Moșii de Vară, ziua în care toți morții se deșteaptă și se duc pe Valea cu Dor. Obiceiul cel mai bine păstrat de veacuri

0
Publicat:

În acest weekend, creștinii ortodocși au patru mari sărbători în decurs de trei zile: sâmbătă, 22 iunie, sunt Moșii de Vară. Duminică sunt Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea). Luni, 24 iunie, este a doua zi de Rusalii (Sfânta Treime), sărbătoare cu dată mobilă, și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu dată fixă. Popular, în data de 24 iunie sunt celebrate Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare păgână, în care se aduc ofrande pentru mana câmpurilor, iar la nivel mondial, este sărbătorită ia, cămașa tradițională românească.

De Moșii de Vară, sunt pomeniți morții Arhivă
De Moșii de Vară, sunt pomeniți morții Arhivă

Despre moși se zice că au fost nouă uncheși bătrâni care, pe unde mergeau, numai bine și minuni făceau. Conform credinței populare, în aceste zile se deșteaptă toți morții și se duc pe Valea cu Dor. Acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană în cursul anului. Cine nu găsește nimic ia țărână în poală și se întoarce mâhnit.

În lumea satului românesc, Moșii de Vară se țin până la amiază, apoi oamenii se apucă de lucrat. În această zi se poate lucra orice, dar nu se toarce, pentru a nu se întoarce colacii de la morți îndărăt. Tinerii taie nuiele de tei, cu care este împodobită gospodăria – se pun la icoane, la ferestre, la streșini și la porți.

Uncheși din Poiana Sibiului Arhivă
Uncheși din Poiana Sibiului Arhivă

Când vara plouă cu piatră, se aruncă afară câte o crenguță de tei uscat, pentru ca ploaia să înceteze. Ușile și ferestrele se ung cu usturoi și leuștean, spre a feri gospodăriile de duhuri necurate. Aceste duhuri se vor război cu duhurile bune în văzduh și din lupta lor va porni ploaia.

De Moșii de Vară, creștinii continuă să se ferească de duhurile necurate prin împodobirea locuințelor cu leuștean, tei, usturoi, precum și prin îmbunarea acestora și a morților cu ofrande. Pentru a grăbi plecarea de pe pământ a demonilor, în această zi se desfășoară obiceiul numit Goana Rusaliilor.

Obiceiul cel mai bine păstrat de veacuri

„Dintre obiceiurile populare de peste an, cele legate de cultul morților, al moșilor și strămoșilor sunt cele care s-au păstrat cel mai bine în contemporaneitate. Este vorba despre Moșii de peste an, precum Moșii de Vară sau Moșii de Toamnă, dar nu numai“, explică pentru „Weekend Adevărul“ muzeograful Mirela Stîngă, de la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Astfel, de Moșii de Vară, sărbătoare care cade întotdeauna în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, încă se păstrează, inclusiv în mediul urban, obiceiul de a se da de pomană în vase din lut sau din porțelan: cireșe, lapte cu orez sau alte produse.

De Moșii de Vară se împart cireșe și străchini de lut
De Moșii de Vară se împart cireșe și străchini de lut
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite