Gripa bagă în spital de patru ori mai mulți oameni decât în 2022. În Olt, patru pacienți sunt bebeluși

0
Publicat:

În prima săptămână din 2023, cazurile de gripă raportate de către DSP în Olt au fost de peste două ori mai numeroase decât în ultima săptămână din 2022. Crește și numărul pacienților care au nevoie de spitalizare.

Opt copii sunt internați cu gripă la Spitalul Județean de Urgență Slatina FOTO: arhiva/A.M.
Opt copii sunt internați cu gripă la Spitalul Județean de Urgență Slatina FOTO: arhiva/A.M.

Numărul cazurilor de gripă raportate de către unitățile sanitare din Olt a ajuns la 54 în prima săptămână a acestui an (față de 22 cazuri în ultima săptămână din 2022), fiind afectați 27 bărbați și 27 femei. 29 dintre pacienți sunt din mediul urban, iar 25 din mediul rural.

Patru pacienți sunt copii mai mici de un an, zece pacienți au între 2 și 4 ani, 20 au vârste cuprinse între 5 și 14 ani, din categoria vârstnicilor (pacienți peste 65 ani) fiind șase persoane. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate la Spitalul Municipal Caracal - 41.

Față de săptămâna anterioară, a crescut de peste patru ori numărul pacienților care au necesitat internarea, din cei 54 pacienți diagnosticați cu gripă, 14 rămânând în spital (față de trei pacienți spitalizați în ultima săptămână din 2022).

De la începutul lunii octombrie, de când Direcția de Sănătate Publică Olt a început raportarea pentru sezonul gripal 2022-2023, în județul Olt s-au raportat 86 cazuri de gripă. Un număr de 80 dintre acestea au fost confirmate, cu teste rapide, pentru virusul gripal tip A, în alte patru cazuri, confirmate prin analize de tipă RT-PCR, stabilindu-se și subtipul, astfel: trei cazuri - virusul gripal tip A subtip H3; două cazuri - virusul gripal tip A subtip H1. Un alt caz analizat RT-PCR s-a raportat: virus gripal tip A nesubtipat.

La Spitalul Județean de Urgență Slatina, marți, 10 ianuarie 2023, erau internați 12 pacienți diagnosticați cu gripă, opt dintre aceștia fiind copii.

Gripa se „bate” pentru supremație, în această perioadă, cu virozele determinate de infecția cu alte virusuri, dar și cu infecția cu SARS-CoV-2, tot la spitalul slătinean fiind internați 17 pacienți diagnosticați cu COVID-19, printre aceștia nefiind, însă, niciun copil.

Medicii se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să fie în continuare mare și în săptămâna care urmează, cu atât mai mult cu cât vacanța s-a sfârșit, iar cazuri noi de îmbolnăviri vor fi semnalate și în colectivitățile școlare, în ciuda recomandărilor specialiștilor ca persoanele care prezintă simptome să se izoleze la domiciliu.

Deși ne apropiem de mijlocul lunii ianuarie, medicii precizează că nici măcar acum nu este târziu pentru vaccinarea antigripală, cu mențiunea că este nevoie de aproximativ 14 zile ca vaccinul să-și producă efectul, timp în care se recomandă evitarea contactului cu persoane bolnave și evitarea spațiilor aglomerate. Aceleași recomandări sunt, de altfel, pentru întreaga populație.

Temperatura optimă în cameră, între 24-26 grade Celsius, în caz de boală

Iată ce alte măsuri ar trebui să adoptăm pentru a limita răspândirea infecțiilor virale: 

-  Folosirea batistei de unică utilizare;

-  Respectarea unui regim sănătos de viață - alimentație bogată în legume și fructe;

-  Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și

astfel la agravarea simptomelor;

-  Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;

-  Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;

- Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

„Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius). (...) Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății”, mai subliniază reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt.

De menționat însă că vaccinul antigripal nu mai este disponoibil la medicii de familie, fiind epuizat încă din luna noiembrie, în majoritatea cabinetelor, pacienții care vor să se vaccineze având opțiunea să-l achiziționeze din farmacii sau să se adreseze clinicilor care realizează vaccinarea contracost.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite