în partea superioară a pachetului şi standardizarea formei şi dimensiunii ambalajului nu vor creşte gradul de conştientizare privind riscurile asociate fumatului", a declarat, într-un comunicat, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Oficialul JTI afirmă că „s-a creat încă un precedent periculos, un act de ipocrizie, prin care sunt îngrădite drepturile comerciale ale unei industrii legale în numele unui «bine public iluzoriu»“, astfel că obiectivele declarate privind sănătatea publică „nu vor fi atinse“.

Interzicerea mentolului, o oportunitate pentru contrabandişti

"Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scădere a incidenţei fumatului, în schimb va acorda contrabandiştilor o ocazie în plus să creeze o piaţă neagră paralelă, furnizând produse nereglementate, din ţările vecine, nemembre UE", potrivit JTI, unul dintre cei trei mari producători de ţigări din România.
 


Citeşte şi:

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Sunt ţigările chiar atât de periculoase?

Astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, mai mult decât în celelalte zile din an, auzim despre devastatoarele efecte ale fumatului asupra sănătăţii. Dar este acest obicei atât de periculos pe cât ni se spune?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite