Ministrul Sănătății: „Nu este o criză de ibuprofen și paracetamol”

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marți, după o întâlnire la minister cu distribuitorii că, în România, nu este o criză de medicamente care conțin ibuprofen și paracetamol și a explicat de ce: „Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. Chiar, în momentul de faţă, faţă de alte ţări din Europa care au dificultăţi în furnizarea de paracetamol, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”.

Unele medicamente nu se mai găsesc Foto: Arhivă
Unele medicamente nu se mai găsesc Foto: Arhivă

Acesta a adăugat că va fi stabilită o procedură de comun acord cu distribuitorii prin care farmaciile vor fi aprovizionate cu medicamente care conțin aceste substanțe, respectiv ibuprofen și paracetamol, indiferent de denumirea comercială a produselor. „Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi cu siguranţă, împreună cu dânşii, vom găsi cele mai bune soluţii, încât să nu discutăm despre discontinuitatea acestor produse pe piaţă", a mai spus ministrul, citat de News.ro.

”Lista nu e mare”

Reamintim că, pe 3 ianuarie, ministrul Sănătății a trimis Comisiei Europene spre avizare un act normativ de interzicere a exportului de medicamente deficitare în România, pe o perioadă de 6 luni. Lista nu este foarte mare și este ”bine fundamentată” astfel încât nu vor fi probleme la aprobarea ei, a mai spus Rafila. Comisia Europeană ar trebui ca în această săptămână să examineze cererea României și eventual să o aprobe.

Substanţele cu privire la care România a solicitat Comisiei interdicţia temporară la export se regăsesc în medicamente pentru răceală şi în unele antibiotice, dar şi în medicamente oncologice.

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, ADEM, consideră însă demersul ministrului ca fiind unul inutil, care nu va rezolva criza. ”În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață. Din analiza noastră a Canamed  - Catalogul Național al prețurilor medicamentelor -, reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanțe active propuse pentru a fi suspendate la export, nu se exportă. Pentru alte două substanțe active din listă nu este aprobat un preț, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite