Video Momentul emoționant al spălării picioarelor din Joia Mare, la Arhiepiscopia Dunării de Jos. Tradiție veche de 2.000 de ani
0Veche de 2.000 de ani, tradiţia religioasă este păstrată în Arhiepiscopia Dunării de Jos. În Joia Mare, se săvârșește ritualul spălării picioarelor. Gestul este o actualizare a Cinei cea de Taină, când mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi.

Catedrala din Galaţi rămâne una dintre puţine locuri în care obiceiul spălării picioarelor mai este respectat. În Joia Mare, după oficierea Sfintei Liturghii, preotul care săvârșește Sfânta Liturghie se dezbrăcă de veşmintele bisericeşti şi își leagă un ştergar în jurul brâului.






Ulterior, ia un vas cu apă şi curăţă şi sărută cu smerenie picioarele a 12 copii, reamintind astfel creştinilor gestul făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină, când a spălat şi a sărutat picioarele ucenicilor Săi.
Ritualul este emoționant și semnifică nu doar o curăţare exterioară, ci şi o purificare a sufletelor.
„Nu întâmplător după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșește acest ritual de spălare a picioarelor. Astăzi aleși sunt 12 copii, care simbolizează nevinovăția. Copii au ceva mai de preț decât noi, maturii. Ei nu gândesc să facă rău în mod voit și noi trebuie să învățăm această lecție de la ei”, a spus preotul Ovidiu Gafton, de la Capela Penitenciarului de Maximă Siguranță Galați.
După ritualul spălării picioarelor, toţi cei 12 copii primesc binecuvântarea preoţilor. De asemenea, cei mici primesc îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă şi dulciuri.
Anul acesta, copiii au fost aduși din localitățile Rediu și Suhurlui. Ei provin din familii numeroase, nevoiașe, unele dintre ele fiind afectate de inundațiile din toamna anului trecut.

În perioada 1-7 aprilie 2025, aproximativ 4.300 de persoane vârstnice şi 2.000 de copii, care provin din peste 500 de familii nevoiaşe cu mai mulţi copii, primesc din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru sfintele sărbători, alimente, haie şi încălţăminte în valoare de aproximativ 500.000 lei.