Nereguli la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti. Ministerul va sesiza procurorii. Monica Pop, într-un posibil conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a constat mai multe nereguli la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti privind contracte încheiate între unitatea spitalicească şi o societate comercială. Ministerul anunţă că va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 „pentru a fi analizate posibile fapte de natură penală”.

„În ceea ce priveşte închirierea unui spaţiu destinat unui bufet de incintă, Corpul de Control nu a putut identifica, de exemplu, aprobarea Consiliului de Administraţie a DSP Bucureşti, caietul de sarcini al licitaţiei sau aprobarea Ministerului Sănătăţii conform HG 517 / 1991”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Ministerul Sănătăţii.

În legătură cu acest contract însă, Corpul de Control ar fi identificat două forme ale acestuia, una bătută la maşina de scris şi alta scrisă pe calculator, însă cele două documente ar fi fost diferite.

Concret, în forma scrisă la calculator a contractului ar lipsi un articol referitor la interzicerea subînchirierii spaţiului respectiv. Inspectorii Corpului de Control precizează că lipsa acestui articol în a doua formă a contractului a dus la subînchirierea ulterioară către o altă societate.

Inspectorii precizează că au descoperit şi un contract de închiriere a unui spaţiu pentru un atelier de reparaţii optică medicală, însă de la acest dosar lipsea aprobarea de la Ministerului Sănătăţii şi de la Consiliul de Administraţie.

„Iniţial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercială în 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a aceloraşi asociaţi”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul Sănătăţii a mai constat că Spitalul Oftalmologic a închiriat un spaţiu pentru înfiinţarea unei farmacii în 1993, însă inspectorii precizează că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale. „Astfel, documentul prevede ca societatea să efectueze o serie de reparaţii în Spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligaţii. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparaţiile nu sunt trecute în evidenţa contabilă”, se arată în documentul citat.

Totodată, inspectorii au mai constatat şi faptul că în perioada 2007 - 2011, managerul Spitalului a avut calitatea de angajat al acestei societăţi, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că raportul întocmit de Corpul de Control va fi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru analiza existenţei unor posibile fapte de natură penală.

Verificări în luna iunie

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut în luna iunie verificări la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. Monica Pop, managerul unităţii sanitare, declara pe 1 iunie că acel contrcat de închiriere încheiat cu firma Monona a fost încheiat „perfect legal”.

Când am încheiat contractul, era perfect legal. Cu ce am prejudiciat spitalul că am dat consultaţii într-un cabinet privat de două ori pe săptămâni?! Este perfect legal tot ve am făcut. Spitalul nu este al meu, este al primăriei. Nu putem să facem nimic de capul nostru”, a mai spus Monica Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite